Monet meistä ovat antaneet verinäytteen oman kotipaikkakuntansa terveysasemalla. Terveysaseman laboratorio on monella paikkakunnalla myös Fimlabin toimipiste, josta näyte matkaa paikkakunnasta riippuen Tampereelle, Jyväskylään, Hämeenlinnaan, Lahteen tai Vaasaan Fimlabin analyysilaboratorioihin analysoitavaksi. Näytteitä otetaan myös kansainvälisen huippututkimuksen lähdeaineistoksi.
Suomalainen terveydenhuolto ja alan tutkimus ovat kansainvälisestikin mitaten huippuluokkaa.
Laadukas hoito ja tutkimustoiminta tarvitsevat kuitenkin tuekseen huipputason laboratorio-osaamista ja analytiikkaa. Parhainkaan lääkäri tai tutkija ei voi tehdä oikeita diagnooseja ja johtopäätöksiä, jos niiden pohjana olevat laboratorionäytteet on käsitelty tai analysoitu virheellisesti.
Tämä tiedostetaan myös Fimlab Laboratoriot Oy:ssä, joka on suurin laboratoriopalveluja tuottava yhtiö Suomessa. Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen ja Pohjanmaan alueilla toimivalla laboratorioyhtiöllä on yli 110 toimipistettä ja se työllistää noin 1200 laboratorioalan ammattilaista.
”Aika harva vaikkapa oman paikkakuntansa terveysasemalla tai sairaalassa näytteen antaneista tulee ajatelleeksi, mitä kaikkea näytteelle tapahtuu ennen kuin lääkäri voi hyödyntää tutkimustulosta diagnoosinsa tukena. Fimlab huolehtii näytteenotosta, näytteiden kuljettamisesta, analysoinnista, tulkinnasta ja tulosvälityksestä. Olemme tutkimus- ja analyysikumppanina myös isoissa valtakunnallisissa tutkimusprojekteissa, esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksissa sekä syöpätutkimuksissa”, palvelujohtaja Anu Mustila kertoo.
Vastuu motivoi huippuosaajia
Vaikka yhtiön juuret ovat Pirkanmaalla ja Hämeessä, tarjoaa alansa ensimmäinen julkiseen terveydenhuoltoon perustettu laboratorioyhtiö palvelujaan laajasti eri puolilla Suomea. Se analysoi näytteitä myös kansainvälisiä tutkimusprojekteja varten. Asiakkaita ovat mm. sairaalat, terveyskeskukset, työterveyshuollot, lääkäriasemat ja yksityislääkäreiden potilaat.
Diagnostiikkapalvelut kattavat genetiikan, hematologian, kliinisen kemian, mikrobiologian ja patologian. Fimlab on myös Suomen toiseksi suurin hedelmöityshoitolaboratorio.
Mustilan mukaan jokainen fimlabilainen tiedostaa yrityksen ja tätä kautta oman työnsä merkityksen osana terveydenhuollon hoitoketjua ja erilaisia tutkimusyhteisöjä, joihin he ovat verkostoituneet myös kansainvälisesti. Monet fimlabilaisten tutkimuksista ovat päätyneet alan ulkomaisiin huippujulkaisuihin.
”Meillä on kiistatta iso rooli ja vastuu. Samalla se kuitenkin myös motivoi, tuo oikeanlaista asennetta ja ammattiylpeyttä”, Mustila painottaa.
Vastuullisuus on kaiken perusta
Palvelujohtajan puheessa toistuu tämän tästä myös vastuullisuus, joka on yksi Fimlabin perusarvoista ja strategian peruskivistä. Mustilan mukaan toiminnan on oltava kestävää paitsi sosiaalisesti ja ympäristön kannalta myös taloudellisesti, vaikka kyse on yhteiskunnallisesta ja käytännössä julkisin varoin toimivasta yhtiöstä.
Yhtiöllä onkin oma vastuullisuusohjelma, jonka tavoitteiden asettamisesta ja seurannasta vastaa johdosta ja henkilöstöstä koostuva vastuullisuustyöryhmä.
Sosiaalisena tavoitteena on tarjota suomalaiselle terveydenhuollolle laadukasta, tehokasta ja luotettavaa laboratoriopalvelua. Henkilöstölle puolestaan luodaan viihtyisä, tasa-arvoinen ja monia kehityspolkuja tarjoava työyhteisö, jossa panostetaan jatkuvasti paitsi henkilöstön myös asiakaspalvelun kehittämiseen.
”Laboratoriokäynteihin liittyy usein mielikuvia jonotuksesta ja hieman liukuhihnamaisesta palvelusta. Usein myös mielletään, että tutkimustuloksia saa odotella kauan. Joillakin asiakkailla on myös neulakammo, mitä ei voi jättää huomioimatta”, Mustila kertoo.
Asioita onkin viety eteenpäin palvelumuotoilun avulla.
”Olemme hioneet palvelumalliamme ja rakentaneet muun muassa Nopsa-pikapalvelukonseptin, jossa näytteenotto sujuu nopeasti ja helposti ilman vuoronumeroa tai ajanvarausta. Se on saanut valtavan hyvää palautetta. Lisäksi osa tutkimustuloksista pystytään nykyisin välittämään muutamassa tunnissa tekstiviestipalveluna”, Mustila kertoo.
Avainlippu on tärkeä osa arvokarttaa
Ympäristöön kiinnitetään niin ikään jatkuvasti huomiota, sillä laboratorioissa syntyy päivittäin huomattava määrä mm. särmäis-, muovi- ja pakkausjätettä. Myös kemikaalien käsittely vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.
”Panostamme jatkuvasti materiaalihukan vähentämiseen, tehokkaampaan lajitteluun ja kierrätykseen.”
Myös Suomalaisen Työn Liiton myöntämällä Avainlippu-tunnuksella on tärkeä sijansa Fimlabin arvokartalla.
”Suomi on maailman huippua terveydenhuollossa, koulutuksessa ja tasa-arvossa. Meille suomalaisuus tarkoittaa hyvinvointia, huippuosaamista, yhdenvertaisuutta ja suvaitsevaisuutta. Tällaisista arvoista on syytäkin olla ylpeä”, Mustila painottaa.