Fimlab investoi henkilöstön kehittämiseen ja asiakaslupauksen täyttämiseen muun muassa järjestämällä sisäisiä preanalytiikkakoulutuksia. Koulutuksilla vahvistetaan henkilöstön osaamista sekä varmistetaan yhtenäiset toimintatavat ja laadukas näytteenotto.
Preanalytiikkakoulutuksissa käydään läpi näytteen matka ennen analysointia – asiakkaan ohjaus, näytteenotto, esikäsittely, pakkaaminen ja kuljetus, säilytys, purkaminen ja vieminen tietojärjestelmiin. Fimlabissa syyskuun lopussa alkava, kokonaisuutena lähes puoli vuotta kestävä preanalytiikkakoulutus on kolmas laatuaan.
Virtuaalisesti toteutettavaan, kymmenestä eri osiosta muodostuvaan koulutukseen voivat osallistua Fimlabissa työskentelevät lähihoitajat, sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat, jotka eivät ammattiopinnoissaan ole suorittaneet preanalytiikan teoriaa. Joka toinen viikko järjestettävät iltapäiväluennot pidetään Teamsissa, minkä lisäksi opiskelijat ja kouluttajat käyvät läpi teoria-asioita ja keskustelevat yhteisellä oppimisalustalla.
– Viime vuonna käynnistyneet preanalytiikkakoulutukset kytkeytyvät tarpeeseen saada lisää näytteenottotaitoisia hoitajia. Koulutuksen kautta Fimlab pystyy vahvistamaan ja paremmin hyödyntämään muidenkin sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoiden osaamista kuin bioanalyytikoiden, joista on tällä hetkellä pulaa, toteaa koulutuksia koordinoiva HR Partner Jaana Piikkilä.
Koulutukseen oli olemassa valmis konsepti aiemman oppilaitosyhteistyön pohjalta, joten koulutusohjelma saatiin helposti muokattua sisäisiä tarpeita vastaavaksi. Kouluttajat ovat Fimlabin omia laboratoriohoitajia ja asiantuntijoita, jotka saavat samalla mahdollisuuden syventää ja jakaa omaa osaamistaan koulutustyön kautta. Piikkilä on mukana fasilitoimassa koulutuksia ja tukee kouluttajia teknisissä ja pedagogisissa kysymyksissä.
Koulutus antoi vahvemman kokonaisymmärryksen preanalytiikasta
Opiskelijat ovat kokeneet, että koulutuksesta saa parhaan hyödyn, jos siihen osallistuu ensimmäisen Fimlab-työssäolovuoden aikana. Preanalytiikkakoulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja koulutus on mahdollista niin vakituisille kuin määräaikaisille työntekijöille. Käytännössä kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet koulutuksiin, joten niitä on tarkoitus järjestää jatkossakin. Teoriatiedon lisäksi koulutus tarjoaa myös mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa kokemuksia Fimlabin sisällä.
– Osallistujat ovat kiittäneet koulutuksen antaneen vahvemman kokonaisymmärryksen preanalytiikasta. Se on lisännyt oman työn merkityksellisyyden tunnetta, kertoo Piikkilä.
Opetusjaksojen päätteeksi osallistujat tenttivät preanalytiikan teoriaopinnot. Tentin läpäisseet saavat todistuksen, joka vastaa ammattioppilaitosten vapaavalinnaisen koulutuskokonaisuuden tutkinto-osuutta.
Osallistujien mielestä opintojen päätteeksi Tampereella järjestetyn todistustenjako- ja palautetilaisuuden kohokohta oli tutustuminen keskuslaboratorioon. Siellä opiskelijat näkivät omin silmin, minne heidän ottamansa näytteet lopulta päätyvät ja mitä niille tapahtuu.