Johdanto
Pikamenetelmällä mitattu tromboplastiiniaika mittaa maksaperäisten K-vitamiinista riippuvaisten hyytymistekijöiden FII, FVII ja FX sekä K-vitamiinista riippumattoman FV:n osuutta hyytymistapahtumassa. Testi soveltuu varfariinihoidon (Marevan) seuraamiseen suurella osalla potilaista. Tulos ilmaistaan käyttäen INR-lukua (International Normalized Ratio), joka mahdollistaa samojen tulkintarajojen käytön menetelmästä riippumatta.
Indikaatiot
Varfariinihoidon poissulku tai vakiintuneen varfariinihoidon seuranta. Poikkeavat tulokset tulee varmistaa rutiinitutkimuksella (4520 P -TT-INR).
Tutkimusta 23282 B -INR-PT käytetään vain erikseen sovituissa suppeissa potilasryhmissä, joissa pikatestin nopeudesta saatava hyöty on suurempi kuin testin käytöstä aiheutuvat riskit. Potilasryhmiin kuuluvat lähinnä AVH-epäilyt. Muiden potilaiden kohdalla on tilattava tutkimus 4520 P -TT-INR. Käyttö on rajattu, koska pikatestin käyttöön liittyy enemmän potilaaseen, näytteenottoon ja analytiikkaan liittyviä virhelähteitä kuin suoninäytteestä tehtävään INR-tutkimukseen.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Tilaa samalla 4520 P -TT-INR.
Näyte
Ihopistonäyte. Mittaukseen tarvitaan 8 µl näytettä.
Menetelmä
Hyytymisajan mittaaminen (Quickin menetelmä), CoaguChek Pro II.
Tulos valmiina
Päivystystutkimus
Viiteväli
INR 0.9-1.2
Tulkinta
Terveillä, antikoagulaatiohoitoa saamattomilla henkilöillä INR on 0.9-1.2. Varfariinihoidossa käytetään potilaskohtaista hoitotavoitetta. INR-tulos suurenee varfariinin antikoagulanttivaikutuksen lisääntyessä.
Suorat oraaliset antikoagulantit (mm. rivaroksabaani, apiksabaani, edoksabaani, dabigatraani) voivat suurentaa INR-arvoa, mutta INR-tutkimus ei ole riittävän herkkä näiden vaikutuksen poissulkemiseksi.
Pikatutkimuksessa käytettävät ihopistonäytteet ja menetelmä ovat herkempiä virhelähteille kuin rutiinitutkimus P -TT-INR, kts Virhelähteet. Lisäksi pikamenetelmällä (Quick) määritettyyn INR-tulokseen vaikuttaa K-vitamiinista riippumattoman FV:n aktiivisuus toisin kuin rutiinimenetelmällä (Owren) määritettyyn, mikä voi myös selittää menetelmien välistä tuloseroa. Jos pika-INR-tulos ei sovi potilaan kliiniseen tilanteeseen, suositellaan odottamaan P -TT-INR -tulosta ennen merkittäviä hoitopäätöksiä.
Mittausalue INR 0.8-8.
Virhelähteet
INR-pikatesti on alttiimpi virhelähteille kuin suoninäytteestä tehtävä rutiinitutkimus (4520 P -TT-INR). Viiveet näytteen analyysissä ja puutteellinen näytteenottotekniikka (esim. sormen liiallinen puristelu) voivat aiheuttaa virheellisiä tuloksia.
Hemolyysi, selvä hypertriglyseridemia, erittäin voimakas ikteria ja askorbiinihappo (yli 284 µmol/l) voivat häiritä mittausta. Hyvin poikkeava hematokriitti voi vaikuttaa tulokseen (Hkr alle 15% tai yli 55%). Fosfolipidivasta-aineet, kuten lupusantikoagulantti, voivat aiheuttaa virheellisen korkeita tuloksia.
LMWH ja fraktioimaton hepariini alle 3 IU/ml eivät vaikuta tulokseen. Suoria antikoagulantteja, kuten rivaroksabaani, apiksabaani, edoksabaani, betriksabaani ja dabigatraani, tai muita kuin K-vitamiinin antagonisteja antikoagulantteina (esim. hirudiini ja muut trombiininestäjät) saavien potilaiden INR-tulokset voivat olla virheellisiä.
Ei sovellu potilaille, jotka käyttävät seuraavia lääkeaineita: protamiinisulfaatti, oritavansiini, kalsiumdobesilaatti ja fondaparinuuksi.