Tulosta

Tutkimus:
AMINOHAPOT, hoitoseuranta
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
9.11.2022

23585 • fP-AminohH

23586 • U -AminohH

Indikaatiot

Aminohappoaineenvaihdunnan sairauden hoitoseuranta.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.

Potilaan ravinto ja lääkitys vaikuttavat tulosten tulkintaan, minkä vuoksi on oleellista mainita lähetteessä kyseiset esitiedot.

Potilaan esivalmistelu

Ateria muuttaa plasman aminohappopitoisuuksia, minkä vuoksi verinäyte suositellaan otettavaksi yöpaaston tai vähintään 4 tunnin ravinnotta olon jälkeen. Vauvoilla ateriavälin mittainen paasto on riittävä.

Näyteastia

fP-AminohH: näyte otetaan esijäähdytettyyn Li-hepariiniputkeen (geelitön) 5/3 ml, lapsilla riittää vastaava mikroputki 800 μl. Näyte toimitetaan välittömästi näytteenoton jälkeen laboratorioon jäissä ja esikäsittelyn pitää tapahtua ½ tunnin sisään.

U -AminohH: Keräysastia ja säilöntäaineeton virtsanäyteputki 10 ml. Määritys voidaan tehdä joko kerta- tai vuorokausivirtsasta, mutta tulos on luotettavampi vuorokausivirtsasta.

Näyte

fP-AminohH: 1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa. Näyte ei saa olla hemolyyttinen. Näyte kylmäsentrifugoidaan ½ tunnin sisään näytteenotosta ja plasma pakastetaan. 

U -AminohH: 10 ml (vähintään 5 ml) kerta- tai vuorokausivirtsaa. (Ks. Virtsanäytteiden keräys laboratoriotutkimuksia varten.)

Astia säilytetään keräyksen ajan kylmässä ja mitään säilöntäainetta ei saa käyttää. Keräyksen jälkeen virtsa sekoitetaan, tilavuus mitataan ja merkitään alihankintalaboratorion tutkimuslähetteeseen ja näytepyyntötarraan. Laboratorio pakastaa näytteen ennen sen lähettämistä.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia

Tulos valmiina

Tutkimusta tehdään kerran viikossa.

Tulkinta

Vastauksena toimitetaan vain aminohappoprofiili ilman erillistä lausuntoa.