Laboratoriotiedote 44/2024 • Kanta-Häme
Verensiirron sopivuuskäytännöt ja verivalmisteiden tilaus- ja toimitustapa vaihtuvat tiistaina 19.3.2024 kello 15 alkaen seuraavasti:
Tutkimusten tilaukset
Forssan Lifecarestä tilattavat tutkimukset:
2951 E -ABORh | Veriryhmä ja Rh Tutkitaan kerran potilaalta. |
2935 B -XKoe (aiemmin B -XVeri) | Sopivuusnäyte Tuoreesta, alle 5 vrk vanhasta näytteestä tehdään veriryhmäntarkistus ja vasta-aineiden seulonta. Tutkitaan ennen jokaista verensiirtoa. |
2953 P -VRAb-O | Veriryhmävasta-aineet, seulonta Tutkitaan kun halutaan ennen toimenpidettä varmistua siitä, ettei potilaalle ole verensiirtoa viivästyttäviä vasta-aineita. |
3015 E -Coomb-O | Coombsin koe, suora (suora antiglobuliinikoe) |
23334 B -VRAbTNä | Veriryhmävasta-aineet, tunnistus, lisänäyte Laboratorion pyynnöstä tehtävä pyyntö, kun on tarve lisänäytteeseen (esim. hankalat vasta-aineet). |
Veritilaukset
Paperista veritilauslomaketta käytetään edelleen, mutta tilauslomake muuttuu. Katso liite.
Veriryhmä ja seulonta -käytäntö
Sopivuuskoekäytäntö muuttuu ns. veriryhmä- ja seulonta- eli type & screen -käytäntöön. Uudessa käytännössä verivalmisteen sopivuus perustuu potilaan esitietoihin, sopivuusnäytteestä tutkittuun negatiiviseen veriryhmävasta‐ aineiden seulontaan (VRAb-O) ja elektroniseen sopivuuden tarkistamiseen. Aikaa serologisen sopivuuskokeen tekemiseen ei silloin tarvita.
Hyvissä ajoin ennen suunniteltua verentarvetta suositellaan tutkittavaksi veriryhmän lisäksi veriryhmävasta‐aineiden seulonta. Näin vältetään verensiirron viivästyminen positiivisten vasta‐aineiden vuoksi. Veriryhmä (ABORh) tehdään vain kerran, kuten aiemminkin.
Ennen suunniteltua verensiirtoa tehdään punasolutilaus paperilomakkeella. Pyyntö sopivuusnäytteestä (Xkoe) tehdään samalla Lifecareen siten, että näyte on korkeintaan 5 vrk:n ikäinen verensiirtohetkellä. Sopivuusnäytteestä verikeskus tekee aina veriryhmän tarkistuksen ja veriryhmävasta-aineiden seulonnan, vaikka verentarvetta ei sillä hetkellä olisikaan.
Uuden käytännön etuna on se, että potilaan verenvuodon ollessa ennakoitua suurempi tai punasolujen lisätarvetta ilmaantuu tutkimusten voimassaoloaikana, saadaan hänelle toimitettua nopeammin lisää punasoluvalmisteita. Valmisteita ei etukäteen varata verikeskuksessa tietylle potilaalle, vaan valmisteet annetaan potilaalle ilman serologista sopivuuskoetta.
Noin 5 % potilaista ei sovellu uuteen käytäntöön (aiempi punasoluvasta‐aine, tuore maksansiirto, allogeeninen kantasolujensiirto, talassemia ja sirppisoluanemia). Tällöin sopivuusnäytteestä tehdään veriryhmän tarkistuksen ja vasta-aineiden seulonnan lisäksi myös serologinen sopivuuskoe, kuten aiemminkin.
Verikeskustutkimusten analytiikka tehdään Hämeenlinnassa ja osin Tampereella
Verikeskuksen analytiikka päättyy Forssassa ja tutkimukset tehdään Kanta-Hämeen keskussairaalan laboratoriossa Hämeenlinnassa. Ennen kuljetusaikataulujen muuttumista osa tutkimuksista tehdään Tampereella. Tämän takia verensiirtoihin on hyvä varautua ajoissa. Tutkimusten valmistuttua verivalmisteet ovat käytössä Forssassa saman tien lukuun ottamatta niitä potilaita, jotka eivät sovellu veriryhmä ja seulonta -käytäntöön, koska valmisteille tehdään serologinen sopivuuskoe ja ne kuljetetaan Tampereelle.
Verien toimittaminen
Osaston henkilökunta ei saa ottaa itse verivalmisteita verikaapeista, sillä valmisteita ei ole nimikoitu potilaalle etukäteen. Hämeenlinnan ja Tampereen verikeskukset palvelevat ympäri vuorokauden. Mikäli on tiedossa, että potilaalle halutaan siirtää valmisteita laboratorion sulkemisajan jälkeen, voidaan verikeskuksen kanssa neuvotella toimintatavasta tapauskohtaisesti. Mikäli tarve tulee esille vasta laboratorion sulkeuduttua, neuvotellaan Hämeenlinnan verikeskuksen kanssa siitä, toimittaako päivystävä verikeskus valmisteet taksilla vai käytetäänkö poikkeusmenettelyjä. Päivällä hyödynnetään reittikuljetuksia ja päivystysaikaan tilataan taksi.
Verensiirtojen kirjaaminen
Verensiirrot kirjataan erillisellä lomakkeella, joka toimitetaan verikeskukseen kirjattavaksi sähköiseen järjestelmään. Katso liite.
Tiedustelut
Ennen muutosta:
- Tampereen verikeskus p. 03 311 76554
- 14.–15.3.2024: Forssan verikeskus p. 041 732 5338
Muutoksen jälkeen lisäksi:
- Forssan verikeskus p. 041 732 5338
- Hämeenlinnan verikeskus p. 041 732 0861 (kello 21–07 välisenä aikana p. 041 732 0860)
Tomi Koski, hematologian erikoisalajohtaja