Johdanto
Tällä nimikkeellä tilataan vain alihankintalaboratorio Medicover Geneticsin (MVZ Martinsried) tuottama eksomisekvensointitutkimus.
Fimlab on kilpailuttanut laajemmat perinnöllisten sairauksien diagnostiikkaan käytettävät geenitestit. Pääasiallisena alihankintalaboratoriona näiden testien osalta käytetään 15.6.2023 alkaen Medicover Genetics (MVZ Martinsread) laboratoriota (medicover-genetics.com/fimlab/).
Eksomisekvensointitutkimus (Whole Exome) sisältää kaikkien noin 20 000 geenin proteiinia koodaavien alueiden sekvensoinnin lisäksi deleetio/duplikaatioanalyysin, minkä avulla määritetään mahdolliset geenien kopiolukumuutokset (CNV – Copy Number Variants). Tutkimus sisältää myös intronien (ei proteiinia koodaava alue) alueella sijaitsevien tunnettujen tautia aiheuttavian varianttien määrittämisen.
Tiedustelut
Tutkimukseen liittyvät tilaus- ja hintatiedustelut Fimlabin toiminta-alueella:
Fimlab asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03-311 77800
Genetiikan koordinaattori, p. 050-4702901
myynti@Fimlab.fi
Indikaatiot
Perimän koodaavien alueiden (eksonien) sekvensointi, kun potilaan diagnoosi on avoin. Epäily geneettisestä sairaudesta, kun kohdennettu tutkimus ei esimerkiksi taudin heterogeenisyyden vuoksi ole tarkoituksenmukaista.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Tutkimuksen tilaus tehdään kullakin toimialueella olevaan laboratorio- tai potilastietojärjestelmään. Lähetetietoihin kirjataan selkeästi:
a) potilaan kliiniset tiedot
b) tutkimusindikaatio
c) mahdolliset tarkennukset tutkimuspyyntöön eksomisekvensoinnin tulkintaa ajatellen
d) lähettävän lääkärin nimi
e) tieto että tutkimukseen on olemassa potilaan suostumus
Eksomisekvensointitutkimuksia tilattaessa potilaalle on annettava riittävä informaatio eksomisekvensointitutkimuksen luonteesta ja saatava potilaalta allekirjoitettu tietoon perustuva GEN Exomisuostumus tutkimukseen, mikä on avattavissa ja printattavissa. Lisäksi Fimlabille toimitetaan myös kliinisten lisätietojen lomake GEN Medicover whole exome seq lähete lisätietoihin 0524, lisäkysymysten ja tarkempien kliinisten tietojen välittämiseksi alihankintalaboratorioon HPO (Human Phenotype Ontology) termein. Lomakkeet löytyvät myös Fimlabin ohjekirjasta kohdasta ”Lähetteet ja lomakeet”. Täytetty ja allekirjoitettu suostumuslomake sekä kliinisten lisätietojen lomake toimitetaan FIMLABin Genetiikan laboratorioon joko faxilla 09-42578283, salatulla sähköpostilla osoitteeseen genetiikka@fimlab.fi tai viimeistään näyteputken yhteydessä.
Näyteastia
3/5 ml EDTA-putki.
Näyte
EDTA-verinäyte 3 ml. Pienten lasten kohdalla minimimäärä 1 ml on riittävä.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte toimitetaan huoneenlämpöisenä Fimlabin genetiikan laboratorioon tampereelle. Tarvittaessa viikonlopun yli säilytys jääkaapissa
Menetelmä
NGS (next generation sequencing) sisältäen sekvensoinnin ja kopiolukuanalyysin (CNV).
Tulos valmiina
Noin 4 viikon kuluttua näytteen lähettämisestä.
Tulkinta
Tutkimuksesta annetaan lausuntomuotoinen vastaus. Alihankintalaboratorion vastauksesta kirjoitetaan lyhyt suomenkielinen yhteenveto ja alkuperäinen vastaus on kokonaisuudessaan nähtävissä WebFimlab-palvelun tulosnäkymässä. PSHP:n ulkopuoliset asiakkaat saavat vastaukset joko HL7-yhteyden kautta tai paperivastauksina.
Analyysi kohdennetaan ensisijaisesti kliinisesti merkittävälle kohdealueelle (OMIM-geenit) ja geeneihin, jotka saatujen esitietojen perusteella mahdollisesti liittyvät potilaan kliiniseen ilmiasuun ja oirekuvaan. Tulkinnan kannalta on välttämätöntä kuvata kliiniset esitiedot ja sukuhistoria mahdollisimman tarkasti. Analyysissä hyödynnetään HPO-termejä. Näiden termien ilmoittaminen lähetteessä selkeästi varmistaa, että tulosten analyysissä käytetään potilaan sairauden kannalta keskeisiä tietoja. Tästä syystä eksomisekvensointitutkimuksia tilattaessa täytetään suostumuskaavakkeen lisäksi myös paperinen kliinisten lisätietojen lomake tarkempien kliinisten tietojen välittämiseksi alihankintalaboratorioon HPO termein.
Mahdolliset geenimuutokset ja niiden merkitys arvioidaan ja muutokset luokitellaan ACMG-kriteereihin perustuvalla viisiportaisella luokittelulla (5. patogeeninen, 4. todennäköisesti patogeeninen, 3. VUS = kliiniseltä merkitykseltään avoin (variant of unknown significance), 2. todennäköisesti harmiton ja 1. harmiton). Potilaan esitiedoissa ilmoitettuun ilmiasuun mahdollisesti sopivat patogeeniset, todennäköisesti patogeeniset ja kliiniseltä merkitykseltään avoimet variantit (VUS) raportoidaan.
Eksomisekvensoinnissa saattaa tulla esiin geenivariantti, joka ei ole yhteydessä tutkittavaan sairauteen. American College of Medical Genetics (ACMG) on suosituksissaan listannut geenejä, joiden sivulöydösten raportointia suositellaan laajempien sekvensointitutkimusten yhteydessä (www.acmg.net / ACMG SF v3.1 list for reporting of secondary findings in clinical exome and genome sequencing: A policy statement of the American College of Medical Genetics and Genomics (ACMG). Näihin geeneihin liittyvät sairaudet tai sairastumisalttiudet ovat sellaisia, joissa seurannalla tai hoidolla saattaa olla merkitystä henkilön terveydentilaan. Tutkimuksen yhteydessä voidaan kliinisen harkinnan perusteella raportoida myös muita sivulöydöksiä, joilla on merkitystä henkilön terveydentilan kannalta (esimerkiksi korkean syöpäriskin aiheuttavat geenivariantit, joiden perusteella henkilölle voidaan tarjota jatkotoimenpiteitä). Sivulöydöksiä käsitellään tutkittavan allekirjoitetun suostumuksen mukaisesti ja tutkittavan niin toivoessa (kysymys asiasta suostumuslomakkeella) lausunnossa raportoidaan sellaiset muutokset, jotka voidaan selvästi luokitella patogeenisiksi tai todennäköisesti patogeenisiksi.