Laboratoriemeddelande 1/2021 • Pohjanmaa/Österbotten
Då Fimlab samordnar sin verksamhet ersätts undersökningen -UrogNhO 8490 från och med den 5 januari 2021 med undersökningen -STINhO 20957, som görs vid Fimlabs centrallaboratorium i Tammerfors. Den ersättande undersökningens innehåll är identiskt med den undersökning som varit i bruk tidigare.
20957 -STINhO | Sexuellt överförda mikrober, nukleinsyra |
Metod: | Multiplex-polymeraskedjereaktion (multiplex-PCR). |
Provuppgifter: | Vid cervicit hos kvinnor är cervixprov det primära, då dess känslighet är bättre än urinprovets. Urinprov: Ta provet när det har gått minst två timmar sedan patienten urinerade. Patienten bör inte tvätta underlivet före provtagningen. För provet samlas ca 50 ml primärurin i en ren plastburk. Av primärurinet skickas ca 5–8 ml till laboratoriet i ett väl förslutet 10 ml plaströr med skruvkork. Cervixprov: Provtagningsverktyg: Copan ESwab Collection Kit (vaddpinne + provtransportrör). Rengör cervix från slem före provtagning med en annan vaddpinne (inte i förpackningen). Ta provet från endocervix genom att vrida runt vaddpinnen i cervixkanalen i ca fem sekunder. Placera varsamt pinnen i ESwab-provtransportröret. Akta dig för kontamination och stänk. Pinnen bryts in i röret och lämnas där. Märk röret omsorgsfullt och skicka till laboratorium. |
Resultat färdigt: | En till tre arbetsdagar efter att provet anlänt till laboratoriet. |
Tolkning: | För beprövat sjukdomsalstrande mikrober (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis) kan ett positivt fynd ses som ett tecken på infektion. För övriga mikrober bör fyndet vid bedömning av klinisk betydelse ställas i proportion till den kliniska helhetssituationen. Ureaplasma är mycket vanliga fynd och anses tillhöra de urogenitala organens normalflora, men kan medverka till exempel i graviditetskomplikationer. |
Tilläggsinformation
Mer information om undersökningen och dess tolkning finns i e-handboken.
Förfrågningar
Kundservice och rådgivning, tfn 03 311 778 00
Tapio Seiskari, chef inom specialområdet