Tulosta

Tutkimus:
Apinarokko; tutkimukset, näytteet ja näytteiden käsittely sekä lähetys

Luokitus:
Mikrobiologia, Yleisohjeet

Käyttöönottopäivä:
21.6.2022

Johdanto

Apinarokko on Orthopoxvirusten sukuun kuuluvan apinarokkoviruksen (Monkeypox virus, MPXV) aiheuttama infektiotauti. Samaan sukuun kuuluvat muun muassa lehmärokkovirus ja isorokkoa aiheuttava variolavirus. Apinarokkoa esiintyy pääasiassa Länsi- ja Keski-Afrikassa, jossa se leviää yleensä zoonoottisesti esim. jyrsijöiden välityksellä. Toukokuun 2022 aikana Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on todettu apinarokkoa henkilöillä, jotka eivät ole matkustaneet alueilla, jossa apinarokkoa tavallisesti esiintyy.

Apinarokko tarttuu ensisijaisesti kosketustartuntana, mutta myös pisaratartunta tai tartunta esim. rakkulaeritteellä kontaminoituneiden vuodevaatteiden välityksellä on mahdollista. Klassinen taudinkuva muistuttaa isorokkoa, jossa alkuvaiheen yleisoireiden jälkeen ilmaantuu muutamassa päivässä ”rokko”-ihottuma. Valtaosassa tapauksia oireet ovat lieviä tai kohtalaisia.

Tässä ohjeessa kuvataan apinarokkoepäilyssä otettavien näytteiden (diagnostiset mikrobiologian näytteet ja muut, esim. kemian tutkimusten näytteet) käsittely.

Indikaatiot

Apinarokko-epäily

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Hoitavien tahojen tulee soittaa apinarokon mahdollisuudesta ennen näytteenottoa sekä Fimlabiin että HUSlab:iin. Lisäksi ennen näytteen lähetystä myös laboratoriosta soitetaan HUSlab:iin.


FIMLAB:

Pirkanmaa: näytteiden vastaanottoon p. 03311 76536

Pohjanmaa: Fimlab Vaasan kliinisen mikrobiologian laboratorioon p. 06 213 2842

Keski-Suomi: Sairaala Novan ensiavun näytteenottaja p. 014 269 3193

Päijät-Häme: Kliininen mikrobiologia klo 7-20 p. 041-731 3778, Päivystysaikaan kemian päivystäjä klo 20-7 p. 044-719 5428

Kanta-Häme: päivystävä laboratoriohoitaja  p. 03 629 2016


HUSLAB:

 • HUSLAB puhelinnumero virka-aikaan 050 427 2164 tai 050 427 0476  

 • HUSLAB päivystysaikana p. 040 837 4010 tai 040 837 4011  

 

Pyydettävät tutkimukset (apinarokon diagnostiikka ja erotusdiagnostiikka)

 • 15392 ‐POXPak (kaksi samanlaista näytettä eri putkiin omilla pyynnöillään, toiseen pyyntöön lisätieto ”Rinnakkaisnäyte”) otetaan ensisijaisesti rakkulaeritteestä (katso alta tarkempi näytteenotto- ja pakkausohje).
  • Selvästi altistuneella yleisoireilevalla, jolla ei vielä ole ihottumaa voidaan tutkimus ottaa nielunäytteenä, mutta negatiivinen nielunäyte ei poissulje infektiota.

 • Infektiolääkärin paikallisen ohjeistuksen mukaan rakkulaeritteistä pyydetään myös erotusdiagnostisia testejä. Esim. VZVNhO (1781) ja HSVNhO (1860) sekä harkiten osalta myös enterovirusnäyte EVirNhO (4392). Jokaista pyyntöä varten otetaan oma näyte. Nämä näytteet lähetetään HUSlabiin yhdessä POXpak-näytteen kanssa.

 • 4609 S-PoxAb 

 • Yllä mainitut tutkimuspyynnöt tehdään paperisella HUSlabin virustutkimuslähetteellä, joka löytyy linkistä https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/lahetteet/laboratoriotutkimuslahetteet/virustutkimus.pdf . Mahdolliset sairaanhoitopiirikohtaiset lisäohjeistukset alla.

 • Pohjanmaa: Jokaiselle näytteelle tehdään oma sähköinen paperilähetepyyntö 9300 -LÄHETE. Lähetteelle kirjataan haluttu tutkimus ja tekopaikka (HUSLAB). Kuhunkin näyteputkeen liimataan 9300-pyyntötarra. HUSLAB:in virustutkimuslähetteeltä ruksataan halutut tutkimukset.

Tällä hetkellä näytteitä otetaan vain erikoissairaanhoidossa ja näytteet analysoidaan HUSLABissa. Kaikki rakkulanäytteet lähetetään HUSLABiin. 

Pyydettävät tutkimukset (muu kuin apinarokon diagnostiikka)

Infektiolääkäri päättää tapauskohtaisesti muut laboratoriotutkimukset. Näistä keskustellaan laboratorion kanssa tapauskohtaisesti ja ne analysoidaan Fimlabin Tampereen keskuslaboratoriossa, tai Keski-Suomen osalta osin sairaala Novan laboratoriossa. Myös muut kuin rakkulanäytteet pakataan lähetystä varten alla oleva ohjeen mukaisesti. 

Tarvittaessa hoitoyksikkö analysoi itse akuutteja tutkimuksia POC-laitteilla potilashuoneessa. Pirkanmaan osalta näiden käyttöä on ohjeistettu PSHP:n intran ohjeessa https://intra.sis.pshp.fi/fi-FI/Ohjeet/Infektioiden_torjunta/Mikrobikohtaiset_ohjeet/Apinarokko(153015)  

Näyteastia

Rakkulanäyte 15392 POXpak-tutkimukseen :

UTM-putki

tai

Tehdaspuhdas, kierrekorkillinen muoviputki, jossa on n. 1 ml steriiliä keittosuolaliuosta


Nielunäyte 15392 POXpak-tutkimukseen:

UTM-putki


Verinäyte S-POXAb tutkimukseen:

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

 • Näytteenotossa on huomioitava paikalliset suojautumisohjeet.

 • Ennen näytteenottoa näyteputkiin laitetaan näytepyyntötarrat. Näytteenottaja pukee asianmukaiset suojavarusteet (suojatakki, suojakäsineet, hengityssuojain FFP2/3, suojalasit tai visiiri, THL).

 • Näyte otetaan rikotun rakkulan pohjalta tai leesiosta steriilillä dacron– tai nailontikulla viruskuljetusputkeen (UTM-putki) tai vaihtoehtoisesti tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen, jossa on n. 1 ml steriiliä keittosuolaliuosta. Tikku jätetään putkeen (tikun vartta katkaistaessa tulee olla tarkkana ettei näytettä roiskahda putkesta ulos). 

  • Sulje näyteputki napakasti.  

  • Pyyhi näyteputken pinta kaksi prosenttisella Erisan Oxy:llä.

  • Aseta näyteputki puhtaaseen kertakäyttömaljaan. 

  • Riisu muut suojaimet paitsi pään alueen suojaimet, desinfioi kädet ja poistu (sulkutilaan) kertakäyttökaarimaljassa olevien näytteiden kanssa. 

  • Näyte/näytteet pakataan (sulkutilassa) alla olevan ohjeen mukaan. 

 • Jos näytteeksi otetaan kudospala, se laitetaan kierrekorkilliseen muoviputkeen pieneen määrään steriiliä fysiologista keittosuolaliuosta tai viruskuljetusputkeen. Kudospalan voi toimittaa myös steriiliin fysiologiseen keittosuolaan kostutetussa sideharsotaitoksessa, joka on suljettu tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen muoviseen näyteastiaan. Myös nämä näytteet pakataan alla olevan ohjeen mukaisesti.

 • Myös muut näyteastiat esim. verinäyteputket ja veriviljelypullot pyyhitään näytteenoton jälkeen kaksi prosenttisella Erisan Oxy:llä ja käsitellään/pakataan samalla tavalla varsinaisten rakkulanäyteputkien kanssa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteiden pakkaus (sulkutilassa, Pohjanmaalla erillinen ohjeistus alempana):

 • valitse lähetyspakkauksen (Pathopak) koko lähetettävien putki/pullomäärien mukaan; 1 litran pakkaukseen mahtuu 4 Falcon-putkea tai 2 veriviljelypulloa, 2 litran pakkaukseen mahtuu 8 Falcon-putkea tai 4 veriviljelypulloa
 • avaa Pathopak kartonkipakkaus ja tyhjennä sen sisältö (muovinen kuljetuspurkki, varoitustarra ja sinetöintitarra) työtasolle
 • avaa muovinen kuljetuspurkki ja tyhjennä sen sisältö työtasolle (kuplamuovipussi ja imeytyshuopa 1 litran pakkauksessa, kuplamuovipussi, kuplamuovia ja imeytyshuopataskut 2 litran pakkauksessa)
 • ota tavanomaista kuplamuovia sekä selluvanua lähettyville
 1. Laita näyteputket Falcon-putkien sisään ja sulje ne napakasti. Mikäli kyseessä on veriviljelypullo tai kudospala, jonka näyteastia ei mahdu Falcon-putkeen, laita näyteastia salpa-pussiin.
   • mikäli näyte analysoidaan paikallisessa (Tampere) laboratoriossa ilman lähetystä talon ulkopuolelle, suljetaan kuljetusputkessa tai salpapussissa olevat näytteet suuremman salpapussin sisään ja toimitetaan laboratorioon.  Näin voidaan toimia myös mikäli varsinainen pakkaus suoritetaan muualla kuin näytteenottopaikalla. Huom. pusseihin on selvästi merkittävä ”Apinarokkoepäily” ja informoitava laboratorion työntekijää, jolle näyte viedään. Mikäli näytteet lähetetään eteenpäin, jatketaan pakkaamista alla olevan ohjeen mukaisesti.
 2. Avaa muovinen Pathopak -kuljetuspurkki.
 3. Laita imeytyshuopaa purkin pohjalle.
 4. Laita suljettava kuplamuovipussi Pathopak- kuljetuspurkin sisään.
 5. Kääri Falcon-kuljetusputket tai kudospalan näyteastia kuplamuoviin yksitellen.
 6. Laita kuplamuoviin käärityt Falcon-kuljetusputket tai kudospalan näyteastia Pathopak -kuljetuspurkkiin.
 7. Sulje kuplamuovipussi.
 8. Tiivistä Pathopak-kuljetuspurkki sellulla ja purkissa olevalla imeytyskankaalla kanteen asti.
 9. Sulje purkin kansi huolellisesti.
 10. Kirjoita kuljetuspurkin kylkeen permanent-tussilla, montako veri- tai muuta näyteputkea kuljetuspurkissa on (esimerkiksi 3 putkea) sekä teksti ”Infektiohälytys- POX-epäily/apinarokkoepäily”.
 11. Laita Pathopak -kuljetuspurkki takaisin pahviseen kuljetuslaatikkoonsa.
 12. Laita laatikkoon paperilähete (sekä lista näytteistä).
 13. Sulje laatikko ja sinetöi laatikko sinetöintitarralla.
 14. Näytteet lähetetään kategoria B-lähetyksenä, jolloin ulkolaatikossa on oltava näkyvillä merkintä UN3373 ja BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B. Lisäksi ulkolaatikon kylkeen merkintä ”Infektiohälytys- POX-epäily”.
 15. Kirjoita laatikon ”to/consignee” kenttään vastaanottajan (HUSLAB) tiedot: HUSLAB-talo, Kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanotto, Haartmaninkatu 1-3, 00290 Helsinki. 040 837 4010, 040 837 4011
 16. Kirjoita ”from/consignor” kenttään: Fimlabin paikallinen osoite
 17. Kirjoita pakkauksen ”name and telephone number of responsible person” kohtaan lähettävän lääkärin nimi sekä puhelinnumero.
 18. Rakkulanäytteet (-POXpak) tulisi toimittaa tutkittavaan laboratorioon kylmäkuljetuksena (+4°C). 
Pohjanmaa: Pakkaa näyteputket omiin falcon-putkiinsa ja mahdolliset muut näyteastiat (veriviljelypullot, kudospalojen näyteastiat) omiin pieniin salpapusseihinsa. Laita falcon-putket ja salpapussit vielä isompaan salpapussiin, ja merkitse päälle selkeästi ”Apinarokkoepäily”. Toimita näytteet ja paperilähete Vaasan keskussairaalan laboratorioon (B2 Kliininen mikrobiologia, päivystysaikana B3 Kliinisen kemian kylmätiski). Informoi laboratorion työntekijää näytteistä. Kl. mikrobiologian laboratoriossa näytteet pakataan yllä olevan ohjeen mukaan ja lähetetään HUSLAB:iin.

Pohjanmaa: Näytteille tilataan taksi erillisen ohjeen mukaan. Taksikuskille annetaan HUSLAB:in kartta ja tietoa kuljetettavista näytteistä.
Pirkanmaa: Näytteenottajat vievät näytepakkaukset Fimlabin logistiikkaan, lähteviin näytteisiin (Pirkanmaa puh 76487), mistä huolehditaan näytteet HUSLabiin. 

Tulos valmiina

Tuloksen valmistuminen riippuu näytteenottoajankohdasta, n. 1 vrk