Laboratoriotiedotteessa 17/2019 tiedotettiin virtsan partikkelilaskennan käyttöönotosta ja virtsan perustutkimusten paketoinnista 2.4.2019 alkaen. Virtsatieinfektioiden mikrobiologinen perustutkimus on virtsan bakteeriviljely. Uudessa toimintamallissa bakteeriviljelynä pyydetyille näytteille tehdään ensin partikkelilaskenta. Partikkelilaskennalla voidaan erottaa viljelyssä selkeästi negatiiviset näytteet viljelyä vaativien näytteiden joukosta. Nämä negatiiviset näytteet vastataan suoraan ilman varsinaista viljelyä. Virtsatieinfektioiden diagnostiikan kannalta partikkelilaskentaan perustuvan seulonnan tärkein tavoite on negatiivisten näytteiden aikaisempaa nopeampi vastaaminen. Itse virtsatieinfektioiden mikrobiologisessa diagnostiikassa ei tapahdu pyyntökäytäntöjen osalta muutoksia vaan edelleen noudatetaan Käypä hoito -suosituksen ohjeita.
18–65-vuotiailla perusterveillä naisilla satunnaisen virtsarakon infektion (kystiitin) diagnoosi voidaan tehdä oireiden perusteella ilman laboratoriotutkimuksia, kun oireet ovat tyypilliset eikä sukupuolitautiin (kuten klamydiainfektio tai tippuri) tai muuhun erotusdiagnostiseen vaihtoehtoon viittaavaa ilmene.
Mikäli em. tavalla hoidettu infektio ei parane, on syytä ottaa virtsaviljely esim. resistentin aiheuttajabakteerin poissulkemiseksi.
Muilla potilailla kystiittiä epäiltäessä ja aina pyelonefriittiä epäiltäessä diagnoosin on perustuttava virtsan bakteeriviljelyyn ja oireisiin.
Varsinkin laitoshoidossa olevilla vanhuspotilailla esiintyy runsaasti oireetonta bakteriuriaa ja pyuriaa, jotka tulevat esille niin partikkelilaskennassa kuin virtsan bakteeriviljelyssä. Tämän vuoksi virtsaviljelyn pyytämisen tulee aina perustua potilaan huolelliseen tutkimiseen ja oireiden selvittämiseen. Mahdolliset viljelylöydökset tulee tulkita suhteessa potilaan oireisiin.
Virtsanäytteen huolelliseen ottamiseen pitää kiinnittää huomiota, jotta näyte ei kontaminoituisi.
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden tulkinnasta pyydetään tarkistamaan muutospäivänä sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi.
Tiedustelut
Ammattilaisten palvelupuhelin 03 311 77800
Risto Vuento, erikoisalajohtaja
Tapio Seiskari, ylilääkäri