Tulosta

Tutkimus:
ÄIDIN VERINÄYTTEESTÄ SIKIÖN VERIRYHMÄMÄÄRITYS

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
28.4.2022

x • ei voi pyytää atk-välitteisesti

Johdanto

Äidin verinäytteestä voidaan tutkia sikiön C/c, E/e- ja K-antigeenit, sekä HPA-1a lähettämällä näyte ulkomaiseen laboratorioon (Sanquin, Hollanti). c ja K menevät Sanguinille lyhenteellä B -RHcK-fD, HPA5b lyhenteellä B -HPA5b-fD ja HPA-1a lyhenteellä B -HPA1afD.

Näyte voidaan ottaa, jos äidillä on todettu jo 1. neuvolanäytteessä anti-c titterillä >16 tai anti-K titterillä >2, ja isä on em. antigeenin suhteen heterotsygootti tai isän veriryhmä ei ole tiedossa, tai epäillään alloimmuunitrombosytopeniaa (HPA-1a-määritys; jos ed. raskaudessa todettu anti-HPA-1a ja isä heterotsygootti). Veripalvelu pyytää 1. näytteen lausunnossa vahvistamaan, että isä on sama kuin aiemmassa raskaudessa tai lähettämään isän näytteen. Odota aina isän tiedot ennen näytteen lähettämistä.
Jos isän tietoja / näytettä ei saada, varmista Sanquinilta ottavatko äidin näytettä tutkittavaksi lainkaan.

Näyte otetaan raskausviikon 14 jälkeen (paitsi rvk 17 jälkeen HPA-1a kohdalla).

Indikaatiot

Jos 1. neuvolanäytteessä anti-c titterillä >16 tai anti-K titterillä >2, ja isä on em. antigeenin suhteen heterotsygootti tai isän veriryhmä ei ole tiedossa, tai epäillään alloimmuunitrombosytopeniaa (HPA-1a-määritys; jos ed. raskaudessa todettu anti-HPA-1a ja isä heterotsygootti).

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Hoitavan lääkärin tulee olla sähköpostitse yhteydessä Sanquinin laboratorioon ennen näytteiden ottoa (Lähetesivulle, linkki  ‐ ei tarvitse soittaa vaan s-posti riittää). Myös HPA5b -tutkimuksen voi tilata tällä lähetteellä, sen voi kirjata lähetteelle HPA1a -tutkimuksen kohdalle käsin.

Potilaan nimi, tieto mikä antigeenityyppi halutaan tutkittavan sekä raskauden kesto ennen näytteenottoa (patient name, antigen type requested and gestational age before shipping the sample) tiedot tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen: ihdiagnostiek.dna@sanquin.nl, samasta sähköpostiosoitteesta voi tilata myös STRECK -putket äidin näytteenottoa varten.

Molemmille vanhemmille täytetään oma lähete. Kts. yllä olevasta linkistä lähete Non-Invasive Fetal Genotyping.

Näyteastia

Äidin näyte: STRECK -putki 10 ml (Tiikerikuvioinen korkki) x 3

(STRECK-putket tilattavissa myös suoraan Sanquinin sivuilta: If STRECK tubes are not available at the place of collection, please e-mail us (ihdiagnostiek.dna@sanquin.nl), with a return mailing address and we will send the required STRECK tubes to your facility.)

Isän näyte: K2 EDTA -putki 10 ml x1

Näyte

Äidin näyte on 30 ml verta STRECK -putkiin otettuna ja tarvittaessa isän näyte 10 ml verta EDTA-putkessa. Molemmille täytetään oma lähete.

STRECK -näyteputkea ei saa lähettää putkipostilla!

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

DNA näytteiden säilytys ja lähetys huoneenlämmössä Sanquinille, Hollantiin. Näytteiden tulee olla perillä Hollannissa 6 vuorokauden kuluessa näytteenotosta, kuriirikuljetuksessa Priority lähetysmuoto on suositeltavin käyttää.

Tulos valmiina

Vastaus saadaan viikon sisällä sähköpostilla ja kirjeenä.

Viiteväli

Lausunto

Lisätiedot

Lähetä verinäytteet kuriirilla. 6 vuorokauden kuluessa näytteenotosta oltava Hollannissa perillä (Sanquinista suositellaan FedExin: Priority).

Lähetysosoite:

Sanquin Diagnostic Services – Immunohematology
Erythrocyte Serology Department – DNA (Q2)
Plesmanlaan 125
1066CX Amsterdam
The Netherlands

Phone: +31205123373
Fax: +31205123685

Laboratorion Lähtevät näytteet täydentää lähetteen NOTA -kohtaan laskutustiedot sekä vastausosoitteen.

Hinta on mahdollisine kontrollinäytteineen noin 800 € + kuljetus eli yht. noin 1000 €.

Lisämääre

(C/c, E/e, K, HPA-1a, HPA-5b)