Laboratoriotiedote 136/2022 • Pirkanmaa, Kanta-Häme, Keski-Suomi, Päijät-Häme
THL on hankkinut Suomeen kansainvälisen SNOMED CT -termistön, joka on erittäin laaja kokonaisuus ja suunnattu koko terveydenhuollon terminologiseen kuvaamiseen ja tilastointiin. THL:n alaprojektina oli Suomen oloja palvelevan patologian terminologian rakentaminen 2018-2022, joka on nyt valmistunut. Fimlabin patologia on ottanut ensimmäisenä laboratoriona Suomessa käyttöön SNOMED CT:n mukaisen patologian löydösluokituksen, joka korvaa 1980-luvulta peräisen olevan SNOMED 2 -diagnoosiluokituksen.
Uusi löydösluokitus on englanninkielinen ja myös Pirkanmaan vanha SNOMED 2 oli englanninkielinen. Ruotsinkielinen ja suomenkielinen osuus ovat valmisteilla, mutta tällä hetkellä Fimlabissa on tarkoitus pitäytyä englannin kielessä, koska tieteellisten julkaisujen ja luokitusten terminologia on valtaosin englanniksi ja sama kieliasu vähentää tulkintaeroavuuksien mahdollisuutta. Kieliasultaan patologian termit ovat varsin samankaltaisia kuin vanhat SNOMED 2 -termit (diagnoosit), mutta taustalla oleva numeerinen koodaus on täysin uudistunut. Erityisesti morfologiadiagnoosit ovat paremmin ajantasaisia ja tulevaisuudessa kansallisesti yhdenmukaisia. Syöpärekisterille raportoitavien diagnoosien ylläpidosta vastaa Suomen Syöpärekisteri itse. Tärkein tavoite THL:n projektissa onkin ollut kansallisesti yhtenäinen, kaikkien laboratorioiden tasavertaisesti käytettävissä oleva patologian löydösluokitus, joka pysyy tulevaisuudessa vuosittaisin päivityksin ajan tasaisena.
SNOMED CT:hen siirtyminen vaikuttaa paitsi potilastietojärjestelmiin ja Kantaan siirtyviin dg-tietoihin, myös erilaisiin laaturekistereihin ja biopankille siirtyviin tietoihin. Uudet ja vanhat diagnoosit on sillattu keskenään, joten jatkuvuus datassa on olemassa.
Kansallisesti patologian löydösluokitus on ladattavissa THL:n Koodistopalvelimelta.
Mika Tirkkonen, erikoisalajohtaja