Tulosta

Tutkimus:
M-rokko (apinarokko); muut tutkimukset, näytteet ja näytteiden käsittely sekä lähetys

Luokitus:
Mikrobiologia, Yleisohjeet

Päivitetty:
12.10.2024

Johdanto

M-rokko (apinarokko) on Orthopoxvirusten sukuun kuuluvan apinarokkoviruksen (Monkeypox virus, MPXV) aiheuttama infektiotauti. Samaan sukuun kuuluvat muun muassa lehmärokkovirus ja isorokkoa aiheuttava variolavirus. M-rokkoa esiintyy pääasiassa Länsi- ja Keski-Afrikassa, jossa se leviää yleensä zoonoottisesti esim. jyrsijöiden välityksellä. Keväästä 2022 alkaen m-rokkoa on esiintynyt myös Afrikan ulkopuolella, etenkin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, jossa tartunnat ovat pääosin liittyneet miesten väliseen seksiin ja aiheuttajana on ollut apinarokkoviruksen kehityslinja II. Vuoden 2024 aikana Kongon demokraattisessa tasavallassa ja sen naapurimaissa on todettu lisääntyviä määriä kehityslinja I:n (etenkin Ib) aiheuttamia tapauksia, joissa ihmisten väliset tartunnat ovat olleet merkittävässä roolissa, etenkin seksivälitteinen tartuntatapa. 

Apinarokkovirus tarttuu ensisijaisesti kosketustartuntana, mutta myös pisaratartunta tai tartunta esim. rakkulaeritteellä kontaminoituneiden vuodevaatteiden välityksellä on mahdollista. Klassinen taudinkuva muistuttaa isorokkoa, jossa alkuvaiheen yleisoireiden jälkeen ilmaantuu muutamassa päivässä rakkulainen ihottuma. Valtaosassa tapauksia oireet ovat lieviä tai kohtalaisia, mutta vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia erityisesti immuunipuutteisilla henkilöillä. Myös taudin aiheuttanut viruksen kehityslinja vaikuttaa taudin vakavuuteen, siten, että kehityslinja II:n aiheuttamat infektiot ovat keskimäärin lievempiä kuin kehityslinja I:n aiheuttamat.

M-rokko epäilyssä ensisijainen tutkimus on rakkulaeritteestä otettava 4608 -PoxNho tutkimus, johon liittyen katso ohjekirjan ohje ”Apinarokkovirus (Orthopoxvirus), nukleiinihappo (Kval)”. 

Tässä ohjeessa kuvataan muiden m-rokko epäillyltä mahdollisesti otettavien näytteiden (muut mikrobiologian näytteet ja esim. kemian tutkimusten näytteet) käsittely.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Hoitavien tahojen tulee soittaa m-rokko epäilyissä ennen näytteenottoa Fimlabiin. 

FIMLAB:

Pirkanmaa: näytteiden vastaanottoon p. 03311 76536

Pohjanmaa: Vaasa, näytteiden vastaanotto ja postitus p. 041-731 2347. Pietarsaari, erottelu (näytteiden vastaanotto ja postitus) p. 041-730 8368 

Keski-Suomi: Sairaala Novan ensiavun näytteenottaja p. 014-269 3193

Päijät-Häme: Kliininen mikrobiologia klo 7-20 p. 041-731 3778, Päivystysaikaan kemian päivystäjä klo 20-7 p. 041 731 6292

Kanta-Häme: päivystävä laboratoriohoitaja  p. 041-732 0860.

 

Mahdollisia m-rokko epäilyssä otettavia muita tutkimuksia

  • Infektiolääkärin paikallisen ohjeistuksen mukaan rakkulaeritteistä pyydetään erotusdiagnostisia testejä. Esim. –VZVNhO (1781) ja –HSVNhO (1860) sekä harkiten osalta myös enterovirusnäyte –EVirNhO (4392). Jokaista pyyntöä varten otetaan oma näyte, joka pakataan ja lähetetään yhdessä -PoxNho -näytteen kanssa Huslabiin (kts. ohjekirjan -PoxNho ohje). Lisäksi infektiolääkärin ohjeistuksen mukaan potilaalta voidaan pyytää Huslabissa tehtävä 4609 S-PoxAb-tutkimus. 
    • Tutkimuspyynnöt tehdään Huslabin paperisella virustutkimuslähetteellä https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/lahetteet/laboratoriotutkimuslahetteet/virustutkimus.pdf .  Näytteet lähetetään HUSLAB:iin normaalin reittikujetuksen mukana, mutta lähetysvaiheessa ollaan yhteydessä HUSLAB:iin (Yhteydenotot virka-aikaan: p. 040 659 2117. Yhteydenotot virka-ajan ulkopuolella: Päivystävä laboratoriohoitaja p. 040 837 4010 tai 040 837 4011). Lisäksi näytteille tehdään sähköiset pyynnöt alla olevien hyvinvointialuekohtaisten lisäohjeistusten mukaan. 

      • Pirkanmaa: Laboratoriosta käsin jokaiselle näytteelle tehdään lisäksi -MikErik pyyntö. Mikäli näytepaketti on Fimlabiin tullessaan sinetöity, on paketin mukana oltava erillinen saate mistä ilmenee potilaan tiedot ja pyydetyt tutkimukset, jotta MikErik-pyyntö voidaan tehdä. 

      • Pohjanmaa: Jokaiselle näytteelle tehdään sähköinen paperilähetepyyntö 92200 -MikErik. Lähetteelle kirjataan haluttu tutkimus ja tekopaikka (esim. 4609 S-PoxAb, HUSLAB). Näyteputkiin liimataan 92200-pyyntötarrat

      • Päijät-Häme: Hoitoyksikkö tekee –MikErik pyynnön. Pyynnön lisätietoihin kirjataan haluttu tutkimus ja tekopaikka (esim. 4609 S-PoxAb, HUSLAB).

      • Kanta-Häme: Laboratoriosta lähetetään Fimlabin Tampereen yksikköön normaalin reittikuljetuksen mukana kopio Huslabin paperilähetteestä ja siihen mukaan tieto, että halutaan -MikErik pyyntö.

      • Keski-Suomi: Hoitoyksikkö tekee -MikErik pyynnön. Pyynnön lisätietoihin kirjataan haluttu tutkimus ja tekopaikka (esim. 4609 S-PoxAb, HUSLAB).

 

 

  • Infektiolääkäri päättää tapauskohtaisesti muut laboratoriotutkimukset. Näistä keskustellaan laboratorion kanssa ja ne analysoidaan Fimlabin Tampereen keskuslaboratoriossa, tai Keski-Suomen osalta osin sairaala Novan laboratoriossa. Myös muut kuin rakkulanäytteet pakataan lähetystä varten alla olevan ohjeen mukaisesti. 

  • Tarvittaessa hoitoyksikkö analysoi itse akuutteja tutkimuksia POC-laitteilla potilashuoneessa. Pirkanmaan osalta näiden käyttöä on ohjeistettu Pirha:n intran ohjeessa ”Toimintaohje m-rokko epäilyssä”

  • Jos potilaasta pyydetään veriviljelytutkimus, veriviljelypullot inkuboidaan paikallisessa Fimlabin keskussairaala-laboratoriossa. Positiiviset veriviljelypullot lähetetään jatkotutkimuksiin Fimlabin Tampereen keskuslaboratorioon. Ennen jatkotutkimuksiin lähettämistä positiivisille pulloille ei tehdä lisätutkimuksia paikallisessa laboratoriossa (gram/FilmArray).

Näyteastia

Verinäyte S-PoxAb tutkimukseen:

Seerumi-geeliputki 5 ml. Ennen näytteen lähettämistä tekopaikkaan seerumigeeliputki sentrifugoidaan laboratoriossa, mutta seerumia ei erotella, vaan lähetetään seerumi geelin päällä. Huom! Käytettävän sentrifugin tulee olla sellainen, jossa koko roottori on suljettu tai laitteessa voidaan käyttää suljettavia kuppeja näytteille.

 

-HSVNho, -VZVNho, -EVirNhO:

Copan UTM-putki (3ml)

Näyte

  • Näytteenotossa on huomioitava paikalliset suojautumisohjeet ja muut käytännön ohjeet, kuten näytteenottotila ja tila, jossa pakkaaminen suoritetaan.

  • Näyteastiat pyyhitään näytteenoton jälkeen 2% Erisan Oxy:llä, näytteet pakataan salpapussiin/falcon-putkeen ja näytteisiin merkitään selvästi ”M-rokko (apinarokko)-epäily”. Pakkausta jatketaan alla olevan ohjeen mukaisesti.

    • Veriviljelypullot pyyhitään 2% Erisan Oxy:llä tai 3,5% Oxivir Plus:lla ja pulloihin merkitään selvästi ”M-rokko (apinarokko)-epäily”. Pullot kuljetetaan salpapussissa laboratorioon inkuboitavaksi.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteiden pakkaus:

  • valitse lähetyspakkauksen (Pathopak) koko lähetettävien putki/pullomäärien mukaan; 1 litran pakkaukseen mahtuu 4 Falcon-putkea tai 2 veriviljelypulloa, 2 litran pakkaukseen mahtuu 8 Falcon-putkea tai 4 veriviljelypulloa
  • avaa Pathopak kartonkipakkaus ja tyhjennä sen sisältö (muovinen kuljetuspurkki, varoitustarra ja sinetöintitarra) työtasolle
  • avaa muovinen kuljetuspurkki ja tyhjennä sen sisältö työtasolle (kuplamuovipussi ja imeytyshuopa 1 litran pakkauksessa, kuplamuovipussi, kuplamuovia ja imeytyshuopataskut 2 litran pakkauksessa)
  • ota tavanomaista kuplamuovia sekä selluvanua lähettyville
  1. Laita näyteputket Falcon-putkien sisään ja sulje ne napakasti. Mikäli kyseessä on veriviljelypullo tai muu näyteastia joka ei mahdu Falcon-putkeen, laita näyteastia salpa-pussiin.
      • mikäli varsinainen pakkaus suoritetaan muualla kuin näytteenottopaikalla, suljetaan kuljetusputkessa (Falcon) tai salpapussissa olevat näytteet suuremman salpapussin sisään ja toimitetaan laboratorioon. Huom. pusseihin on selvästi merkittävä ”M-rokko (apinarokko)-epäily” ja informoitava laboratorion työntekijää, jolle näyte viedään. Pakkaamista jatketaan alla olevan ohjeen mukaisesti.
  2. Avaa muovinen Pathopak -kuljetuspurkki.
  3. Laita imeytyshuopaa purkin pohjalle.
  4. Laita suljettava kuplamuovipussi Pathopak- kuljetuspurkin sisään.
  5. Kääri Falcon-kuljetusputket tai muu näyteastia kuplamuoviin yksitellen tai laita ne sellaisenaan kuljetuspurkin sisällä olevaan kuplamuovipussiin ja tiivistä sellulla.
  6. Laita kuplamuoviin käärityt Falcon-kuljetusputket tai muu näyteastia Pathopak -kuljetuspurkkiin.
  7. Sulje kuplamuovipussi.
  8. Tiivistä Pathopak-kuljetuspurkki sellulla ja purkissa olevalla imeytyskankaalla kanteen asti.
  9. Sulje purkin kansi huolellisesti.
  10. Kirjoita kuljetuspurkin kylkeen permanent-tussilla, montako veri- tai muuta näyteputkea kuljetuspurkissa on (esimerkiksi 3 putkea) sekä teksti ”Infektiohälytys -POX -epäily”.
  11. Laita Pathopak -kuljetuspurkki takaisin pahviseen kuljetuslaatikkoonsa.
  12. Laita laatikkoon paperilähete.
    1. Ennen lähetteen pakkaamista laatikkoon, ota lähetteestä kopio, joka toimitetaan laboratorioon pakkauksen mukana (pakkauksen ulkopuolella).
  13. Sulje laatikko ja sinetöi laatikko sinetöintitarralla.
  14. Näytteet lähetetään kategoria B-lähetyksenä, jolloin ulkolaatikossa on oltava näkyvillä merkintä UN3373 ja BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B. Lisäksi ulkolaatikon kylkeen merkintä ”Infektiohälytys -POX -epäily”.
  15. Kirjoita laatikon ”to/consignee” kenttään vastaanottajan (HUSLAB-talo, Kliinisen mikrobiologian näytteiden vastaanotto, Haartmaninkatu 1-3, 00290 Helsinki) tiedot ja läheta normaalin reittikuljetuksen mukana HUSLAbiin.
  16. Jos mukana on näytteitä nukleiinihaponosoitustutkimuksiin, näytteet tulisi säilyttää jääkaappilämpötilassa ja toimittaa tutkittavaan laboratorioon mieluiten kylmäkuljetuksena (+4°C). 
  17. Kirjoita ”from/consignor” kenttään Fimlabin paikallinen osoite
Pohjanmaa: Vaasa: näytteet toimitetaan Vaasan keskussairaalaan kemian laboratorion kylmätiskiin (B3), Pietarsaari: näytteet toimitetaan Pietarsaaren laboratorioon.

Pirkanmaa: Mikäli näytteet otetaan TAYS:ssa, näytteenottajat vievät näytepakkaukset Fimlabin näytteiden vastaanottoon 3krs:een, mistä huolehditaan näytteet Lähteviin-näytteisiiin.