Tulosta

Tutkimus:
Biopankkinäyte, veri, Helsingin biopankki (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.12.2021

21454 • B -Bio-0

Periaate

Päijäthämäläisistä kerätään biopankkinäytteitä Helsingin biopankille. Kaikilla suomalaisilla on oikeus osallistua biopankkitutkimukseen antamalla näytteensä biopankkiin. Biopankki-näyte otetaan muun näytteenoton yhteydessä välttääksemme näytteeseen kohdistuvan näytteenottomaksun. Mikäli henkilöllä ei ole käyntiä hoitoyksikössä tai hänelle ei ole tilattu biopankki- tai muita laboratoriotutkimuksia, häneltä voidaan kuitenkin ottaa biopankkinäyte.

Ennen biopankkinäytteen ottamista täytyy asiakkaalta saada suostumus biopankkisuostumus. Suostumuksen kysyy tavallisimmin hoitoyksikkö, joka kirjaa tiedon suostumuksesta potilasrekisteriin asiakastietoihin sekä tekee samalla laboratoriolähetteen biopankkinäytteelle.

Indikaatiot
Biopankkinäytteitä ja niihin liittyviä tietoja hyödynnetään biopankkitutkimuksissa. Tutkimusten tarkoituksena on terveyden edistäminen, tautimekanismien ymmärtäminen tai terveyden- ja sairaanhoidossa käytettävien tuotteiden tai hoitokäytäntöjen kehittäminen.

Näytteenantajalla on oikeus tiedustella itsestä tehtyjä tutkimuksia ja saatuja tuloksia Helsingin Biopankista.

Tiedustelut
Tarkempia tietoja Fimlab Laboratoriot Oy:n asiakaspalvelusta p. (03) 311 74445 arkisin klo 10.00 ‐ 15.00

Näyte
Näytteitä otetaan seuraavissa toimipisteissä maanantaista torstaihin.

Fimlab Aleksanteri

Päijät-Hämeen keskussairaalan laboratorio

Orimattilan laboratorio

Heinolan laboratorio

Näytteitä ei voida ottaa aattopäivinä eikä arkipyhinä.

 

EDTA-verinäyte (K2E) 9/10 ml. HUOM! Sekoita näyte käännellen näyteputkea varovasti 8 – 10 kertaa.

Näyte otetaan huoneenlämpönäytteenä, mutta laitetaan välittömästi joko jääkaappiin odottamaan kuljetusta (LKS) tai toimitetaan kylmägeelitaskun välissä lajitteluun (PHKS).

Näyte pakataan saman päivän aikana keskussairaalaan kuljetusta varten 5-10 min ennen kuljetuksen lähtöä styroks -laatikkoon tai vastaavaan, jonka pohjalle on laitettu jääkaappikylmägeelit. 

Näytteet lähetetään Päijät-Hämeen keskussairaalasta Tikkurilan hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorioon arkipäivisin klo 13 lähtevän kuljetuksen mukana omassa kopassaan Helsingin Biopankkiin.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
KULJETUS JA PAKKAAMINEN

Näytteet pakataan Näytteidenkäsittelypisteessä ja lähetetään aina Helsingin biopankkiin kylmäkuljetuspakkauksessa (styroks -laatikko, jossa kylmägeelit) postin yön yli HUS:n sopimuskuljetuksella. Näytteet eivät saa jäätyä eikä lämmetä. Lisää HUSLabin kylmäkuljetuspakkaukseen Biopankin osoitetarra ja pikakirjemerkki. Näytettä ei laiteta milloinkaan muulla kuljetuksella, ettei näytteeseen kohdistu kustannuksia. Näytteiden on oltava biopankissa 24 tunnin kuluessa näytteen ottamisesta.

Lisäohjeita laboratorion henkilökunnalle löytyy IMSstä: Dokumentit – Ohjeet – Kl kemia – Näytteenotto – KEM_Biopankkinäytteen tilaus