Indikaatiot
Tutkimuksessa rekisteröidään sydämen sähköistä toimintaa pitkäaikaisrekisteröintinä.
EKG-pitkäaikaisrekisteröinnin merkittävin käyttöaihe on sydämen rytmihäiriöiden toteaminen. Muita käyttötarkoituksia rekisteröinnille ovat esimerkiksi rytmihäiriöiden vaikeusasteen tutkiminen, lääkehoidon tehoavuuden arviointi, sydämentahdistimen toiminnan tutkiminen ja QT-ajan ja T-aallon piirteiden arviointi. Tutkimuksesta on myös apua epäiltäessä sepelvaltimotautia.
Tutkimuksen tilaaminen
Hoitoyksikön henkilökunta tekee tutkimuspyynnön potilastietojärjestelmän laboratoriolähetteelle, sekä varaa asiakkaalle ajan Fimlabin Vihta-ajanvarausjärjestelmästä pitkäaikaisrekisteröintejä tekevään työpisteeseen. Tutkimuspyyntö sisältää tiedot tutkimusindikaatiosta ja rekisteröinnin kestosta. Laboratorio tulostaa potilaan lähetteen potilaan tullessa laitteen asennukseen.
Potilaan esivalmistelu
Lähettävä hoitoyksikkö ohjeistaa potilaan. Lääkitys otetaan normaalisti, ellei tutkimukseen lähettänyt lääkäri toisin määrää. Rintaan kiinnitettyjä elektrodeja ja tallenninta ei saa kastella eikä altistaa suurelle kosteudelle, joten suihkussa ja saunassa ei voi tutkimuksen aikana käydä. Lääkelista otetaan mukaan laitteen asennukseen.
LAITTEEN KIINNITYS JA IRROTTAMINEN
Laboratoriossa asiakkaalle kiinnitetään rintakehään EKG- elektrodit ja tallennin asetetaan kaulalla roikkuvaan pussiin tai vyölaukkuun. Tutkimuksen aikana tulee liikkua vapaasti noudattaen tavanomaista päivärytmiä.
Tärkeä osa rekisteröidyn sydänfilmin tulkitsemisessa on erilliseen tutkimuspäiväkirjaan kirjatuilla tapahtumilla.
Päiväkirjaan tulee merkitä seurannan aikaiset lepo- ja aktiviteetti- sekä mahdolliset oireiden ajankohdat.
Laite ja päiväkirja palautetaan sovitusti laboratorioon.
Menetelmä
EKG-rekisteröinti tehdään yleensä yhden (tarvittaessa 2-3) vuorokauden mittaisena tallennuksena.
Kannettava rekisteröintilaite tallentaa sydämen sähköistä toimintaa. Rekisteröinti tehdään kolme-kanavaisena tallennuksena.
Potilas pitää oireista ja rasitusajankohdista päiväkirjaa. Seuranta-ajan EKG analysoidaan tietokoneohjelmalla ja eritellään mahdolliset lisälyönnit, sykkeen muutokset ja rytmihäiriöt.
Lähettävä hoitoyksikkö ohjeistaa potilaan. Lääkitys otetaan normaalisti, ellei tutkimukseen lähettänyt lääkäri toisin määrää. Rintaan kiinnitettyjä elektrodeja ja tallenninta ei saa kastella eikä altistaa suurelle kosteudelle, joten suihkussa ja saunassa ei voi tutkimuksen aikana käydä. Lääkelista otetaan mukaan laitteen asennukseen.
Tulos valmiina
Fimlab laboratoriossa tutkimus vastataan Tehdyksi laboratoriojärjestelmään, kun raportti on lähetetty kardiologille lausuttavaksi.
Tulkinta
ESIANALYYTSI JA RAPORTIN TULOSTUS
Laboratorio lataa rekisteröinnin analyysiohjelmaan ja tekee rekisteröinnin esitarkastuksen. Potilaan päiväkirjamerkinnät tallennetaan järjestelmään. Ongelmatilanteessa neuvotellaan tutkimuksen tilanneen hoitoyksikön lääkärin kanssa.
Ohjelman ehdottamat poikkeamanäytteet käydään läpi, poistetaan virheelliset ja tallennetaan edustavimmat ja tutkimuksen kysymysasetteluun liittyvät otokset. Raporttiin tallennetaan näytteitä tärkeimmistä oirekohdista, merkittävimmistä rytmi- tai johtumishäiriöistä ja muista kysymyksenasetteluun liittyvistä tapahtumista.
TULOSTEN TULKINTA
Raportin kansilehdelle tulostuu tärkeimmät automaattisen analyysin tekemät luokittelut.
Raportissa on näytteitä tärkeimmistä oirekohdista, merkittävistä rytmi- ja johtumishäiriöistä ja muista kysymyksenasetteluun liittyvistä ilmiöistä.
Lähettävästä hoitoyksiköstä tulee kardiologin lausunto potilastietojärjestelmään, vastausaika noin 2 viikkoa.
LAITTEISTON LAADUNVALVONTA
Kaikille ladatuille aineistoille suoritettaan tekninen tarkastus laboratorion toimesta. Uudet rekisteröintilaitteet testaan simulaattorilla. Epäiltäessä rekisteröintilaitteen toimintaa tehdään simulaattorilla tarkastus.