Tulosta

Tutkimus:
Streptococcus agalactie (B), nukleiinihapon osoitus (Päijät-Häme)

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

9997 • Fl-StrBNhO

Indikaatiot
Synnytyskanavan B-streptokokkikolonisaation selvittäminen ennen synnytystä ja sen aikana.

Tutkimus otetaan käyttöön 4.7.2016 ja korvaa pääsääntöisesti aiemman viljelymenetelmän. Tutkimus on tarkoitettu Keskussairaalan Synnytysosaston käyttöön.

Lähete
Atk -pyyntö. Jatkotutkimusten kannalta on oleellisen tärkeää, että lisäkysymykseen penisilliiniallergiasta valitaan alasvetovalikosta joku vaihtoehdoista Kyllä, Ei, Ei tietoa.

Näyte
NÄYTTEENOTTOVÄLINEET:

Transystem Copan -näytetikku 900-0370, sis. näyteputken sekä kaksoistikun (PHHYKY:n keskusvaraston tilauskoodi K706271 Sample Collection Device -pakkaukselle, joka sisältää 50 kpl edellä mainittuja näytetikkuja).

NÄYTTEENOTON AJOITUS:

B-streptokokkikolonisaatio voi olla tilapäistä, kroonista tai jaksoittaista. Synnytysosastolla on oma ohjeistus näytteenoton indikaatioista ja ajoituksesta.

NÄYTTEENOTTO:

1. Näyte tulee ehdottomasti ottaa ennen sisätutkimusta, jolloin alueella ei ole tutkimuksessa käytettyjä liukasteita t.m.s. PCR -reaktiota inhiboivia tekijöitä.

2. Pyyhi näkyvät eritteet vaginan ja rectumin suulta puhtaalla sidetaitoksella ennen näytteenottoa.

3. Ota ensin vaginanäyte pyörittämällä kaksoistikkua (molempia!) vaginan alakolmanneksen seinämissä varovasti kolme kierrosta. Älä ota näytettä kohdunkaulan alueelta.

4. Käytä samaa kaksoistikkua ottamalla näyte peräaukosta n. 2,5 c. syvyydestä. Pyöritä tikkuja varovasti peräaukossa.

5. Siirrä molemmat tikut kuljetusputkeen, sulje putki huolellisesti näytteenottotikkujen päässä olevalla punaisella korkilla; varmista, että tikut uppoavat putken pohjalla olevaan sieneen, jolloin pumpulipäät kastuvat. Liimaa putkeen näytteenottotarra.

Näytteen ottaminen sekä vaginasta että rectumista lisää B-streptokokin löytyvyyttä ja on testin valmistajan suosittelema näytteenottotapa.

Näyte säilyy kelvollisena 24 h huoneenlämmössä ja 6 vrk jääkaappilämpötilassa.

Tekotiheys / kesto
Näytteitä tehdään kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina. Näytteet toimitetaan mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina (ma-pe 7-20, la 7-16, su 7-16) putkipostilla 0302 mikrobiologian laboratorioon. Muina aikoina näytteet toimitetaan kemian laboratorioon putkipostilla 0411.

Tulos valmistuu noin puolentoista tunnin kuluessa siitä, kun näyte on vastaanotettu laboratorioon. Jos näyte täytyy uusia, vastausaika pitenee noin kolmeen tuntiin.

Virhelähteet
Näytteenoton epäonnistuminen on tärkein virhelähde.

Tulkinta
Positiivinen tulos viittaa synnytyskanavan/rectumin B-streptokokkikolonisaatioon. Negatiivinen tulos sulkee pois alueen kolonisaation. Jos näytteessä on PCR -reaktiota inhiboivia tekijöitä, tulosta ei voida tulkita ja näyte ohjataan automaattisesti viljelyyn.

Jos pyynnössä on maininta penisilliiniallergiasta, positiiviset näytteet viljellään automaattisesti ja B-streptokokkilöydöksille tehdään herkkyysmääritys.