Fysiologian palveluilla tarkoitetaan Fimlabissa potilastutkimusten tekoa. Kehittämispäällikkö Sari Paukku-Sani pitää osaltaan huolta siitä, että fysiologian palvelut ovat yhtenäisiä kaikilla Fimlabin toiminta-alueilla.
Fimlab yhdistetään usein perinteisiin laboratoriopalveluihin, joissa potilaasta otetaan esimerkiksi verinäyte. Fimlab tarjoaa kuitenkin myös fysiologian palveluita, joilla tarkoitetaan niin potilastutkimusta kuin tilaaja-asiakkaiden palvelemista esimerkiksi laitevuokrauksen kokonaispalvelun muodossa.
Potilastutkimus on tutkimusta, joka tapahtuu potilaan läsnä ollessa. Esimerkiksi EKG eli sydänfilmi sekä muut elintoimintoja tarkastelevat tutkimukset kuuluvat fysiologian palveluihin. Fysiologian palvelut poikkeavat keskeisin osin Fimlabin muusta toiminnasta, jossa potilaasta otetaan näyte, jonka analysointi ei vaadi potilaan läsnäoloa tai vuorovaikutusta.
Varsinaisten potilastutkimusten toteuttamiseen tarvitaan Sari Paukku-Sanin mukaan laajaa osaamista, laatutietoisuutta ja vuorovaikutustaitoja. Paukku-Sani vastaa Fimlabin fysiologian liiketoiminnasta.
– Teemme tutkimusta, jonka pohjalta terveydenhuollon ammattilaiset voivat arvioida potilaan terveydentilaa ja hoidontarvetta.
Digitaalisuus lisääntyy
Jos potilas haluaa siirtyä yksityisen sektorin palveluntarjoajalta julkiselle puolelle tai toisin päin, hänen tietojansa ei ole perinteisesti saatu siirrettyä palveluntuottajalta toiselle. Tietojen näkyvyyteen on Kanta-palveluiden myötä onneksi tullut muutos.
– Kun potilaalta otetaan esimerkiksi EKG, se siirtyy alueelliseen EKG-järjestelmään ja ensi vuoden puolella on tavoitteena saada se siirtymään myös kansalliseen kuva-aineistoon Kanta-arkistoon. Näin pääsemme vaiheittain eroon papereiden lähettämisestä ja lisäämme digitaalisuutta, Paukku-Sani sanoo.
Paukku-Sanin työtehtäviin kuuluu muun muassa Fimlabin EKG-järjestelmän alueellisen laajenemisen edistäminen. Hänellä on koordinoiva rooli, joten työ on jatkuvaa vuorovaikuttamista ja asioiden eteenpäin viemistä.
– Työni on pitkälti projektityötä ja palvelumuotoilua, eli uusien palveluiden kehittämistä. Viihdyn teknologian ja lääketieteen rajapinnassa ja olen työskennellyt siinä koko urani ajan, aikanaan lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Paukku-Sani kertoo.
Katse tulevaisuuteen
Duodecimin Käypä hoito -suosituksen mukaan suomalaisten yleisimmän pitkäkestoisen rytmihäiriön, eteisvärinän, ilmaantuvuus tulee kasvamaan 2,3-kertaiseksi vuoteen 2060 mennessä. Tämä tarkoittaa entistä suurempaa tarvetta ammattitaitoisille laboratoriohoitajille.
– Yksi tulevaisuuden keskeisimmistä kehittämiskohteista on paikallisen osaamisen varmistaminen. Jatkossa esimerkiksi EKG:n voi ottaa sairaanhoitaja tai lähihoitaja, jotka olemme kouluttaneet potilastutkimusten tekoon. Taidon ja laatuvaatimukset voi oppia, kun siihen on motivaatiota, Paukku-Sani vakuuttaa.
Muina tulevaisuuden kehittämisen painopisteinä hän näkee erilaisten lisäpalvelujen tuottamisen asiakkaille kulloisenkin tarpeen mukaan. Esimerkiksi Fimlabin tilaaja-asiakkaat tarvitsevat yhä enemmän laitevuokrausta esimerkiksi kotisairaalatoimintaan.
– Kun siirrymme uusiin hyvinvointialueisiin, erilaisten kokonaispalveluiden tarve tulee kasvamaan. Me Fimlabissa voimme tarjota terveydenhuollon ammattilaisasiakkaille esimerkiksi erilaisten pitkäaikaisrekisteröintien potilasopastus- ja asetuspalvelua sekä spirometriatutkimuksien tekoa, Paukku-Sani summaa.