Etätestauksen tulosten tulkinta

Etätestauksella tarkoitetaan menettelyä, jossa asiakas ottaa näytteen itse kotona ja toimittaa sen laboratorion tutkittavaksi. Näytteen tutkimisessa käytettävät menetelmät ovat samoja laadultaan varmistettuja menetelmiä, joilla tutkimme myös laboratorion näytteenottopisteissä tai terveydenhuollon toimipisteissä otetut näytteet.

Tutkimuksella osoitetaan virtsasta tai emättimestä otettavasta näytteestä klamydiaa aiheuttavan Chlamydia trachomatis ja tippuria aiheuttavan Neisseria gonorrhoeae bakteerin nukleiinihappoa geenimonistusmenetelmällä. Tutkimuksella ei todeta muita seksiteitse tarttuvia tauteja, eikä sukupuolielinten ulkopuolisia, kuten nielun tai peräsuolen klamydia- ja tippuritartuntoja.

Tulokset ilmoitamme asiakkaalle Fimlab-mobiilisovellukseen tai tekstiviestillä. Lisäksi ne välittyvät Pirkanmaan hyvinvointialueen käyttämään potilastietojärjestelmään ja Kanta-arkistoon.

Mitä tarkoittaa…

 • U –ChtrNhO NEG 
  Näytteessä ei ole klamydiaa aiheuttavaa bakteeria.
 • U –ChtrNhO POS 
  Näytteessä on klamydiainfektion aiheuttava bakteeri.
 • U –GcNhO NEG 
  Näytteessä ei ole tippuria aiheuttavaa bakteeria.
 • U –GcNhO POS 
  Näytteessä on tippuri-infektion aiheuttava bakteeri.

Miten toimin kun tulos on…

NEG Jos molemmat tulokset ovat negatiivisia, näytteessä ei ole klamydiaa eikä tippuria aiheuttavia bakteereita. Testitulos ei anna aihetta jatkotoimiin. Mikäli sinulla kuitenkin on oireita, tai epäilet jotain muuta seksiteitse tarttuvaa tautia, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön.

POS Positiivinen tulos kumman tahansa tutkitun bakteerin osalta tarkoittaa tautia. Hoidon järjestämiseksi ota yhteyttä Pirkanmaan hyvinvointialueen terveydenhuollon yksikköön Tampereella tai Orivedellä. Yhteystiedot alla.

EI TULOSTA Harvoissa tapauksissa testi ei anna luotettavaa tulosta. Jatkoselvittelyä varten ota yhteyttä Pirkanmaan hyvinvointialueen terveydenhuollon yksikköön Tampereella tai Orivedellä. Yhteystiedot alla.

Pirkanmaan hyvinvointialueen terveydenhuollon yksiköt, Tampere ja Orivesi

 • Tampere, sukupuolitautien poliklinikka, p. 03 384 5150 (puhelinpalvelu on avoinna ma–to klo 8−12 ja pe klo 9−12).
 • Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisoneuvola (alle 22-vuotiaat tamperelaiset ja orivesiläiset, joilla ei ole opiskeluterveydenhuoltoa käytettävissä) p. 03 384 5394 (ma–pe 8.30–11.00).
 • Oriveden terveysasema p. 03 384 5170 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15).
 • Opiskelijat ottavat ensisijaisesti yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon.

Huomaa myös:

 • Tautien itämisajasta johtuen testi on positiivinen vasta noin viikon kuluttua tartunnasta (aikaisin luotettava näytteenoton ajankohta on 5 vrk:tta altistuksen eli suojaamattoman seksin jälkeen).
 • Hoidetun infektion jälkeen testi voi olla positiivinen neljän viikon ajan. Mikäli hoidosta on kulunut pidempi aika, tarkoittaa positiivinen testitulos hoidon epäonnistumista tai uutta infektiota.
 • Testi osoittaa ainoastaan virtsasta tai emätinnäytteestä todettavat klamydia- ja tippuri-infektiot. Se ei sovellu muiden seksitautien tutkimiseen.