Helppokäyttöiset, mukana kulkevat pikatestit nopeuttavat oikean hoidon aloittamista.
Vierianalytiikkaan törmää niin äitiysneuvoloissa ja työterveysasemilla kuin vaikkapa ambulansseissa ja tehohoito-osastoilla. Pienimmät kannettavat tutkimuslaitteet mahtuvat käsilaukkuun, mutta ovat luotettavuudeltaan laboratoriolaitteiden veroisia.
Lähes jokaiselta on joskus otettu veripisara sormenpäästä hemoglobiini- tai tulehdusarvon (CRP) mittaamiseksi. Toinen tyypillinen vierianalytiikkalaite löytyy leikkaussalista. Sen tehtävä on seurata potilaan verikaasuarvoja. Fimlab vuokraa vierianalytiikkalaitteita kuukausiveloituksella. Asiakas saa testatun ja täysin käyttövalmiin laitteen ohjeineen.
– Olemme myös asiakkaan tukena laitteen käyttöönotossa. Palveluumme kuuluu laitteen ohjelmistopäivityksistä huolehtiminen, käyttötuki ja laitteiden huoltaminen. Jotta asiakkaan arki jatkuu mahdollisimman normaalisti laiteviasta huolimatta, toimitamme varalaitteen viallisen tilalle mahdollisimman pian, vierianalytiikkakoordinaattori Suvi Koskinen Fimlabilta kertoo.
Fimlabilla on kokemusta eri laitevalmistajista ja uutuuksia testataan ahkerasti.
– Kuulemme mielellämme asiakkaidemme tarpeista ja autamme heitä laitehankinnoissa.
Näytteenottotilanne ratkaisee
Laboratoriohoitajaksi Tampereella kaksikymmentä vuotta sitten valmistunut Suvi Koskinen aloitti vierianalytiikkaan tutustumisen Hatanpään sairaalan laboratoriossa vuonna 2003. Hatanpäältä hän siirtyi vuotta myöhemmin Tampereen yliopistollisen keskussairaalan Laboratoriokeskukseen eli nykyiseen Fimlabiin. Tätä nykyä Koskinen vastaa asiakasyhteistyöstä, kuten laitetoimituksista ja laitteiden käyttöä helpottavista tukipalveluista. Työ on itsenäistä ja tarkkuutta vaativaa. Palkitsevimpia ovat ongelmanratkaisukykyä haastavat tilanteet ja työskentely moniammatillisen, asiantuntevan porukan kanssa.
– Asiakkaiden tyypillisimmät murheet on helppo ratkaista. Monesti laite saadaan takaisin toimintakuntoon paristot vaihtamalla. Tärkeintä on varmistaa, että laitetta käytetään ohjeiden mukaan ja näytteenottotekniikka on kunnossa.
Vierianalytiikkalaitteet on mahdollista kytkeä suoraan potilastietojärjestelmiin. Yhteyksiä työstetään parhaillaan. Automatisoitunut tiedonsiirto eliminoi kirjaamisvirheet.
– Myös yhä useampi mikrobiologinen testi tehdään heti lääkärin vastaanotolla laboratorion sijaan. Streptokokkibakteeri sekä influenssa A- ja B-virus jäävät haaviin yhä nopeammin, Koskinen kertoo.
Pirkanmaan Bioanalyytikot ry:n puheenjohtajana toimivan Koskisen vapaa-aika kuluu lasten harrastuskuskina ja koiran kanssa ulkoillen. Kotimaisemissa Elimäellä hänen huomiotaan odottaa siskon kanssa yhteinen maatila.