Laboratoriohematologia on lääketieteen erikoisala, joka tutkii veren sairauksia. Hematologiaa tehdään kaikissa niissä Fimlabin toimipisteissä, joissa tehdään analytiikkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa keskussairaaloiden ja pienten sairaaloiden laboratorioita sekä joitain terveyskeskuksia, joissa tehdään pika-analytiikkaa. Harvinaisemmat hematologian tutkimukset on keskitetty Tampereelle.
– Monet hematologian tutkimukset ovat niin yleisiä, että ne on järkevintä tehdä lähellä. Osa tutkimuksista on päivystyksellisiä eli niissä nopeus on valttia, kertoo Fimlabin hematologian erikoisalajohtaja, ylilääkäri Tomi Koski.
Hematologia toimii läheisessä yhteistyössä useiden eri Fimlabin erikoisalojen ja osa-alueiden kanssa. Yksi keskeisimpiä yhteistyön muotoja viime vuosien aikana on ollut suolistosyövän seulonta, joka on työllistänyt fimlabilaisia niin asiakaspalvelussa, tukipalveluissa, tietohallinnossa kuin monilla muillakin osa-alueilla.
– Olemme osa isoa kokonaisuutta, ja teemme oman osuutemme suolistosyövän laajenevassa seulonnassa. Osallistujia on onneksi ollut odotetusti, ja ihmiset ovat selvästi kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan, Koski arvioi.
Suolistosyövän seulontaa tehtiin Fimlabissa ensin pilottina ja sittemmin seulonnan tultua pakolliseksi osallistuvien kuntien, ja sen myötä myös näytteiden, määrä on kasvanut merkittävästi.
Uusia ihmisiä kaivataan alalle
Vuoden 2022 keskeisimpiä teemoja hematologian erikoisalalla on ollut toiminnan yhdenmukaistaminen eri paikkakunnilla. Paljon on jo saatu aikaan, ja esimerkiksi laitekannat ja IT-järjestelmät on jo yhtenäistetty. Monia pienempiä yksityiskohtia ja kokonaisuuksia hiotaan kuitenkin vielä.
Fimlabin asiakkaiden näkökulmasta yhdenmukaistaminen lisää toimintavarmuutta sekä myös tehokkuutta ja sujuvuutta. Kun asiat tehdään kaikissa toimipisteissä samalla tavalla, niitä voidaan kehittää samanaikaisesti, ja eroavien toimintamallien aiheuttamaan lisätyöhön ei kulu aikaa.
Yksi suurimmista huolenaiheista hematologialla liittyy kasvavaan osaajapulaan. Osaavaa henkilökuntaa on aiempaa vaikeampi löytää, ja vaikka hematologia vaikuttaa kiinnostavan esimerkiksi bioanalytiikan opiskelijoita, uusia työntekijöitä ei tahdo riittää kaikkiin toimipisteisiin.
– Tämä ongelma ei koske yksin meitä, vaan vaatii kehittämistä koko alalla. Jos työntekijöitä ei saada, se alkaa pian näkyä myös potilasasiakkaille asti jonoina ja pitkinä odotusaikoina, Koski huomauttaa.
Koski kuitenkin kehuu samalla työnantajaansa todeten, että Fimlabissa on hyvä työskennellä. Moni taloon tullut viihtyy hematologian parissa, sillä työ itsessään on mielenkiintoista.
– Toivottavasti työn mielekkyys houkuttelee myös nuoria ja alanvaihtajia hematologian pariin.