Tulosta

Tutkimus:
LATENTIN KELIAKIAN OHUTSUOLITUTKIMUKSET
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia, Patologia

Päivitetty:
16.12.2024

23366 • Gi-KeliDep

23364 • Gi-Deposit

23365 • Gi-KelMark

Indikaatiot

Kehittymässä olevan keliakian tai latentin tunnistaminen, mm. normaalimenetelmillä terveeksi todetulta suolen limakalvolta.

Suositus on tilata aina kokonaisuus 23366 Gi-KeliDep, joka koostuu kahdesta alatutkimuksesta 23364 Gi-Deposit ja 23365 Gi-KelMark. Osatutkimusten analyysi yhtenä kokonaisuutena lisää tuloksen luotettavuutta.

Näyte

Pirkanmaa ja Tays: GASTRO ja LVATSA: Gastroskopian tai kapselibiopsian yhteydessä otettu ohutsuolipala asetetaan keittosuolalla kostutetun sideharsotaitoksen tai imupaperin päälle siten, että villukset ovat ylöspäin. Pala ei saa päästä kuivumaan. Näytteille tilataan nouto Keliakiakeskuksesta numerosta 050 318 6279.

Pirkanmaan ja Tays:n ulkopuoliset lähettäjät:

Ohutsuolipala jäädytetään tuoreena mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen nestetypellä OCT:n (optimal cutting temperature compound) sisään: Laita tippa OCT:ta alumiinifolion päälle ja jäädytä nopeasti nestetypessä. Laita biopsiapala (yksi pala yhteen blokkiin) OCT:n päälle villukset ylöspäin, lisää tippa OCT:ta ja jäädytä nestetypessä. Laita jäädytetty pala ilmatiiviisti esim. minigrip-pussiin, jottei se kuivu säilytyksen aikana. Jäädytyksen jälkeen pala säilytetään -20ºC:ssa tai -70º C:ssa. Näytteen jäädytys tulisi tapahtua nopeasti. Jos nestetyppeä ei ole käytettävissä, voidaan jäädyttää esim. hiilihappojään päällä. Näytteet lähetetään hiilihappojäässä. Näyte ei saa sulaa kuljetuksen aikana.

Soita Tunin Keliakiakeskukseen numeroon 050 318 6279 ja ilmoita näytteen lähetyksestä.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Taysin ulkopuolelta näytteet lähetetään hiilihappojäässä. Näyte ei saa sulaa kuljetuksen aikana. Pirkanmaan ulkopuolella: soita Keliakiakeskukseen numeroon 050 318 6279 ja ilmoita näytteen lähetyksestä.

Fiksaatio

Näytemateriaali on tuorekudosta. Ei saa fiksoida.

Menetelmä

GI-KeliDep sisältö:

Gi-Deposit: Jääleikkeestä värjätään IgA- kertymät suoralla immunofluoresenssi-tekniikalla. Kaksoisvärjäyksessä leikkeet värjätään IgA- ja kudostransglutaminaasivasta-aineilla. Vastaustapa
Negatiivinen=0. Positiiviset IgA- kertymät ilmoitetaan suhteellisella asteikolla +, ++, +++.

Gi-KelMark: Jääleikkeet värjätään monoklonaalisilla vasta-aineilla intraepiteliaalisten T- solujen (CD3) kvantitoimiseksi. Leikkeestä lasketaan lisäksi αβ- ja γδ- T-solujen tiheydet. Lisäksi suoritetaan palan HLA-DR- värjäys. Tulos ilmoitetaan solujen tiheytenä epiteelimillimetriä kohti (solua/mm). DR- antigeenien määrät epiteelillä, soluväleissä, basaalimembraanilla ja kryptissa ilmoitetaan suhteellisella asteikolla – , +, ++, +++.

Tekotiheys

Kerran tai kaksi kuukaudessa.

Tulos valmiina

30 vuorokauden kuluessa. Kiirellisissä tapauksissa vastausta voi tiedustella suoraan Tampereen Keliakiakeskuksesta.

Tulkinta

Tutkimuksista annetaan lausunto. CD3 ‐ ja αβ- solujen suurentunut tiheys on tulehdusreaktion merkki, samoin HLA-DR antigeenien lisääntyminen. Nämä esiintyvät keliakiassa, mutta myös muissa ohutsuolen tulehdustiloissa. Suuri γδ- solujen määrä tulkitaan viitteeksi keliakiasta tai latentista keliakiasta.

Positiiviset IgA- kertymät ilmoitetaan suhteellisella asteikolla 1-3+.

Lisämääre

Transglutaminaasispesifinen Deposit IgA ja markkeritutkimus