Tays hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka käynnistää uudelleen julkisen sektorin lahjasukusoluhoidot tänä syksynä. Tays perustaa yhteistyössä Fimlab Laboratorioiden kanssa omat siittiö-, munasolu- ja alkiopankit. Ensimmäisessä vaiheessa aloitetaan sukusoluluovuttajien rekrytointi, ja lapsettomuushoidot voivat alkaa sitä mukaa, kun lahjasukusoluja saadaan.
Tays ja Fimlab aikovat loppuvuoden aikana kampanjoida sukusolulahjoitusten saamiseksi muun muassa sosiaalisessa mediassa. HUS aloittaa hoidot samanaikaisesti, ja muut kolme yliopistosairaalaa käynnistävät toiminnan lähiaikoina.
Hoitoa myös naispareille
Lahjasukusoluja tarvitaan useasta eri syystä. Ne voivat puuttua kokonaan esimerkiksi perinnöllisistä syistä tai ne on voitu menettää raskaiden sytostaattihoitojen seurauksena. Osalla pariskunnista raskaus ei onnistu omilla sukusoluilla toistuvistakaan koeputkihedelmöityshoidoista huolimatta.
Julkisen sektorin hoidon piiriin kuuluvat myös naisparit ja yksin lasta toivovat naiset, eikä lääketieteellistä syytä lapsettomuudelle enää tarvita. Julkisella puolella lahjasukusoluja saa ainoastaan henkilöt, joilla on kotipaikkaoikeus Suomessa.
Sukusolujen luovuttajan tulee olla perusterve. Suvussakaan ei saa olla perinnöllisiä sairauksia. Ikärajat ovat naisilla 20-35 vuotta ja miehillä 20-45 vuotta. Kaikki luovuttajat testataan tarkasti, ja he käyvät lahjasukusoluneuvonnassa.
Luovuttajalla ei ole mahdolliseen syntyvään lapseen oikeuksia eikä velvollisuuksia. Hänelle kuitenkin kerrotaan, mikäli hänen lahjoittamistaan sukusoluista syntyy lapsi. Syntyneellä lapsella sen sijaan on 18 vuotta täytettyään oikeus saada selville lahjoittajan henkilöllisyys.
Hoitoihin kansalliset kriteerit
Julkisten sairaaloiden lapsettomuushoitoihin on asetettu kansalliset kriteerit. Hoitopäätöstä tehtäessä naisen tulee olla alle 40-vuotias. Parilla tai itsellisellä naisella saa olla ennestään korkeintaan yksi lapsi. Merkittävää ylipainoa ei saa olla (BMI alle 35). Lisäksi kaikki lahjasukusoluhoitoja tarvitsevat ohjataan hedelmöityshoitolain vaatimaan lahjasukusoluneuvontaan, jossa käsitellään eettisiä, oikeudellisia ja psykologisia seikkoja.
Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka aloittaa lokakuussa lähetteiden vastaanoton. Ensikäynti järjestetään kolmen kuukauden sisällä lähetteen saapumisesta. Alkuselvitysten jälkeen tehdään päätös lahjasoluhoidosta. Hoitojen alkaminen riippuu siitä, kuinka hyvin lahjoittajia saadaan. Luovutetuista sukusoluista on kuitenkin Suomessa pulaa. Sen vuoksi lahjasukusoluhoidot eivät välttämättä toteudu hoitotakuun edellyttämän kuuden kuukauden sisällä.
Lahjoittajille ja lahjasolun vastaanottajille on lisätietoa Taysin verkkosivuilla, jotka avautuvat jatkossa myös kampanjaosoitteella lahjoitaihme.fi. Sivuilla on tarkempaa tietoa luovutukseen ja lahjasoluhoitoihin liittyvistä asioista. Taysin sivuston kautta voi jättää myös yhteydenottopyynnön.