Tulosta

Tutkimus:
TROMBOSYYTIT, FUNKTIOTUTKIMUS
näytä tutkimukset

Luokitus:
Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Päivitetty:
22.3.2023

3125 • B -TromFu

Tutkimus edellyttää potilaan käyntiä Vantaan Tikkurilassa hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa. Sisältää ao. osatutkimusten lisäksi osatutkimuksen 20606 B -Aggr (Trombosyytit, aggregaatio).

1097 • P -FVIII

Osatutkimus. Hyytymistekijä VIII.

6334 • P -vWF-Akt

Osatutkimus. Von Willebrand -tekijä, aktiivisuus.

Johdanto

Trombosyyttien synnynnäiset toimintahäiriöt ovat harvinaisia. Ne voivat johtua trombosyyttien puutteellisesta yhteistoiminnasta (esim. aggregaation heikkous Glanzmannin trombasteniassa), trombosyyttien ja verisuonen seinämän välisestä heikentyneestä adheesiosta (esim. Bernard-Soulierin oireyhtymä), trombosyyttien sekreetiovajauksesta tai trombosyyttien ja hyytymistekijöiden puutteellisesta vuorovaikutuksesta.

Trombosyyttien hankinnaiset toimintahäiriöt ovat yleisempiä kuin synnynnäiset häiriöt, mutta muistuttavat niitä mekanismeiltaan.

Tiedustelut

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna ma-pe 8 – 18
Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi 
Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Kliinisesti merkittävä vuototaipumus, joka ei johdu hyytymistekijävajauksesta, vaikeasta trombosytopeniasta eikä perustaudista.

Epäily Bernard-Soulierin oireyhtymästä tai Glanzmannin trombasteniasta.

Epäily tyypin 2B von Willebrandin taudista.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköinen pyyntö tai Trombosyyttitutkimukset-lähete. Lähetteessä pyydetään ilmoittamaan selkeästi tutkimusindikaatio, jotta oikeiden laukaisuaineiden valinta on mahdollista. Sähköisiä pyyntöjä tekevän asiakkaan tulee ilmoittaa tehdystä pyynnöstä Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorioon (ks. Tiedustelut).

Tutkimuksia ei voi tehdä lähetetystä näytteestä. Tilaavan yksikön on ohjeistettava potilasta varaamaan näytteenottoaika Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriosta (ks. Tiedustelut).

(Huom! PFA-laitteella tehtävä tutkimus pyydetään numerolla 23036 B -TrFuPFA.)  

Potilaan esivalmistelu

Asetyylisalisyylihappoa tai muita tulehduskipulääkkeitä ei saa käyttää 10 vuorokauteen ennen tutkimusta. (Lääkityksen muutoksista on sovittava hoitavan lääkärin kanssa.)

Näyte

Ei voida tutkia lähetetystä näytteestä.

Menetelmä

Trombosyyttien aggregaatiovasteen mittaaminen eri laukaisuaineilla.

LTA (Light transmission aggregometry, gold standard -menetelmä)

Tulos valmiina

Kahdessa viikossa näytteen ottamisesta.

Tulkinta

Lausunto.

Virhelähteet

Trombosyyttien toimintaan vaikuttavat lääkkeet ja luontaistuotteet, erityisesti asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet.