Tulosta

Tutkimus:
TROMBOSYYTIT, FUNKTIOTUTKIMUS
näytä tutkimukset

Luokitus:
Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Käyttöönottopäivä:
21.9.2021

3125 • B -TromFu

Tutkimus edellyttää potilaan käyntiä Vantaan Tikkurilassa hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa. Sisältää ao. osatutkimusten lisäksi osatutkimuksen 20606 B -Aggr (Trombosyytit, aggregaatio).

1097 • P -FVIII

Osatutkimus. Hyytymistekijä VIII.

6334 • P -vWF-Akt

Osatutkimus. Von Willebrand -tekijä, aktiivisuus.

3125 • B -TromFu

Tutkimus edellyttää potilaan käyntiä Vantaan Tikkurilassa hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa. Sisältää ao. osatutkimusten lisäksi osatutkimuksen 20606 B -Aggr (Trombosyytit, aggregaatio).

Johdanto

Trombosyyttien synnynnäiset toimintahäiriöt ovat harvinaisia. Ne voivat johtua trombosyyttien puutteellisesta yhteistoiminnasta (esim. aggregaation heikkous Glanzmannin trombasteniassa), trombosyyttien ja verisuonen seinämän välisestä heikentyneestä adheesiosta (esim. Bernard-Soulierin tauti), trombosyyttien sekreetiovajauksesta tai trombosyyttien ja hyytymistekijöiden puutteellisesta vuorovaikutuksesta. Mikäli epäily Bernard-Soulierin taudista tai Glanzmannin trombasteniasta, ks. myös ohjekirja 4432 T-MemGP.

Trombosyyttien hankinnaiset toimintahäiriöt ovat yleisempiä kuin synnynnäiset häiriöt, mutta muistuttavat niitä mekanismeiltaan.

Tiedustelut

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna ma-pe 8 – 18

Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Kliinisesti merkitsevä vuototaipumus, joka ei johdu hyytymistekijävajauksesta, vaikeasta trombosytopeniasta eikä perustaudista.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköinen pyyntö tai Trombosyyttitutkimukset-lähete. Sähköisiä pyyntöjä tekevän asiakkaan on ilmoitettava tehdystä pyynnöstä Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorioon (ks. Tiedustelut).

Tutkimuksia ei voida tutkia lähetetystä näytteestä. Tilaavan yksikön on ohjeistettava potilasta varaamaan näytteenottoaika Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriosta (ks. Tiedustelut).

(Huom! Osassa Fimlabin toimipisteitä tätä numeroa ja lyhennettä on aiemmin käytetty PFA-laitteella tehtävää suppeampaa tutkimusta pyydettäessä. PFA-laitteella tehtävän tutkimuksen uusi numero ja lyhenne ovat 23036 B -TrFuPFA.)  

Potilaan esivalmistelu

Potilas ei saa käyttää asetyylisalisyylihappoa eikä muita tulehduskipulääkkeitä 10 vuorokauteen ennen tutkimusta.

Näyte

Ei voida tutkia lähetetystä näytteestä.

Menetelmä

Trombosyyttien aggregaatiovasteen mittaaminen eri laukaisuaineilla.

Tulos valmiina

Kahdessa viikossa näytteen ottamisesta.

Tulkinta

Lausunto.