Tulosta

Tutkimus:
ALLERGEENI, IgE VASTA-AINEET, ERIKOISTEKNIIKALLA, seerumi (immunospot)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
26.4.2023

8352 • S -IgE-Et

Johdanto

Tutkimuksella voidaan osoittaa potilaan herkkyys yksittäiselle ei-kaupallisesti saatavalle allergeenille erikoistekniikalla.

Indikaatiot

Määritystä käytetään harvinaisten allergeeni -IgE-vasta-aineiden osoittamiseen potilaan seerumista, kun epäillään välitöntä (IgE-välitteistä) allergiaa, jolle ei ole kaupallista sovellutusta tai sen tulos on ristiriidassa anamneesin kanssa. Seerumin lisäksi tutkimukseen tarvitaan yleensä näyte aineesta, jolle potilaan epäillään herkistyneen.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Paperilähete on täytettävä myös sähköisen pyynnön lisäksi. Lähetteen saa tulostettua www.hus.fi/immunospot, kohdasta Lähete – Allergian erikoislaboratoriotutkimukset-Immunospot -lähete.

Näyteastia

Seerumiputki 10 ml

Näyte

5 ml seerumia ja tarvittaessa epäillystä allergeenista näyte.

Allergeeninäyte voi olla mikä tahansa orgaaninen materiaali kuten erilaiset lääkinnälliset ja kulutustavarat, koti- ja työympäristönäytteet (eläimet, kasvit, ruoka-aineet, rakennusmateriaalit, luonnonkumituotteet, kosmetiikka-aineet, eräät lääkeaineet). Allergeeninäytteen määrä vaihtelee esim. 100 mg tai 2 ml (näytemäärästä sovitaan erikseen Huslabin kanssa).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Pilaantumisvaaran vuoksi allergeeninäytteen toimittamisesta pitää sopia Allergeenilaboratorion kanssa p. (09)471 86430.

Menetelmä

Ensisijaisesti immunospot eli immunokemiallinen tutkimus IgE-vasta-aineiden osoittamiseksi. Tarvittaessa myös muita Allergeenilaboratorion käytössä olevia menetelmiä.

Tulos valmiina

Kolmen viikon kuluessa näytteen saapumisesta alihankintalaboratorioon.

Tulkinta

Tuloksesta annetaan lausunto.

Lisätiedot

Näytteet toimitetaan osoitteeseen:

HUS Iho- ja allergiasairaala
Allergeenilaboratorio 4.krs
Meilahdentie 2, Helsinki
PL 160
00029 HUS

Tiedustelut: HUS Iho- ja allergiasairaala, Allergeenilaboratorion laboraattori p. 050 4286888 tai (09) 471 86431, laboratoriohoitaja p. (09) 471 86430.

Lisämääre

S -IgE-Et