Tulosta

Tutkimus:
Streptococcus A, C, G, osoitus (kval.) (Päijät-Häme)

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
13.10.2022

23309 • Ps-StrNhO

Indikaatiot

Streptokokkitonsilliitti.

Lähete
Mikrobiologinen tutkimuspyyntö.

Näyte
Välineet:
– nestemäinen kuljetusputki eSwab ja eSwab-pakkauksen oma nukkatikku (näytteenottosetin tilauskoodi materiaalivarastosta K705497).

Näytteenotto:
– näytteenottotikulla limaa molempien nielurisojen pinnasta ja nielun takaseinästä mieluiten peitteisestä kohdasta; vältetään nielun muiden osien ja poskien limakalvojen koskettamista
– eSwab-näytetikussa on punainen merkki. Pidä näytettä ottaessasi kiinni vain ko. merkkiviivan yläpuolisesta osasta ja katkaise tikku ko. merkkiviivan kohdalta kuljetusputkeen. Varo, ettei neste valu ulos ja sulje korkki huolellisesti. Liimaa viivakooditarra pitkittäin putken suuntaisesti.

Säilytys ja kuljetus:
– Näyte säilytetään huoneenlämmössä, jos se toimitetaan tutkittavaksi kahden vrk sisällä, muussa tapauksessa jääkaapissa (säilyy 6 vrk), lähetys kylmäkuljetuksena.

Huom! Nielupaiseesta punktoidulle näytteelle oikea bakteriologinen tutkimuspyyntö on Pu -BaktVi1 (3491), katso ohje ko. tutkimuksen kohdalta.

Menetelmä
Isotermaalinen, reaaliaikainen nukleiinihappomonistus.

Menetelmällä todetaan samassa testauksessa A-ryhmän ja C ja G -ryhmän kliinisesti merkitsevät streptokokit.

Tekotiheys / kesto
Tutkimusta tehdään päivittäin, valmistumisaika 1 vrk sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Viitearvot, tulkinta
Normaalisti negatiivinen.

Jos potilaalla on penisilliiniallergia, pyynnössä tulee mainita, halutaanko tässä tapauksessa positiivisesta löydöksestä tehtäväksi viljely ja herkkyysmääritys.

Virhelähteet
Näyte on otettu suun limakalvoilta. Väärä säilytys.