Tulosta

Tutkimus:
Bakteeri, nukleiinihappo (kvant), IENTASKUSTA (Kanta-Häme ja Päijät-Häme)

Luokitus:
Mikrobiologia

Päivitetty:
13.3.2024

6372 • Pp-BaktNh

Indikaatiot
Parodontiitin bakteerietiologian selvittely, esim. huonosti hoitoon vastaava tai aggressiivinen parodontiitti, nuori potilas.

Tutkimuksella etsitään geenimonistusmenetelmällä kuutta keskeistä parodontiitissa esiintyvää bakteeria: Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Tannerella forsythia, Prevotella intermedia ja Parvimonas micra. Testi on viljelymenetelmää herkempi tutkimus ja sen avulla voidaan näytteestä tunnistaa myös Treponema denticola, jota ei viljelytutkimuksella saada todettua.

Tämä tutkimus korvaa aiemmin käytössä olleen parodontiittipatogeenien viljelytutkimuksen(-ParodVi)

Suorituspaikka
HUSLAB, HD-laboratoriot

Näyte
Tehdaspuhdas purkki/putki
Näyte otetaan steriilillä paperinastalla. Ennen näytteenottoa supragingivaalinen plakki poistetaan kyretillä. Tämän jälkeen paperinasta viedään steriileillä pinseteillä ientaskuun. Paperinastan annetaan olla paikoillaan 10-20 sekuntia, minkä jälkeen se otetaan pois ja suljetaan tyhjään näytekuljetusputkeen. Yhteen näytekuljetusputkeen voi laittaa enintään kuusi paperinastaa, jotka silloin tutkitaan yhtenä näytteenä.

Näyte ei saa jäätyä tai kuumentua, koska tämä voi vaikuttaa haitallisesti testin herkkyyteen. Tarvittaessa näytettä voi säilyttää ennen näytteen lähettämistä jääkaappilämpötilassa 48 tunnin ajan.

Menetelmä
Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla.

Tekotiheys / kesto
1-3 kertaa viikossa. Tulokset valmiina viikon kuluessa

Tulkinta
Niukka (+) A.actinomycetemcomitans tai P.gingivalis -löydös tulkitaan merkittäväksi. T.denticola, T.forsythia ja P.intermedia ovat merkittäviä kohtalaisen runsaina (++) ja P.micra vain runsaana (+++) löydöksenä.

Annettuja tulkintarajoja ei voida käyttää näytteisiin, joissa on yli 6 paperinastaa samassa putkessa.