Fimlabin pitkäjänteinen vastuullisuustyö sai viime vuonna uutta pontta systemaattisten toimintakäytäntöjen ja laajennetun vastuullisuustyöryhmän muodossa.
Fimlabissa vastuullisuudella tarkoitetaan taloudellisen ja sosiaalisen vastuun sekä ympäristövastuun muodostamaa kokonaisuutta. Yritys tarkastelee ja kehittää toimintaansa nämä kaikki kolme näkökulmaa huomioiden.
Vastuullisuusohjelma laaditaan kolmen vuoden kaudeksi kerrallaan. Kun kausi vaihtui viime vuonna, vastuullisuustyöryhmä järjestäytyi uudelleen. Nykyisessä kokoonpanossa on huomioitu Fimlabin poikkitieteellinen osaaminen: mukana on edustajia talous- ja henkilöstöhallinnosta, asiakaspalvelusta, tietohallinnosta, tuotannosta, tuotannonohjauksesta, viestinnästä sekä toimitilojen ja laadun hallinnasta.
– Vastuullisuus on meillä selkäytimessä. Vaikka nimetty työryhmä johtaa toteutusta, vastuullisuus on koko henkilöstön juttu ja näkyy kaikkien arjessa. Henkilöstö on vahvasti sitoutunut hyvien käytäntöjen ja vastuullisten toimintatapojen noudattamiseen ja suunnitteluun, kuvailee vastuullisuustyöryhmän puheenjohtaja, kehittämispäällikkö Sari Paukku-Sani.
Eettiset ohjeet linjaavat toimintaa
Kvartaaleittain kokoontuva vastuullisuustyöryhmä sparraa työtään aktiivisesti Fimlabin johdon kanssa. Puolivuosittain järjestetään pienryhmätyöskentelyä jonkin ajankohtaisen teeman kehittämiseksi. Työryhmän jäseniä oli myös mukana, kun Fimlabin arvoihin perustuvat toimintaperiaatteet koottiin taannoin yksiin kansiin Code of Conduct -ohjeistoksi. Eettiset ohjeet pitävät sisällään myös Hyvän fimlabilaisen ja Hyvän esihenkilötyön koodistot.
Vastuullisuuden näkökulma kulkee mukana punaisena lankana kaikessa liiketoiminnan kehittämisessä. Fimlabin toiminta-alueen laajennuttua viime vuosina on eri järjestelmien ja prosessien harmonisointi noussut keskeiseksi tavoitteeksi.
– Tietojärjestelmien ja toimintojen yhdenmukaistamiseen tähtäävä kehityshankkeemme OneFimlab on vastuullisuustyön ytimessä. Hanke tukee muun muassa tasa-arvoisuutta ja hyvää hallintotapaa ja tuo samalla myös kustannussäästöjä. Toimimme julkisin varoin, joten kaikki prosessimme rakennetaan laadun ja standardien varaan, painottaa vastuullisuustyöryhmän sihteeri, laatupäällikkö Sari Kärki.
Henkilöstö saa ja haluaa vaikuttaa
Vastuullisuustyöstä tiedotetaan henkilöstölle säännöllisesti muun muassa intranetissä, osastopalavereissa ja henkilöstölehdessä. Henkilöstöä osallistetaan mukaan kehitystyöhön monin eri tavoin, esimerkiksi erilaisten tempausten avulla. Viime keväänä Fimlabissa vietettiin ideointiviikkoa, jonka aikana aloitetyökalun kautta jätettiin yhteensä yli 60 uutta ideaa toiminnan kehittämiseksi. Vastuullisuus on tulossa myös osaksi uusien työntekijöiden perehdytysohjelmaa.
– Meillä on avoin ja kehityshakuinen kulttuuri. Ihmiset tuovat rohkeasti ideoitaan esille. Henkilöstön esittämät ideat käsitellään nopeasti, ja toteuttamiskelpoiset aloitteet otetaan ketterästi osaksi käytäntöjä, tähdentää vastuullisuustyöryhmän tiedottaja, viestintäpäällikkö Nina Leppäniemi.
Fimlabilla tehdään vastuullisuustyötä kunnianhimoisesti sekä lyhyen että pitkän tähtäimen tavoitteisiin tähdäten. Teknologian kehittyessä otetaan käyttöön uusia menetelmiä ja työkaluja, joiden avulla voidaan yhä paremmin lunastaa asiakkaille, yhteiskunnalle, terveyspalvelutuottajille ja henkilöstölle annetut lupaukset.