Tulosta

Tutkimus:
RASVAHAPOT, VÄLTTÄMÄTTÖMÄT
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
9.1.2023

6386 • P -EFA

x • ei voi pyytää atk-välitteisesti

B -EFA (punasolut ja plasma)

Johdanto

Ravinnon rasvakoostumus vaikuttaa seerumin lipidien rasvahappokoostumukseen. Erityisesti omega-6- tai omega-3-sarjan monityydyttymättömien rasvahappojen, kuten linolihapon (kasviöljyistä) ja eikosapentaeenihapon (kalaöljyistä) sekä tyydyttyneitten rasvahappojen suhteellinen määrä ravinnon rasvassa heijastuu niiden pitoisuuteen seerumin lipideissä. Myös synnynnäiset tai hankitut muutokset maksan rasvahappoaineenvaihdunnassa voivat muuttaa seerumin rasvahappokoostumusta; tällainen on mm. delta-6-desaturaasientsyymin vajavuus, jota on kuvattu esiintyvän esim. atooppisessa dermatiitissa ja alkoholisteilla. Tutkimuksessa määritetään essentiellien rasvahappojen pitoisuudet.

Tutkimus voidaan tehdä myös erytrosyyteistä, jolloin tulos kuvastaa pidemmällä aikavälillä vallinnutta tilaa.

Indikaatiot

Ravitsemustilan arviointi. Delta-6-desaturaasientsyymin puutteen tai muiden rasvahappoaineenvaihdunnan häiriöiden epäily. 

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

B -EFA: Erytrosyyteistä tehtävä tutkimus tulee pyytää erikseen Fimlabin yleislähetteellä tai AMC:n omalla paperilähetteellä (linkki lisätiedoissa) ja näyte pitää toimittaa huoneenlämmössä Fimlabin Tampereen keskuslaboratorion Lähteviin näytteisiin näytteenottopäivänä ennen klo 12:00 (ma-to, ei arkipyhiä edeltävinä päivinä).

Yleislähetteelle kirjataan pyynnöksi: Essential fatty acids (PUFAs), erythrocytes and plasma. Näytteeksi otetaan EDTA-kokoveriputki. Alihankintalaboratorio analysoi tästä sekä erytrosyyttien että plasman EFAn. Erillistä P -EFA -pyyntöä ei tarvita.

Erytrosyyteistä pyydettävästä tutkimuksesta tulee ilmoittaa Lähteviin näytteisiin (p. 03 311 76487) heti kun näytteenottoa suunnitellaan.

Potilaan esivalmistelu

Näyte tulisi ottaa vähintään kahden tunnin kuluttua ruokailusta. 

Näyteastia

P -EFA ja B -EFA: EDTA-putki (K2) 5/3 ml 

Näyte

P -EFA: 1 ml EDTA-plasmaa

B -EFA: 1 ml EDTA-kokoverta

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

P -EFA: Näytteen toimitus laboratorioon huoneenlämmössä, mikäli ehtii neljässä tunnissa Tampereelle. Mikäli kuljetus Tampereen keskuslaboratorioon kestää kauemmin, tulee plasma erottaa ja pakastaa. Erotettu plasma säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

B -EFA: Näytteen toimitus laboratorioon huoneenlämmössä.

Menetelmä

Kaasukromatografia ja liekki-ionisaatio

Tulos valmiina

Kahden kuukauden kuluessa

Viiteväli

Kullekin rasvahapolle on omat viitevälinsä, jotka käyvät ilmi vastauksesta.

Lisätiedot

Linkki tekopaikan sivulle, josta löytyy lähetelinkki sekä lista tutkimukseen sisältyvistä rasvahapoista (Essential fatty acids (PUFAs): https://www.amc.nl/web/laboratory-genetic-metabolic-diseases-lgmd/lgmd/essential-fatty-acids-pufas.htm 

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
6386 | P -EFA Ei
x | ei voi pyytää atk-välitteisesti Ei