Tulosta

Tutkimus:
RASVAHAPOT, VÄLTTÄMÄTTÖMÄT

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
7.6.2018

6386 • P -EFA

Johdanto

Ravinnon rasvakoostumus vaikuttaa seerumin lipidien rasvahappokoostumukseen. Erityisesti omega-6- tai omega-3-sarjan monityydyttymättömien rasvahappojen, kuten linolihapon (kasviöljyistä) ja eikosapentaeenihapon (kalaöljyistä) sekä tyydyttyneitten rasvahappojen suhteellinen määrä ravinnon rasvassa heijastuu niiden pitoisuuteen seerumin lipideissä. Myös synnynnäiset tai hankitut muutokset maksan rasvahappoaineenvaihdunnassa voivat muuttaa seerumin rasvahappokoostumusta; tällainen on mm. delta-6-desaturaasientsyymin vajavuus, jota on kuvattu esiintyvän esim. atooppisessa dermatiitissa ja alkoholisteilla. Tutkimuksessa määritetään essentiellien rasvahappojen pitoisuudet.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Ravitsemustilan arviointi. Delta-6-desaturaasientsyymin puutteen tai muiden rasvahappoaineenvaihdunnan häiriöiden epäily.

Potilaan esivalmistelu

Näyte tulisi ottaa vähintään kahden tunnin kuluttua ruokailusta. 

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 5/3 ml

Näyte

1 ml EDTA-plasmaa

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteen toimitus laboratorioon huoneenlämmössä, mikäli ehtii neljässä tunnissa. Mikäli kuljetus laboratorioon kestää kauemmin, tulee plasma erottaa ja pakastaa. Erotettu plasma säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Kaasukromatografia ja massaspektrometria

Tulos valmiina

Kuukauden kuluessa

Viiteväli

Kullekin rasvahapolle on omat viitevälinsä, jotka käyvät ilmi vastauksesta.

Lisätiedot

Tutkimus voidaan tehdä myös erytrosyyteistä, jolloin tulos kuvastaa pidemmällä aikavälillä vallinnutta tilaa. Erytrosyyteistä tehtävä tutkimus tulee pyytää erikseen yleislähetteellä ja näyte pitää toimittaa huoneenlämmössä Fimlabin Tampereen toimipisteen lähteviin näytteisiin näytteenottopäivänä ennen klo 12:00 (ma-to, ei arkipyhiä edeltävinä päivinä). Erytrosyyteistä tehtävästä tutkimuksesta tulee ilmoittaa lähteviin näytteisiin. Erytrosyyteistä tehtävää tutkimusta varten otettava näyte on EDTA-kokoverta (näyteastia kuten yllä).