Fimlabin Hedelmöityshoitolaboratorio tarjoaa laajan valikoiman laboratoriopalveluita TAYS:n hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan kautta lapsettomuushoitoihin tuleville potilaille. Fimlabin johtava hedelmöitysbiologi Tiina Mikkilä seuraa kapeaa erikoisalaa näköalapaikalta.
Hedelmöityshoitolaboratoriossa mennään sekuntikellon mukaan. Alkiot ovat hyvin alttiita ph-arvojen ja lämpötilojen muutoksille. Erityisesti kiireessä ammattimaisen ja kokeneen henkilökunnan sekä viimeistä piirtoa myöten harkitun toiminnan merkitys todentuvat.
Meillä homma toimii! Kyllä ehdottomasti tulisin meille hoitoon, jos hoitoa tarvitsisin.
Hedelmöityshoitolaboratorion sekä TAYS:n hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan muodostama kokonaisuus on kyseisen erikoisalan toiseksi suurin julkisen puolen toimija Suomessa. Julkisen puolen potilaista täällä hoidetaan noin kolmannes.
Hedelmöityshoitolaboratorion lapsettomuushoitoihin kuuluvat munasolukeräykset, alkioviljelyt, alkioiden siirrot ja pakastukset, siemennesteen pesut sekä fertiliteetin eli hedelmällisyyden säilyttämiseen tähtäävät toimenpiteet, kuten sukusolujen ja sukurauhaskudosten pakastukset. Siemennestelaboratorion tutkimukset ovat kaikille avoimia.
Osaamisen kehittäminen tärkeää
Johtavana hedelmöitysbiologina Mikkilä vastaa sekä Hedelmöityshoitolaboratorion käytännön toiminnasta että hallinnollisesta puolesta.
– Asiantuntijuus on edelleen suuressa roolissa, eli teen myös paljon käytännön labratyötä. Tämä on minulle tärkeää, sillä pelkkää toimistotyöläistä minusta ei saa.
Mikkilä opiskeli biologiksi Turussa, ja oli mukana miesten lisääntymisterveyttä tutkineessa tutkimusryhmässä. Valmistumisensa jälkeen ura jatkui Helsingissä kahden yksityisen klinikan palveluksessa. Tampere kutsui syksyllä 2015, kun Hedelmöityshoitolaboratorio perustettiin Fimlabiin. Mikkilä oli ottamassa vastaan yksikön ensimmäisiä asiakkaita tammikuussa 2016.
Fimlabin Hedelmöityshoitolaboratorion seitsenhenkiseen henkilöstöön kuuluu kolme biologia ja neljä laboratoriohoitajaa. Osaamisen ylläpito on todella tärkeää.
– Ala on kapea, ja Suomessa ainoastaan Suomen Fertiliteettiyhdistys järjestää koulutuksen kerran vuodessa. Tämä frekvenssi ei ole osaamisen ylläpitoon riittävä. Siksi käymme lisäksi koulutuksissa ulkomailla pari kertaa vuodessa.
Yhteistyötä ja kiehtovia alkioita
Yhteistyö Hedelmöityshoitolaboratorion ja TAYS:n hormoni- ja lapsettomuuspolin välillä on hyvin tiivistä.
Toimimme myös fyysisesti samoissa tiloissa, mikä helpottaa arjen käytännön asioita. Tämä on myös potilaille miellyttävämpää, sillä hoito onnistuu kokonaisuudessaan saman katon alla lääkärikäynneistä näytteenottoon.
Alkioiden ihmeellisyys kiehtoo Mikkilää vuodesta toiseen. Erityisen lisänsä työhön tuo laboratoriossa käytössä oleva uusi time lapse -viljelymenetelmä. Siinä alkiot laitetaan kasvamaan soluviljelykaappiin, jossa kamera kuvaa alkioita kymmenen minuutin välein ja tekee niiden kehityksen seuraamisesta aiempaa konkreettisempaa.
– Se on hyvin visuaalista mikroskooppaamista. On kiehtovaa ja ihmeellistä seurata, miten hienoja blastokystoja alkiosta kehittyy.
Lahjoita ihme! Hedelmöityshoitolaboratorio ylläpitää lisäksi lapsettomuuspoliklinikan lahjasukusolupankkia.