Tulosta

Tutkimus:
Immunofenotyypitys, refraktaarikeliakia

Luokitus:
Hematologia, Patologia

Päivitetty:
1.3.2021

6411 • Ts-RCD-Fc

Johdanto

Refraktaarikeliakia (RCD) on keliakian hoidolle (gluteeniton ruokavalio) reagoimaton tautimuoto. RCD-potilaat ovat useimmiten yli 50 vuotiaita. Lapsilla tautimuotoa ei tunneta. Refraktraarikeliakiaan liittyy huomattavasti suurentunut suolistolymfooman (EATL) riski, siksi näiden potilaiden tunnistaminen ajoissa on tärkeää. Riskipotilaat voidaan löytää tutkimalla virtaussytometrialla ns. aberranttien T-solujen määrää intraepiteliaalisten lymfosyyttien joukossa (CD103+/CD7+/cyCD3+/CD3-). Selvästi suurentunut riski on niillä potilailla joiden aberranttien T-solujen osuus on yli 20%.  

Tiedustelut

Virtaussytometria, puh. 311 76535

Näytteenotosta ja lähettämisestä on sovittava etukäteen (mielellään vähintään 2 vrk:tta ennen) hematologian laboratorion kanssa.

Indikaatiot

Refraktraarikeliakian lymfoomariskin arviointi

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Lääkärin lähete joko suoraan ATK-järjestelmään tai paperilähetteenä.

Näyteastia

Bm-Kromos (RPMI-elatusaineputki)

Näyte

Vähintään neljä edustavaa biopsiapalaa elatusaineessa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilytetään lähetyshetkeen +4°C asti. Näytteen kuljetus huoneenlämmössä. Näyte tulee saada laboratorioon mahdollisimman pian, viimeistään vrk:n aikana. Poikkemiasta pyydetään ottamaan yhteyttä hematologian laboratorioon. Perjantaina tai aattopäivinä näyte tulee olla laboratoriossa aamupäivän aikana.

Menetelmä

Virtaussytometria

Tulos valmiina

Arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto.