Tulosta

Tutkimus:
KOBOLTTI, virtsa

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
2.5.2024

3456 • U -Co

Johdanto

Koboltti on seosmetalli, josta valmistetaan mm. erityistyökaluja ja teollisuudessa käytettäviä kobolttisidonnaisia timantteja. Kobolttisuoloja käytetään lisäksi väriaineina lasi-ja keramiikkateollisuudessa. Koboltti imeytyy nopeasti hengityselinten kautta. Ruoansulatuskanavasta imeytyminen on epätäydellistä. Koboltti rikastuu elimistössä pääasiallisesti maksaan ja erittyy ulosteeseen ja virtsaan. Tavallisin koboltin aiheuttama sairaus on herkistymisestä johtuva ihottuma. Voimakas altistuminen voi aiheuttaa äkillisiä hengitystieoireita, kuivaa yskää, aivastelua sekä astmaoireita. Pitkäaikainen altistuminen (yleensä yli 10 vuotta) voi aiheuttaa keuhkojen toiminnanvajavuutta, nk. kovametallitaudin.

Indikaatiot

Työperäisen altistumisen arviointi koboltille ja sen epäorgaanisille yhdisteille.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

TTL:n Biomonitorointilaboratorion lähete täytetään huolellisesti.

Potilaan esivalmistelu

Iltanäyte otetaan heti altistavan työvaiheen/työvuoron päätyttyä ja altistumisjakson loppupuolella. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu ja kädet ja virtsaputken suu on pesty. Suurten nestemäärien nauttimista ennen näytteen keräystä tulee välttää ja rakkoaika oltava vähintään 3 tuntia.

Näyteastia

Näytteen keräämiseen ja lähettämiseen tulee käyttää Työterveyslaitoksesta saatavia erikoispestyjä astioita eikä niihin saa lisätä säilöntäainetta. Mikäli näyte kerätään kertakäyttöastiaan, se on siirrettävä välittömästi lähetysastiaan.

Näyte

20 ml virtsaa

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja postitetaan seuraavana maanantaina. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Induktiivisesti kytketty plasma-massaspektrometria (ICP-MS)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viiteväli

altistumattomat 1,5 µg/l

toimenpideraja 7,6 µg/l

Tulkinta

Euroopan Unioni on luokitellut kobolttikloridin ja -sulfaatin syöpää aiheuttavaksi. Valtioneuvoston asetuksen mukaan tähän kategoriaan luokiteltujen kemikaalien voidaan arvioida vaarantavan äidin tai sikiön terveyden. Täten raskaana olevien ei tule altistua kobolttikloridille eikä -sulfaatille, ts. virtsan kobolttipitoisuus ei tule ylittää altistumattomien viiterajaa 1,5 µg/l.

Virhelähteet

Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi liata näytteen.

Jos virtsa on hyvin laimeaa (suhteellinen tiheys alle 1,010 tai kreatiniini alle 3 mmol/l), on tuloksen tulkinta epävarma. Sen tähden ei ennen näytteen keräystä tule nauttia suuria nestemääriä. Analyysi tehdään vaikka suhteellinen tiheys on alle 1,010, vastaukseen kirjoitetaan huomautus tulkinnan epävarmuudesta.