Tulosta

Tutkimus:
HEMOGLOBIINI, PIKATESTI

Luokitus:
Hematologia, Vieritutkimukset

Päivitetty:
14.9.2022

23247 • B -Hb-PT

Johdanto

Hemoglobiini on punasolujen rautapitoinen happea kuljettava molekyyli. 

Indikaatiot

Hemoglobiinin määrittäminen. Tutkimus 23247 B -Hb-PT on tarkoitettu avoterveydenhuollon terveyskeskuslaboratoriossa tehtäväksi kiireelliseksi tutkimukseksi. Muissa tilanteissa käytetään verenkuvatutkimuksia.  

Näyte

Ihopistonäyte tai laskimoveri, antikoagulanttina voi olla EDTA tai hepariini.  Ihopistonäytteessä kolme ensimmäistä pisaraa pyyhitään hukkaan. 


Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Laskimonäyte säilyy muutaman päivän (alle 4 vrk) huoneenlämmössä.

Menetelmä

Pirkanmaa ja Päijät-Häme: Fotometrinen, modifioitu atsidihemoglobiinireaktio, Hemocue Hb 201

Pohjanmaa, Uudenkaarlepyyn laboratorio: Fotometrinen, oksimetrinen, Aidian QuikRead Go CRP+Hb

Viiteväli

Kts. tutkimus 2474 B -PVK

Tulkinta

Pika-Hb-mittaus korreloi hyvin solulaskijalla tehtävään Hb-määritykseen (B-PVK:n osatutkimus), mutta erityisesti ihopistonäytteenotto on herkempi näytteenottoon liittyville virhelähteille kuin suoninäytteet. Kliinisesti epäselvissä tilanteissa suositellaan tuloksen varmistamista suoninäytteestä. 

Hemoglobiinipitoisuuden lasku eli anemia voi olla seurausta esim. raudan puutteesta, verenmenetyksestä, tulehduksesta tai verisairaudesta. Suurentuneita hemoglobiinipitoisuuksia tavataan esim. hypoksiassa, tupakoitsijoilla, kuivumisen yhteydessä ja polysytemia verassa.  

Pirkanmaa ja Päijät-Häme: mittausalue 0-256 g/l

Pohjanmaa, Uudenkaarlepyyn laboratorio: mittausalue 50-245 g/l.  

Virhelähteet

Pirkanmaa ja Päijät-Häme: Tutkimusta eivät häiritse ikteerisyys, lievä lipemia (P-Trigly alle 11,3 mmol/l), leukosytoosi (B-Leuk alle 600 x 109/l) tai trombosytoosi  (B-Trom alle 2100×109/l). 

Pohjanmaa: Tutkimusta eivät häiritse kohtalainen ikteerisyys (bilirubiini alle 200 µmol/l), lievä lipemia (P-Trigly alle 11,5 mmol/l), leukosytoosi (B-Leuk alle 65 x 109/l tai trombosytoosi (B-Trom alle 1000×109/l).