Mikä johdattaa lääkärin laboratorioalalle kemian ja hematologian pariin ja Tampereelle Fimlabiin? Emmi Rotgersin tapauksessa erityisesti aiempi työtausta ja mahdollisuus työskennellä laboratorioalan huipulla Tampereella.
Erikoistuva lääkäri Emmi Rotgers suorittaa erikoistumisjaksonsa loppusuoraa Fimlabissa, ja ensi vuoden alusta lähtien hän on valmis kliinisen kemian erikoislääkäri.
− Erikoistumisalaa miettiessäni pohdin, millä alalla pääsisin hyödyntämään tutkijataustaani, sillä olen lääkäriksi valmistumisen jälkeen tehnyt lisääntymisbiologiaan keskittyvää perustutkimusta. Pohdin vaihtoehtoina myös patologiaa ja perinnöllisyyslääketiedettä. Koska tutkimustyössä kliinisen kemian menetelmät olivat tulleet tutuiksi, tie vei lopulta erikoistumaan kliiniseen kemiaan ja hematologiaan, Rotgers kertoo.
Mielenkiintoinen ura on vienyt häntä Turun yliopiston lääketieteen tohtoriopinnoista Pohjois-Carolinaan post doc -tutkijaksi, erikoistuvaksi lääkäriksi Helsinkiin HUSLABiin ja lopulta Fimlabiin Tampereen keskuslaboratorioon. Fimlabissa houkutti paitsi mahdollisuus päästä tekemään kunnianhimoisia töitä laboratorioalan huippuammattilaisten keskuudessa myös sijainti Tampereella, sillä alueella asuu paljon perheenjäseniä.
− Fimlab on alamme ammattilaisille tietysti ykköspaikkoja Suomessa, monessa asiassa samanlaista osaamista ei ole missään muualla. Fimlabissa viehättää myös helposti lähestyttävä ja välitön työkulttuuri. Asiantuntijoiden ammatillista kehitystä tuetaan myös Fimlabin sisäisellä johtamisen koulutuskokonaisuudella FiMBAlla.
Laadukas perehdytys kuuluu laboratorion laatuun
Tämä vuosi on kulunut terveyskeskusjaksoa tehden, ja viimeiset erikoistumisjakson kuukaudet Rotgers tutustuu Fimlabin genetiikan erikoisalaan. Erikoislääkärin työt kemian erikoisalalla alkavat heti erikoistumisen loputtua vuodenvaihteessa.
Erikoistumisjakso on Rotgersin mukaan ollut onnistunut.
− Fimlab on antoisa työpaikka lääkärille muun muassa siksi, että täällä pääsee itse tekemään jatkuvaa kehitystyötä − kukaan ei siis norsunluutornistaan sanele, miten työtämme viedään eteenpäin. Myös kouluttautumaan pääsee, Lääkäriliiton suosittelema 10 koulutuspäivää vuodessa toteutuu Fimlabissa hyvin, hän kiittelee.
Rotgers pitää tärkeänä, että Fimlabissa töitä tehdään aina yhdessä ja yhteisöllisesti.
− Laboratoriotöihin ei voi tulla ilman kattavaa perehdytystä, josta Fimlabissa huolehditaan hyvin. Se kuuluu olennaisesti laboratorion laatuun.
Millainen työskentelypaikka laboratorio on lääkärille?
− Tämä sopii henkilölle, joka tekee mielellään puhdasta asiantuntijatyötä. Potilaskontakteja meillä ei kemian erikoisalalla ole, mutta työmme vaikuttaa merkittävästi potilaan hoitoon. Jos yksinkertaistaa kliinisen kemian erikoislääkärin monipuolista työnkuvaa, niin meidän tehtävämme on varmistaa, että oikeat tutkimukset tehdään oikealle potilaalle oikeaan aikaan ja että tutkimusten tulokset ovat luotettavia. Laboratoriossa tehdään paljon potilaalle näkymätöntä työtä, joka on aivan keskeistä diagnostiikassa ja hoidossa. Töitä on paljon, mutta aikatauluistaan voi päättää itse − tämä on iso helpotus esimerkiksi perheellisille. Myös etätöitä voi halutessaan tehdä.
Mitä työpäiviisi sisältyy?
− Lausuntojen kirjoittamista, kokouksia, ammattilaisten neuvontaa ja monenlaisia selvittelyjä, jotka koskevat potilaiden näytteitä ja palvelujen järjestämistä. Kemian ja genetiikan erikoisalat hyvin erilaiset, mutta lääkärin toimenkuvan ydin on sama. Olemme linkkinä potilaita hoitavien lääkäreiden ja laboratorion ammattilaisten välillä. On ollut kiintoisaa ja hyödyllistä oppia laboratoriolääketieteen eri aloja, ja Fimlabilla on siihen hyvät mahdollisuudet.
Mitä suosittelet lääkärille, jota kiinnostaa erikoistuminen laboratoriolääketieteeseen?
− Sanoisin, että avoimia erikoistuvan lääkärin paikkoja ei kannata jäädä odottelemaan, vaan erikoisalaa voi päästä kokeilemaan, jos on itse yhteydessä erikoisalajohtajiin. Näin itsekin tein, ja se kannatti, Rotgers kertoo.