Tulosta

Tutkimus:
HUUME- JA LÄÄKEAINETUTKIMUS, LAAJA, VERI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
18.1.2024

6470 • B -HuumL

Johdanto

Veren laaja huume- ja lääkeainetutkimus sisältää noin 180 erilaisen tavanomaisen huumeen, lääkeaineen ja muuntohuumeen seulonnan ja varmistuksen sekä noin 80 yleisimmin esiintyvien yhdisteiden pitoisuusmäärityksen. Veressä aineiden näkyvyys on hyvin lyhyt tehden tutkimuksesta soveltumattoman päihdehuollon seurantatarpeisiin.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Päihteiden vaikutuksenalaisuuden ja yliannostuksen selvittely, kun vastauksella ei ole hoidon kannalta kiire. Muissa yhteyksissä käytetään virtsatutkimuksia tai laboratorion valikoimaan kuulumattomia sylkitestejä.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

THL:n huumaus- ja lääkeainetutkimuslähetteeseen tai pyynnön lähetetietoihin tulee merkitä, tehdäänkö testaus hoidollisin vai oikeudellisin/sosiaalisin perustein.

Tulosten oikeustoimikelpoisuuden turvaamiseksi näytteet ensisijaisesti sinetöidään. Sinettejä on käytettävissä vain niissä Fimlabin toimipisteissä, jotka tarjoavat huumetestauksen valvottua näytteenottoa, mikä tulee huomioida asiakasohjauksessa. Jos näytteitä ei sinetöidä, palvelevat ne pelkästään hoidollisessa tarkoituksessa.

Huumetestauksen valvottua näytteenottoa tarjoavat toimipisteet:

Kanta-Häme
Forssan pääterveysaseman laboratorio, Forssan sairaalan laboratorio, Hämeenlinnan keskussairaalan laboratorio, Hämeenlinnan pääterveysaseman laboratorio, Riihimäen laboratorio, Turengin laboratorio

Keski-Suomi
Jyväskylän näytteenottokeskus, Jämsän pääterveysaseman laboratorio

Pirkanmaa
Akaan laboratorio, Hatanpään laboratorio, Hervannan laboratorio, Hämeenkyrön laboratorio, Kangasalan laboratorio, Kuninkaankulman laboratorio, Lempäälän laboratorio, Linnainmaan laboratorio, Mäntän laboratorio, Nokian laboratorio, Oriveden laboratorio, Parkanon laboratorio, Urjalan laboratorio, Valkeakosken laboratorio, Vammalan laboratorio, Virtain laboratorio, Ylöjärven laboratorio

Päijät-Häme
Aleksanterinkadun laboratorio (Fimlab Aleksanteri), Asikkalan laboratorio, Hartolan laboratorio, Heinolan laboratorio, Iitin laboratorio, Keskussairaalan laboratorio, Kärkölän laboratorio, Nastolan laboratorio, Orimattilan laboratorio, Padasjoen laboratorio, Salpakankaan laboratorio, Sysmän laboratorio, Vesikansan laboratorio

Potilaan esivalmistelu

Näytteenottoon tulevan asiakkaan henkilöllisyys varmistetaan voimassa olevasta ajokortista, passista tai virallisesta kuvallisesta henkilökortista.

Tunnistuksen voi tehdä myös hoito- tai asumisyksiköstä tai pyytävästä yksiköstä tuleva saattaja, jonka tulee todistaa henkilöllisyytensä voimassa olevasta ajokortista, passista tai virallisesta kuvallisesta henkilökortista.

Alaikäiset testattavat: 16-vuotiaiden ja sitä vanhempien testattavien henkilöllisyyttä ei voi todistaa oma huoltaja. Mikäli testattavalla ei ole edellä kuvattua kuvallista henkilöllisyystodistusta, tunnistajana toimii saattaja hoito- tai asumisyksiköstä tai tutkimuksen pyytävästä yksiköstä. Huoltaja voi tunnistaa alle 16-vuotiaan ellei hoito- tai asumisyksikkö tai tutkimuksen pyytävä yksikkö edellytä tunnistusta edustajansa toimesta.

Näyteastia

2 x EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

2 x 3 ml EDTA-verta ensisijaisesti sinetöitäviin A- ja B-putkiin. Sinetöimättömiä näytteitä voidaan tutkia vain hoidollisin perustein.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilytetään jääkaapissa ja lähetetään huoneenlämmössä. Molemmat putket toimitetaan kerralla alihankintalaboratorioon.

Menetelmä

Massaspektrometrinen

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto.