Kotitestauksen tulosten tulkinta Jyväskylä

Kotitestauksella (etätestauksella) tarkoitetaan menettelyä, jossa asiakas ottaa näytteen itse kotona ja toimittaa sen laboratorioon tutkittavaksi. Näytteen tutkimisessa käytettävät menetelmät ovat samoja laadultaan varmistettuja menetelmiä, joilla tutkimme myös laboratorion näytteenottopisteissä tai terveydenhuollon toimipisteissä otetut näytteet.

Tutkimuksella osoitetaan virtsasta tai emättimestä otettavasta näytteestä klamydiaa aiheuttavan Chlamydia trachomatis ja tippuria aiheuttavan Neisseria gonorrhoeae bakteerin nukleiinihappoa geenimonistusmenetelmällä. Tutkimuksella ei todeta muita seksiteitse tarttuvia tauteja, eikä sukupuolielinten ulkopuolisia, kuten nielun tai peräsuolen klamydia- ja tippuritartuntoja.

Tulokset ilmoitamme asiakkaalle Fimlab-mobiilisovellukseen. Lisäksi ne välittyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen käyttämään potilastietojärjestelmään ja Kanta-arkistoon.

Mitä tarkoittaa…

 • U –ChtrNhO NEG 
  Näytteessä ei ole klamydiaa aiheuttavaa bakteeria.
 • U –ChtrNhO POS 
  Näytteessä on klamydiainfektion aiheuttava bakteeri.
 • U –GcNhO NEG 
  Näytteessä ei ole tippuria aiheuttavaa bakteeria.
 • U –GcNhO POS 
  Näytteessä on tippuri-infektion aiheuttava bakteeri.

Miten toimin, kun tulos on…

NEG Jos molemmat tulokset ovat negatiivisia, näytteessä ei ole klamydiaa eikä tippuria aiheuttavia bakteereita. Testitulos ei anna aihetta jatkotoimiin. Mikäli sinulla kuitenkin on oireita tai epäilet jotain muuta seksiteitse tarttuvaa tautia, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön.

POS Positiivinen tulos kumman tahansa tutkitun bakteerin osalta tarkoittaa tautia. Hoidon järjestämiseksi ota yhteyttä Keski-Suomen hyvinvointialueen terveydenhuollon yksikköön Jyväskylässä. Yhteystiedot alla.

EI TULOSTA Harvoissa tapauksissa testi ei anna luotettavaa tulosta. Jatkoselvittelyä varten ota yhteyttä Keski-Suomen hyvinvointialueen terveydenhuollon yksikköön Jyväskylässä. Yhteystiedot alla.

Jyväskylän terveydenhuollon yksiköt

Terveysasemien yhteystiedot: https://www.hyvaks.fi/asiointi/terveysasemat

Terveysasema määräytyy asuinalueesi mukaan. Jos et tiedä omaa terveysasemaasi Jyväskylässä, voit hakea sen lääkäri- ja hoitajahaulla: Jyväskylän kaupungin lääkäri- ja hoitajahaku

Opiskelijat ottavat ensisijaisesti yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon: https://www.hyvaks.fi/palvelumme/opiskeluterveydenhuolto-toisen-asteen-opiskelijoille

 Huomaa myös:

 • Tautien itämisajasta johtuen testi on positiivinen vasta noin viikon kuluttua tartunnasta.
 • Hoidetun infektion jälkeen testi voi olla positiivinen neljän viikon ajan. Mikäli hoidosta on kulunut pidempi aika, tarkoittaa positiivinen testitulos hoidon epäonnistumista tai uutta infektiota.
 • Testi osoittaa ainoastaan virtsasta tai emätinnäytteestä todettavat klamydia- ja tippuri-infektiot. Se ei sovellu muiden seksitautien tutkimiseen.