Tampereen tuberkuloosisäätiö on päättänyt myöntää Fimlab Laboratoriot Oy:lle 0,5 miljoonan euron suuruisen apurahan COVID-19 -infektion diagnostiikkaa koskevaan tutkimukseen ja -tuotekehitykseen.
Apuraha myönnettiin tutkimukseen, jonka tavoitteena on tutkia koronaviruksen diagnostiikan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Hankkeessa pyritään paitsi arvioimaan erilaisten diagnostisen menetelmien toimivuutta myös optimoimaan diagnostinen polku epidemian mahdollisten myöhempien aaltojen torjumiseksi. Tutkimus- ja kehitystyö tehdään yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Tampereen yliopiston kanssa.
Koronaviruksen käyttäytymistä ja olemassa olevien testien toimivuutta ei vielä tarpeeksi tunneta. Kyseessä on merkittävä ja tärkeä panostus täysin uuden taudin diagnostiikkaa koskevaan tutkimukseen.
– Ulkopuolisen tutkimusrahoituksen merkitys korostuu erityisesti nyt, kun koronakriisin johdosta terveydenhuollon talous on poikkeuksellisella koetuksella, Miettinen kiittelee.
Tutkimustulokset auttavat kehittämään Suomen terveydenhuollon kykyä torjua epidemian mahdollisia myöhempiä aaltoja ja myös muita pandemioita.
– Markkinoilla olevista erilaisista koronavirustesteistä kertyvää aineistoa analysoidaan jo tämän vuoden aikana. Dataa pyritään rinnastamaan esimerkiksi THL:n tietoihin siitä, mikä osuus väestöstä on testattu sekä tietoihin sairastuvuudesta ja kuolleisuudesta, kertoo osastonylilääkäri, dosentti Janne Aittoniemi.
Päämääränä on optimoida koko diagnostiikkaprosessi aina näytteenotosta siihen asti, kun tiedot päätyvät asiakkaille ja lääkäreille.
– Tavoite on, että terveydenhuollolla on käytettävissään tutkitusti parhaat menetelmät ja toimintamallit kustannustehokkaaseen ja vaikuttavaan toimintaan, sanoo ylilääkäri Tapio Seiskari.
Tampereen tuberkuloosisäätiön tarkoitus on tukea tieteellistä tuberkuloosin ja hengityselinsairauksien tutkimustyötä Suomessa. Lahjoituksessa yhdistyvät säätiön tarkoitus ja tutkijoiden edellytykset käytännönläheiseen ja taudin vastustamistyötä välittömästi hyödyttävään tutkimukseen.
– Säätiön myöntämillä apurahoilla on merkittävä vaikutus hengityselinsairauksien tieteellisen tutkimustyön edistämisessä varsinkin Pirkanmaalla, jonne pääosa säätiön rahoituksesta suuntautuu. Myönnetty apuraha on säätiön 65-vuotisen historian selvästi suurin. Säätiö haluaa tällä apurahalla tukea Fimlabin merkittävää ja ajankohtaista tutkimushanketta koronaviruksen aiheuttaman vakavan pandemian torjunnassa, sanoo Tampereen tuberkuloosisäätiön puheenjohtaja Markku Lilja.