Fimlabin laboratorioissa on lisätty automaatiota ja uusittu laitteita vuoden mittaan. Uusitun analytiikan avulla laboratoriotulokset valmistuvat entistä nopeammin ja kustannustehokkaammin.
Suurimmat muutokset koskettavat Tampereen, Hämeenlinnan ja Jyväskylän laboratorioita. Hämeenlinnassa on nostettu automaatioastetta esikäsittelylinjastolla ja Tampereella on otettu käyttöön täysautomaatio, jossa näytteiden käsittely ja siirto linjastossa kiinni oleville laitteille tapahtuu hyvin pitkälle automatisoidusti.
– Automaation lisääntyessä tulokset saadaan entistä nopeammin asiakkaille. Erityisesti kiireellisten näytteiden vasteaika on lyhentynyt. Esimerkiksi ensiapu Acutan näytteet saadaan laboratorion esikäsittelyyn muutamassa sekunnissa. Jyväskylän Nova-sairaalaan vastaava täysautomaatio on tulossa vuonna 2020. Täysautomaatio on muuttanut täysin koko prosessia näytteiden lähettämisestä tulosten vastaamiseen, kertoo projektijohtaja ja ylikemisti Riikka Rontu.
Kaikissa Fimlabin laboratorioissa uusitaan kemian ja immunokemian laitteet, verenkuvalaitteet, hyytymätutkimuslaitteet ja virtsatutkimuslaitteet. Uudet laitteet ovat kapasiteetiltaan suurempia ja nopeampia kuin aiemmin. Tutkimusten tekoon tarvittavat reagenssit ja tarvikkeet tilataan jatkossa varastonhallintajärjestelmän avulla, jollainen on otettu käyttöön kaikissa seitsemässä laboratoriossa.
Laitteiden asennus ja käyttöönotto on ollut tiivistahtista tasapainottelua väistötilojen, remonttien ja laitevaihdosten keskellä. Henkilökuntaa on koulutettu ja samanaikaisesti tutkimustuloksia on tuotettu ilman katkoksia ympäri vuorokauden myös muutostöiden aikana.
– Taustalla on valtava työmäärä laitteiden asennuksia, laiteliitäntöjä laboratorion tietojärjestelmiin, testausta ja satojen ihmisten kouluttamista. Asiakkaalle laitevaihdot on pyritty pitämään mahdollisimman huomaamattomina. Kiivaimmassa vaiheessa, alkukesästä 2018, ei-kiireellisten näytteiden tulosten valmistuksessa oli ajoittain pieniä viiveitä. Tilanne normalisoitui asennusten edetessä, Rontu kertoo.
Viime vuoden aikana Fimlabin laboratorioissa tehtiin yli 50 laiteasennusta.
– Viimeisimmät asennukset painottuivat Jyväskylään ja Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa otettiin loppuvuodesta käyttöön kemian esikäsittelyjärjestelmä sekä linjasto ja Jyväskylässä hematologian linjasto. Aluesairaalat saivat loppuvuoden aikana suuremmat kemian laitteet. Toimintatapojen hiominen ja optimointi kestää vielä joitakin kuukausia.
Automaatioasteen nosto vähentää prosessin turhia välivaiheita ja mahdollisia virheitä sekä lisää työturvallisuutta, kun näytteiden käsittely yksinkertaistuu. Henkilöstöä vapautuu muihin tehtäviin, ja tavoitteena onkin mahdollistaa jokaisen oman ammattiosaamisen syventäminen. Myös tutkimusvalikoima laajenee. Uusien laitteiden on tarkoitus palvella pitkään mutta tarvittaessa mukautua joustavasti muuttuviin tarpeisiin.