Uusi, älykäs laboratorio nopeuttaa diagnoosien tekoa. Itseohjautuva linjasto minimoi virheet ja vapauttaa aikaa asiantuntijatyöhön. Fimlabin huippumoderniin keskuslaboratorioon Tampereella pääsee nyt tutustumaan virtuaalisesti.
Laboratoriodiagnostiikka on keskeinen osa terveydenhuoltoa, sairauksien diagnosointia ja hoidon seurantaa. Lääkärien tekemät hoitopäätökset perustuvat jopa 60–70-prosenttisesti laboratoriossa saatuihin tuloksiin. Silti se, mitä laboratoriossa tapahtuu näytteenoton jälkeen, on monelle mysteeri.
– Haluamme tehdä automaatiolaboratoriomme toimintaa tutummaksi asiakkaillemme, alan opiskelijoille ja potentiaalisille työntekijöille sekä muille sidosryhmillemme. Virtuaalikierros laboratoriossa tarjoaa nyt vaihtoehdon vierailulle laboratoriossa paikan päällä, kertoo Fimlabin ylikemisti Riikka Rontu.
Virtuaalilaboratoriossa vierailija pääsee tutustumaan automaatiolinjaston työvaiheisiin. Kokemuksen autenttisuutta lisää kierrokselle liitetty laboratorion äänimaisema ja ennen kaikkea mahdollisuus katsella toteutusta VR-laseilla.
Huippumoderni laboratorio
Fimlabin Tampereen keskuslaboratorion täysautomaatiolinjasto käsittelee yli 10 000 näytettä päivittäin, ja laitteilla voidaan tehdä yhteensä noin 250 erilaista tutkimusta. Laboratorioon saapuu näytteitä ympäri Suomea: eniten Pirkanmaalta, Kanta-Hämeestä, Päijät-Hämeestä ja Keski-Suomesta. Tutkimustuloksia tuotetaan ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Laboratoriotulosten käsittely ja vastausten lähettäminen on pitkälle automatisoitua. Näin ammattilaisille jää aikaa keskittyä niihin tuloksiin, jotka vaativat erityistä huomiota.
Näytteenotossa putkeen liimattu viivakooditarra kertoo potilaan tietojen lisäksi, mitä näytteestä on tarkoitus analysoida. Viivakoodin ansiosta näytteen sijainti on tiedossa koko prosessin ajan. Tampereen yliopistollisen sairaalan osastoilta tulevat kiireelliset näytteet voidaan lähettää putkipostin välityksellä laboratorioon. Ensiavusta näytteet saadaan nykyisin erityisen nopeasti linjastolle käyttämällä lähetyksessä uutta paineilmalla toimivaa Tempus-järjestelmää.
Lähes kaikki automaatiolaboratorioon saapuvat näytteet syötetään suoraan näytteiden esikäsittelijöille, joista ne siirtyvät käsittelyvaiheiden jälkeen automaattisesti linjastossa kiinni oleville laitteille analysoitaviksi. Suurin osa näytteistä analysoidaan kemian laitteilla. Yhdeltä analysaattorilta näyttävä kokonaisuus sisältää todellisuudessa useita erillisiä laitteita ja monia mittaustekniikoita. Perusverenkuva on laboratorion yleisin tutkimus, ja se tehdään verenkuvalaitteella. Jos verenkuvalaite ei tunnista kaikkia potilaan valkosoluja oikein tai niiden määrä on poikkeuksellinen, näyte ohjautuu automaattimikroskooppiin, joka laskee ja esiluokittelee solut. Taustalla on useita tietojärjestelmiä ja sääntöjä, jotka ohjaavat näytteiden ja tulosten käsittelyä.
– Virtuaalikierros antaa hyvän käsityksen siitä, mitä automaatiolaboratoriossa tapahtuu ja millaista osaamista täällä tarvitaan. Tämä on siis esimerkiksi oiva keino kurkistaa, millaista meillä olisi olla töissä. Virtuaalikierroksella voi tutustua myös laboratoriohoitajan työnkuvaan, Rontu luonnehtii.