Tulosta

Tutkimus:
LATENTIN KELIAKIAN OHUTSUOLITUTKIMUKSET
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia, Patologia

Päivitetty:
12.3.2024

23366 • Gi-KeliDep

23364 • Gi-Deposit

23365 • Gi-KelMark

Indikaatiot

Kehittymässä olevan keliakian tai latentin tunnistaminen, mm. normaalimenetelmillä terveeksi todetulta suolen limakalvolta.

Suositus on tilata aina kokonaisuus 23366 Gi-KeliDep, joka koostuu kahdesta alatutkimuksesta 23364 Gi-Deposit ja 23365 Gi-KelMark. Osatutkimusten analyysi yhtenä kokonaisuutena lisää tuloksen luotettavuutta.

Näyte

Pirkanmaa ja Tays: GASTRO ja LVATSA: Gastroskopian tai kapselibiopsian yhteydessä otettu ohutsuolipala asetetaan keittosuolalla kostutetun sideharsotaitoksen tai imupaperin päälle siten, että villukset ovat ylöspäin. Pala ei saa päästä kuivumaan. Näytteille tilataan nouto Keliakiakeskuksesta numerosta 050-3186279.

Pirkanmaan ja Tays:n ulkopuoliset lähettäjät:

Ohutsuolipala jäädytetään tuoreena mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen nestetypellä OCT:n (optimal cutting temperature compound) sisään: Laita tippa OCT:ta alumiinifolion päälle ja jäädytä nopeasti nestetypessä. Laita biopsiapala (yksi pala yhteen blokkiin) OCT:n päälle villukset ylöspäin, lisää tippa OCT:ta ja jäädytä nestetypessä. Laita jäädytetty pala ilmatiiviisti esim. minigrip-pussiin, jottei se kuivu säilytyksen aikana. Jäädytyksen jälkeen pala säilytetään -20ºC:ssa tai -70º C:ssa. Näytteen jäädytys tulisi tapahtua nopeasti. Jos nestetyppeä ei ole käytettävissä, voidaan jäädyttää esim. hiilihappojään päällä. Näytteet lähetetään hiilihappojäässä. Näyte ei saa sulaa kuljetuksen aikana.

Soita Tunin Keliakiakeskukseen numeroon 050-3186279 ja ilmoita näytteen lähetyksestä.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Taysin ulkopuolelta näytteet lähetetään hiilihappojäässä. Näyte ei saa sulaa kuljetuksen aikana. Pirkanmaan ulkopuolella: soita Keliakiakeskukseen numeroon 050-3186279 ja ilmoita näytteen lähetyksestä.

Fiksaatio

Näytemateriaali on tuorekudosta. Ei saa fiksoida.

Menetelmä

GI-KeliDep sisältö:

Gi-Deposit: Jääleikkeestä värjätään IgA- kertymät suoralla immunofluoresenssi-tekniikalla. Kaksoisvärjäyksessä leikkeet värjätään IgA- ja kudostransglutaminaasivasta-aineilla. Vastaustapa
Negatiivinen=0. Positiiviset IgA- kertymät ilmoitetaan suhteellisella asteikolla +, ++, +++.

Gi-KelMark: Jääleikkeet värjätään monoklonaalisilla vasta-aineilla intraepiteliaalisten T- solujen (CD3) kvantitoimiseksi. Leikkeestä lasketaan lisäksi αβ- ja γδ- T-solujen tiheydet. Lisäksi suoritetaan palan HLA-DR- värjäys. Tulos ilmoitetaan solujen tiheytenä epiteelimillimetriä kohti (solua/mm). DR- antigeenien määrät epiteelillä, soluväleissä, basaalimembraanilla ja kryptissa ilmoitetaan suhteellisella asteikolla – , +, ++, +++.

Tekotiheys

Kerran tai kaksi kuukaudessa.

Tulos valmiina

30 vuorokauden kuluessa. Kiirellisissä tapauksissa vastausta voi tiedustella suoraan Tampereen Keliakiakeskuksesta.

Tulkinta

Tutkimuksista annetaan lausunto. CD3 ‐ ja αβ- solujen suurentunut tiheys on tulehdusreaktion merkki, samoin HLA-DR antigeenien lisääntyminen. Nämä esiintyvät keliakiassa, mutta myös muissa ohutsuolen tulehdustiloissa. Suuri γδ- solujen määrä tulkitaan viitteeksi keliakiasta tai latentista keliakiasta.

Positiiviset IgA- kertymät ilmoitetaan suhteellisella asteikolla 1-3+.

Lisämääre

Transglutaminaasispesifinen Deposit IgA ja markkeritutkimus