Johdanto
Virtsan trimetyyliamiinia (TMA) käytetään kalanhajuoireyhtymän diagnostiikassa, joka tunnetaan myös nimellä trimetyyliaminuria. Koliinipitoisten ruokien (esim. kala, kananmuna, maksa, palkokasvit) metaboliassa syntyy trimetyyliamiinia. Harvinainen geneettinen häiriö voi estää trimetyyliamiinin normaalin muuntumisen hajuttomiksi yhdisteiksi.
Indikaatiot
Kalanhajuoireyhtymän eli trimetyyliaminurian diagnostiikka.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Näyte lähtee ulkomaille alihankintaan eli näytteenotto tulisi ajoittaa alkuviikkoon (ma-ke).
Potilaan esivalmistelu
Jotta TMA:n mahdollinen metabolian häiriö saadaa tällä tutkimuksella esiin, näytteenottoa edeltävänä päivänä tulisi nauttia runsaasti koliineja sisältävät ateriat, esim. kaksi ateriaa, jotka kumpikin sisältävät 2 kananmunaa ja 400 g kypsennettyjä papuja.
Näyteastia
Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml x 2
Näyte
20 ml kertavirtsaa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näytteeseen lisätään laboratoriossa 6 mol/l suolahappoa siten, että virtsan pH on alle 2. Lähetys huoneenlämmössä, näytteen on oltava perillä 3 vrk:n kuluessa.
Näyte lähtee ulkomaille alihankintaan eli näytteenotto tulisi ajoittaa alkuviikkoon (ma-ke).
Menetelmä
Kaasukromatografia-massaspektrometria
Tulos valmiina
Noin kolmen kuukauden kuluessa.
Tulkinta
Tutkimuksesta annetaan lausunto, jossa raportoidaan sekä trimetyyliamiinin ja TMA-oksidin pitoisuudet että näiden välinen suhde TMA/TMA-oksidi.