Seulonnat auttavat tunnistamaan kohdunkaulan syövän esiasteen muutokset ajoissa. Osallistuminen seulontaan voi alentaa syöpäriskiä jopa 80 prosenttia. Kohdunkaulan syövän kuolleisuus on Suomessa vähentynyt huomattavasti kattavien seulontojen alettua 1960-luvulla. Kunnilla, jatkossa maakunnilla, on lakisääteinen velvollisuus järjestää kohdunkaulan syövän seulonta. Tutkimuksiin kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein.
HPV-virus on ylivoimaisesti tärkein kohdunkaulan syövän aiheuttaja. HPV-viruksia tunnetaan yli 200 tyyppiä, joista suurin osa on viattomia eikä aiheuta ihmiselle pysyvää haittaa. Käytännössä kaikki sairastavat virusinfektion seksuaalikäyttäytymisen alettua.
Seulonnassa voidaan tehdä geenipohjainen monistustesti, jolla selvitetään HPV-viruksen olemassaolo. Testillä pystytään tunnistamaan myös neljätoista korkean riskin HPV-tyyppiä.
Riskiryhmät kontrolliin
Kohdunkaulan syöpää esiintyy eniten 30–45-vuotiailla naisilla. Vuosittain uusia tapauksia ilmenee noin 160. Seulonnoissa syövän esiasteen muutoksia havaitaan moninkertainen määrä.
– Korkean riskin viruksia löytyy noin seitsemältä prosentilta seulottavista. Tämä riskiryhmä ohjataan seuraavana vuonna kontrollikäynnille. Uusintatestillä seurataan HPV-infektion luontaista paranemistaipumusta.
Jos HPV-testi on positiivinen, otetaan myös perinteinen papa-näyte. Siinä välitöntä hoitoa vaativia solumuutoksia ilmenee vain pienellä osalla.
Tutkimukseen osallistuminen kannattaa. Nykyhoidoilla ei syöpää vielä paranneta, jos solumuutokset havaitaan myöhään ja syöpä on ehtinyt levitä.