Sara Koskinen on yksi reilusta sadasta Fimlabin työntekijästä, jotka hyödyntävät mahdollisuutta työskennellä osa-aikaisesti. Järjestelyn ansiosta hän voi pyhittää yhden päivän viikossa taidegrafiikan ja kuvitusten tekemiseen.
Fimlabin Vaasan patologian osastolla työskentelevä Sara Koskinen on tyytyväinen työaikajouston tuomaan vaihteluun arjessa. Tasapainottelu työn ja rakkaan harrastuksen välillä onnistuu nykyään sujuvasti. Näytteiden vastaanotosta ja käsittelystä vastaava Koskinen on tehnyt osa-aikatyötä noin kolmen vuoden ajan.
– Päädyin tähän ratkaisuun, koska minulla ei ollut riittävästi aikaa taiteen tekemiselle. Taide vaatii paljon aikaa, joten illat venyivät työpajalla. Kun minua pyydettiin mukaan isompaan kuvitusprojektiin, ajattelin, että sitä varten olisi hyvä varata yksi päivä viikosta, Koskinen perustelee.
Patologian tiimin sisällä vaihdetaan työpisteitä kahden viikon välein. Koskinen suunnittelee yhdessä kollegoidensa kanssa, milloin kukakin on poissa.
– Jos jollakulla toisellakin on vapaapäivä tiedossa, sovimme aikatauluista yhdessä. Meillä on lisäksi sijainen, joka tulee töihin jonkun tiimin jäsenen ollessa poissa. Koska meillä on pieni tiimi, yritämme välttää samanaikaisia vapaapäiviä. Kaikki on sujunut hyvin sulassa sovussa, Koskinen luonnehtii.
Luovuus ja käsillä tekeminen tuo iloa
Koskinen on ollut kiinnostunut taiteesta ja piirtämisestä jo teini-iästä lähtien, mutta niistä tuli isompi osa hänen elämäänsä vasta aikuisiässä. Koskinen tekee enimmäkseen taidegrafiikkaa ja kuvituksia eri tekniikoilla.
– Teokseni ovat usein sadunomaisia ja värikkäitä. Olen harrastanut taidegrafiikkaa vuodesta 2015 lähtien ja työskentelen nykyään Vaasan taidegraafikoiden työpajalla.
Koskinen toimii myös Vaasan taidegraafikoiden hallituksessa ja on mukana yhdistystoiminnassa järjestämässä muun muassa näyttelyitä ja kursseja. Lisäksi hän tekee omia taideprojektejaan.
– Pidän käsillä tekemisestä ja siitä, että saan olla luova – ne ovat tärkeitä asioita arjessani, Koskinen summaa.
Fimlab tukee joustoilla henkilöstön työhyvinvointia
Fimlab haluaa työnantajana tukea henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista monipuolisilla työaikajoustoilla.
– Ison työnantajan iso etu on mahdollisuus joustaa ja miettiä erilaisia ratkaisuja, kun työntekijän tilanne sitä edellyttää, henkilöstöpäällikkö Kristiina Vuorisalmi luonnehtii.
Erilaisia henkilökohtaisia osa-aikaisuuksia hyödyntää parhaillaan kahdeksan prosenttia Fimlabin työntekijöistä. Mikäli huomioidaan myös lakisääteinen etuus eli osittainen hoitovapaa, kaikkiaan 14 prosenttia fimlabilaisista tekee osa-aikatyötä.
Fimlabilla on otettu vuosien varrella käyttöön lukuisia työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen keinoja. Osa-aikatyö työntekijän omasta pyynnöstä, osittainen varhennettu vanhuuseläke ja työaikapankki ovat osoittautuneet toimiviksi käytännöiksi. Autonominen työvuorosuunnittelu yhteisten pelisääntöjen mukaan on tuonut joustavuutta monen fimlabilaisen arkeen. Monet hyödyntävät myös mahdollisuutta vaihtaa lomarahaa vapaaksi. Liukuva työaika ja etätyö ovat mahdollisia useissa asiantuntijatehtävissä.
Jos työntekijän työkyky on jostain syystä alentunut, hän voi halutessaan siirtyä osa-aikatyöhön tai jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Pitkään jatkuneissa sairauslomissa voidaan tukea osittaista työhön paluuta osasairauspoissaolon tai osakuntoutustuen avulla. Korvaavan työn tekeminen on myös mahdollista, jos työkyky on alentunut.
– Fimlabille työnantajana tärkeintä on pitää kaikki osaavat kädet työn touhussa – vaikka sitten osa-aikaisesti, jos kokoaikaisuus ei syystä tai toisesta ole mahdollista, kiteyttää Vuorisalmi.
Koskisen taiteeseen voi tutustua hänen verkkosivuillaan www.sarakoskinen.com ja Instagram-profiilissaan @artworkbysara.