Tulosta

Tutkimus:
LEUKOSYYTIT, PIKATESTI

Luokitus:
Hematologia, Vieritutkimukset

Päivitetty:
18.9.2022

23319 • B -Leuk-PT

Indikaatiot

Veren valkosolumäärän määritys. Tutkimus 23319 B Leuk-PT on tarkoitettu avoterveydenhuollon terveyskeskuslaboratoriossa tehtäväksi kiirelliseksi tutkimukseksi. Muissa tilanteissa käytetään tutkimusta 2474 B -PVK.   

Näyte

EDTA-antikoaguloitu laskimoveri tai ihopistonäyte. Suositellaan käytettäväksi EDTA-putkea, jossa antikoagulantti on kiinteässä muodossa. Analyysiin käytetään 10 µl verta. Ihopistonäytteessä pyyhitään kolme ensimmäistä pisaraa hukkaan. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

EDTA-kokoveri säilyy 48h huoneenlämmössä tai jääkaapissa. 

Menetelmä

Optinen, Hemocue WBC

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

Kts. 2474 B -PVK

Tulkinta

Mittausalue 0,3 – 30,0 x 109/l. Jos leukosyyttimäärä on alle 0,3 tai yli 30,0 x 109/l, tulee tulos varmistaa verenkuvatutkimuksella (kliinisen arvion mukaan joko B -PVK tai B -TVK). 

Virhelähteet

Ihopistonäytteet ovat alttiimpia näytteenottoon liittyville virhelähteille kuin suoninäytteet, minkä vuoksi ihopistosta pikatutkimuksella määritetty leukosyyttimäärä poikkeaa suoninäytteitä useammin verenkuvan tuloksista. Suurentunut tumallisten punasolujen (erytroblastien) määrä voi aiheuttaa korkeampia tuloksia. Lisääntynyt punasolujen Howel-Jolly -kappaleiden määrä voi aiheuttaa virheellisiä tuloksia.