Johdanto
Ravinnon rasvakoostumus vaikuttaa seerumin lipidien rasvahappokoostumukseen. Erityisesti omega-6- tai omega-3-sarjan monityydyttymättömien rasvahappojen, kuten linolihapon (kasviöljyistä) ja eikosapentaeenihapon (kalaöljyistä) sekä tyydyttyneitten rasvahappojen suhteellinen määrä ravinnon rasvassa heijastuu niiden pitoisuuteen seerumin lipideissä. Myös synnynnäiset tai hankitut muutokset maksan rasvahappoaineenvaihdunnassa voivat muuttaa seerumin rasvahappokoostumusta; tällainen on mm. delta-6-desaturaasientsyymin vajavuus, jota on kuvattu esiintyvän esim. atooppisessa dermatiitissa ja alkoholisteilla. Tutkimuksessa määritetään essentiellien rasvahappojen pitoisuudet.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800
Indikaatiot
Ravitsemustilan arviointi. Delta-6-desaturaasientsyymin puutteen tai muiden rasvahappoaineenvaihdunnan häiriöiden epäily.
Potilaan esivalmistelu
Näyte tulisi ottaa vähintään kahden tunnin kuluttua ruokailusta.
Näyteastia
EDTA-putki (K2) 5/3 ml
Näyte
1 ml EDTA-plasmaa
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näytteen toimitus laboratorioon huoneenlämmössä, mikäli ehtii neljässä tunnissa. Mikäli kuljetus laboratorioon kestää kauemmin, tulee plasma erottaa ja pakastaa. Erotettu plasma säilytetään ja lähetetään pakastettuna.
Menetelmä
Kaasukromatografia ja massaspektrometria
Tulos valmiina
Kuukauden kuluessa
Viiteväli
Kullekin rasvahapolle on omat viitevälinsä, jotka käyvät ilmi vastauksesta.
Lisätiedot
Tutkimus voidaan tehdä myös erytrosyyteistä, jolloin tulos kuvastaa pidemmällä aikavälillä vallinnutta tilaa. Erytrosyyteistä tehtävä tutkimus tulee pyytää erikseen yleislähetteellä ja näyte pitää toimittaa huoneenlämmössä Fimlabin Tampereen toimipisteen lähteviin näytteisiin näytteenottopäivänä ennen klo 12:00 (ma-to, ei arkipyhiä edeltävinä päivinä). Erytrosyyteistä tehtävästä tutkimuksesta tulee ilmoittaa lähteviin näytteisiin. Erytrosyyteistä tehtävää tutkimusta varten otettava näyte on EDTA-kokoverta (näyteastia kuten yllä).