Tulosta

Tutkimus:
C-REAKTIIVINEN PROTEIINI, pikatesti

Luokitus:
Kemia, Vieritutkimukset

Päivitetty:
13.9.2022

23318 • B -CRP-PT

Johdanto

C-reaktiivinen proteiini (CRP) on maksassa tuotettava akuutin faasin proteiini. CRP-pitoisuus kohoaa interleukiinistimulaation vaikutuksesta nopeasti bakteeri-infektioiden, tulehdusten ja kudostuhon yhteydessä. CRP:n puoliintumisaika plasmassa on vain muutamia tunteja, joten sen pitoisuus myös laskee nopeasti tilanteen rauhoituttua. 

Indikaatiot

Tulehduksen osoittaminen. Tutkimus 23318 B -CRP-PT on tarkoitettu avoterveydenhuollon terveyskeskuslaboratoriossa tehtäväksi kiirelliseksi tutkimukseksi. Muissa tilanteissa käytetään tutkimusta 4594 P -CRP.

Näyte

Näytteeksi sopii kokoveri (ihopistonäyte, litium-hepariini- tai EDTA-näyte) sekä plasma (litium-hepariini tai EDTA) tai seerumi. Analyysiin käytetään 20 µl näytettä.

Menetelmä

Aidian QuickRead Go CRP

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

Alle 10 mg/l

Tulkinta

CRP:n pikatutkimus on tarkoitettu akuutin tulehduksen diagnostiikkaan. CRP kohoaa muutamassa tunnissa tiloissa, joihin liittyy bakteeri-infektio, tulehdusreaktio tai solutuhoa. CRP-pitoisuus korreloi tulehduksen vakavuuteen ja kudostuhon laajuuteen. Komplisoitumattomissa virusinfektioissa CRP-pitoisuus jää usein alle 50 mg/l, mutta harmaa alue on tulkinnassa laaja.

Suurentuneita CRP-pitoisuuksia tavataan myös esim. syöpätaudeissa, akuutissa sydäninfaktissa ja kroonisissa tulehduksellisissa tiloissa, kuten nivelreumassa. 

Pikatutkimuksen tulostason korrelaatio rutiinitutkimuksen tulostason (4594 P-CRP) kanssa on hyvä alle 100 mg/l pitoisuuksissa, mutta tätä korkeammissa pitoisuuksissa potilaskohtainen variaatio suurenee. Seurantaan suositellaan rutiinitutkimusta. Alin vastattava tulos on 5 mg/l. Ylin vastattava tulos määräytyy näytemuodon ja hematokriitin mukaan ollen 120-510 mg/l. 

Virhelähteet

Testiä eivät häiritse lievä hemolyysi, bilirubiini alle 400 µmol/l, reumafaktori alle 525 IU/ml, triglyseridit alle 11,5 mmol/l tai kolesteroli alle 9,0 mmol/l. IgM-luokan M-komponentti voi häiritä testiä.