Tulosta

Tutkimus:
Biopankkinäyte, veri, Helsingin Biopankki (Päijät-Häme)

Luokitus:
Helsingin Biopankki

Päivitetty:
11.4.2023

21454 • B -Bio-0

Johdanto

Päijäthämäläisistä kerätään biopankkinäytteitä Helsingin biopankille. Kaikilla suomalaisilla on oikeus osallistua biopankkitutkimukseen antamalla näytteensä biopankkiin. Biopankki-näyte otetaan muun näytteenoton yhteydessä välttääksemme näytteeseen kohdistuvan näytteenottomaksun. Mikäli henkilöllä ei ole käyntiä hoitoyksikössä tai hänelle ei ole tilattu biopankki- tai muita laboratoriotutkimuksia, häneltä voidaan kuitenkin ottaa biopankkinäyte.

Ennen biopankkinäytteen ottamista täytyy asiakkaalta saada suostumus biopankkisuostumus. Suostumuksen kysyy tavallisimmin hoitoyksikkö, joka kirjaa tiedon suostumuksesta potilasrekisteriin asiakastietoihin sekä tekee samalla laboratoriolähetteen biopankkinäytteelle.

Tiedustelut

Tarkempia tietoja Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakaspalvelusta p. (03) 311 74445 arkisin klo 10.00 ‐ 15.00

Indikaatiot

Biopankkinäytteitä ja niihin liittyviä tietoja hyödynnetään biopankkitutkimuksissa. Tutkimusten tarkoituksena on terveyden edistäminen, tautimekanismien ymmärtäminen tai terveyden- ja sairaanhoidossa käytettävien tuotteiden tai hoitokäytäntöjen kehittäminen.

Näytteenantajalla on oikeus tiedustella itsestä tehtyjä tutkimuksia ja saatuja tuloksia Helsingin Biopankista.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 10/9 ml

Näyte

Näytteitä otetaan MA-TO. Näytteitä ei voida ottaa aattopäivinä eikä arkipyhinä.

EDTA-verinäyte (K2E) 9/10 ml. HUOM! Sekoita näyte käännellen näyteputkea varovasti 8 – 10 kertaa.
Näyte otetaan huoneenlämpönäytteenä, mutta laitetaan välittömästi joko jääkaappiin odottamaan kuljetusta (LKS) tai toimitetaan kylmägeelitaskun välissä lajitteluun (PHKS).

Näyte pakataan saman päivän aikana keskussairaalaan kuljetusta varten 5-10 min ennen kuljetuksen lähtöä styroks -laatikkoon tai vastaavaan, jonka pohjalle on laitettu jääkaappikylmägeelit.

Näytteet lähetetään Päijät-Hämeen keskussairaalasta Tikkurilan hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorioon arkipäivisin klo 13 lähtevän kuljetuksen mukana omassa kopassaan Helsingin Biopankkiin.