Tulosta

Tutkimus:
HEMOGLOBIINI, S (sirppisolu)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Hematologia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

21518 • B -Hb-S

21518 • B -Hb-S

Johdanto

HbS on yleisin epänormaali hemoglobiini, jota esiintyy erityisesti päiväntasaajan alueella Afrikassa. Yleisyys vaihtelee yleensä 10-20% välillä, mutta Afrikan itärannikolla
HbS:n esiintyvyys saattaa paikallisesti olla jopa 40‐50 % väestöstä. Turkissa eteläosissa ja Kreikassa on alueita, joissa HbS-geenin osuus väestöstä on 25‐30 %. Sirppisolutaudille tyypillistä ovat anemia, verisuonien tukkeutumisesta aiheutuvat kriisit ja pysyvät elinvauriot. Taudille ominainen punasolujen sirppimäinen muoto aiheutuu deoksigenoituneen HbS:n polymerisoitumisesta ja geelimuodostuksesta punasolun sisällä. Sirppimäiset punasolut tukkivat verisuonia ja aiheuttavat hemolyysiä. Punasolujen poikkeavuus (sirppiytymisen määrä) on suorassa suhteessa potilaan HbS:n määrään.

Huom! Sirppisolutaudin ja hemoglobinopatioiden diagnostiikka perustuu edelleen veren hemoglobiinifraktioiden (B -Hb-Fr 1564) ja veren punasolumorfologian (B -Morfo 2643) tutkimiseen.

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu sirppisolutautia sairastavien potilaiden hoidon seurantaan.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 5/3 ml

Näyte

5/3 ml putki EDTA-verta.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa viikon näytteenoton jälkeen. Lähetys huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Korkeapainenestekromatografia (HPLC).

Tulos valmiina

Tutkimus tehdään tarvittaessa.

Tulkinta

Tutkimuksella määritetään hemoglobiini S:n prosenttiosuus. Tutkimuksella ei ole viitearvoja. Hoitava lääkäri tulkitsee tuloksen.