Tulosta

Tutkimus:
OREKSIINI A, selkäydinneste

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
24.2.2022

4943 • Li-OreksA

Johdanto

Oreksiinit (oreksiini A ja B, synonyymeinä käytetään nimiä hypokretiini-1 ja -2) ovat hypotalamuksen spesifisten solujen muodostamia neuropeptidejä, jotka vaikuttavat mm. uni- ja valvetilan säätelyyn, ruokahaluun ja energiankulutukseen. Narkolepsian tavallisen muodon on esitetty liittyvän oreksiinia muodostavien solujen määrän vähenemiseen.

Oreksiini A:n pitoisuus selkäydinnesteessä on yleensä selvästi pienentynyt narkolepsiassa.

Indikaatiot

Narkolepsian diagnostiikka.

Näyteastia

Tehdaspuhdas putki

Näyte

1 ml likvoria.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte pakastetaan välittömästi ja lähetys pakastettuna. Näytteet, joissa on silminnähden punasoluja, on syytä sentrifugoida ja erotella ennen pakastusta.

Menetelmä

Radioimmunologinen (RIA)

Tulos valmiina

Noin 3 viikon kuluessa.

Viiteväli

normaali  yli 200 pg/ml
raja-arvo 110 – 200 pg/ml
narkolepsia    alle 110 pg/ml

Tulkinta

Oreksiini A:n pitoisuus selkäydinnesteessä on selvästi alentunut narkolepsiassa. Alentunut arvo yhdistyneenä päiväväsymykseen ja katapleksia-anamneesiin varmistaa narkolepsiadiagnoosin. Mikäli tutkittavalla on todettu lyhentynyt nukahtamisviive (MSLT-tutkimus) ja katapleksia-anamneesi on kiistaton, on likvorin oreksiini erittäin harvoin normaali. Likvorin oreksiinimääritys on hyödyllinen myös, jos katapleksia-anamneesi on epävarma. Esimerkiksi lapsilla ja nuorilla katapleksia voi alkaa useita vuosia nukahtelukohtausten jälkeen.