Tulosta

Tutkimus:
CHLAMYDIA TRACHOMATIS JA NEISSERIA GONORRHOEAE, NUKLEIINIHAPPO (KVAL)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Molekyylibiologia

Päivitetty:
13.12.2023

1738 • -CtNgNhO

(muut kuin virtsanäytteet)

4816 • U -CtNgNhO

(virtsanäytteet)

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae -infektioiden diagnostiikka

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

ATK-pyyntö, bakteriologian lähete, tai yleislähete. Tutkimus on tilattavissa myös Fimlabin OmaLabra palvelussa.

Huom. Miesten virtsaputkinäytteet otetaan hoitoyksiköissä.

Näyteastia

Näytteenottovälineet:

 • cobas® PCR Media Dual Swab Sample Kit, Roche, 07958021190, IVD (kohdunkaulakanava-, emätin-, peräsuoli-, virtsaputki- ja nielunäytteet)
 • cobas® PCR Urine Sample Kit, Roche, 05170486190, IVD (virtsanäyte), näytteenotossa voidaan käyttää myös erillistä cobas® PCR Media -putkea, 08042969001 ja erillistä yksittäispakattua steriiliä pipettiä

Kummassakin kitissä on täsmälleen samanlainen cobas® PCR Media -putki (sisältää 4,3 ml kuljetusliuosta).
Säilytetään huoneenlämmössä. cobas® PCR Urine Sample- ja cobas® PCR Media Uni tai Dual Swab Sample- paketit säilyvät 12kk:tta 

Näytteenottovälineitä saa

TAYS: 1.krs:n poliklinikkalaboratoriosta. 
Kanta-Häme: KHKS:n laboratorioyksikön Näytteiden vastaanotosta/lajittelusta, p. 03-6292275. 
Päijät-Häme: kliinisen kemian laboratoriosta, näytteiden vastaanotosta.
Keski-Suomi: Novan näytteenottokeskuksesta.
Pohjanmaa: Vaasan keskussairaalan laboratoriosta B3 tarvikejakelusta tai tilata mikrobiologian laboratoriosta p. 06-2132842.

Näyte

Kohdunkaulakanavan tikkunäytteen otto:

 1. Poista ylimääräinen lima isolla pumpulipuikolla (mukana Dual swab pakkauksessa) kohdunsuulta.
 2. Työnnä pakkauksessa oleva toinen näytteenottotikku kohdunkaulakanavaan. Pyöritä tikkua 5 kierrosta kohdunkaulakanavassa ja vedä se varoen ulos. Vältä liman tarttumista näytteeseen. 
 3. Aseta tikku cobas® PCR Media -putkeen, katkaise tikun varsi katkaisukohdasta ja jätä tikku putkeen. Sulje putki huolellisesti. Pyri siihen, että tikku koskee nesteeseen vasta kun varsi on katkaistu.

Emättimen tikkunäytteen otto:

 1. Työnnä pakkauksessa oleva pumpulipuikko emättimen suuaukosta noin 5cm syvyyteen. Pyöritä pumpulipuikkoa emättimessä sen seinämiä hangaten noin 30 sekuntia. Vedä pumpulipuikko varovasti ulos.
 2. Aseta pumpulipuikko cobas® PCR Media -putkeen, katkaise puikon varsi katkaisukohdasta ja jätä puikko putkeen. Sulje putki huolellisesti. Pyri siihen, että puikko koskee nesteeseen vasta kun varsi on katkaistu.

Nielun tikkunäytteen otto:

 1. Pyyhi/hankaa kevyesti molemmin puolin nielun takaosaa, nielurisoja ja kitakielekettä pakkauksessa olevalla pumpulipuikolla. Vedä pumpulipuikko varovasti ulos.
 2. Aseta pumpulipuikko cobas® PCR Media -putkeen, katkaise puikon varsi katkaisukohdasta ja jätä puikko putkeen. Sulje putki huolellisesti. Pyri siihen, että puikko koskee nesteeseen vasta kun varsi on katkaistu.

Peräsuolen tikkunäytteen otto:

 1. Työnnä pakkauksessa oleva pumpulipuikko peräaukosta noin 3-5cm syvyyteen. Pyöritä pumpulipuikkoa peräsuolessa sen seinämiä hangaten noin 5-10 sekuntia. Vedä pumpulipuikko varovasti ulos. Huom. jos pumpulipuikossa on selvästi ulostetta, ota uusi näyte uudella pumpulipuikolla (avaa uusi cobas® PCR Media Dual Swab Sample Kit). Tarvittaessa peräsuoli voidaan puhdistaa ulosteesta erillisellä pumpulipuikolla (ei pakkauksessa) ennen varsinaista näytteenottoa. Varsinainen näytteenotto tulee tehdä cobas® PCR Media Dual Swab Sample Kit:ssa olevalla pumpulipuikolla.
 2. Aseta pumpulipuikko cobas® PCR Media -putkeen, katkaise puikon varsi katkaisukohdasta ja jätä puikko putkeen. Sulje putki huolellisesti. Pyri siihen, että puikko koskee nesteeseen vasta kun varsi on katkaistu.

Virtsanäytteen ottaminen cobas® PCR Urine Sample Kittiä käyttäen:

 1. Näyte otetaan, kun edellisestä virtsaamisesta on kulunut vähintään kaksi tuntia, ennen näytteenottoa ei suoriteta alapesua. Näytteeksi otetaan n. 50ml alkuvirtsaa tehdaspuhtaaseen säilöntäaineettomaan näyteastiaan.
 2. Siirrosta virtsanäyte paketissa mukana olevalla kertakäyttöpipetillä Cobas PCR Media-putkeen. Virtsaa laitetaan putkeen siten, että nestepinta on putkessa olevien kahden mustan viivan välissä. Putkea ei saa ylitäyttää !
 3. Sulje putki huolellisesti ja käännä ylösalaisin 5 kertaa.

Virtsaputken tikkunäytteen otto miehiltä:

Huom. miesten virtsaputkinäytteet otetaan hoitoyksiköissä!
Huom! tätä näytetyyppiä ei ole validoitu manetelmälle, joten negatiivinen tulos ei ole täysin luotettava

 1. Pyöritä kevyesti hangaten pakkauksessa olevaa pumpulipuikkoa virtsaputken suulla n. 30 s.
 2. Aseta pumpulipuikko cobas® PCR Media -putkeen, katkaise puikon varsi katkaisukohdasta ja jätä puikko putkeen. Sulje putki huolellisesti. Pyri siihen, että puikko koskee nesteeseen vasta kun varsi on katkaistu.)

Silmän sidekalvonäytteiden osalta suositellaan pyytämään tutkimus 20957 STINho, tällöin näyte otetaan Coban ESwab putkeen.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

 • merkitse putki huolella ja lähetä laboratorioon
 • näyteputkessa tulee olla vain yksi tarra, joka on asetettu siten, että viivakoodi on pystysuunnassa ja tarra on liimattu suoraan
 • näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä 
 • näyte säilyy 12 kk 2º – 30º C:ssa, mutta se ei saa jäätyä

Menetelmä

Nukleiinihappomonistus (polymeraasiketjureaktio, PCR), jossa näytteen mahdollisesti sisältämä klamydialle ja gonokokille spesifinen DNA-jakso monistetaan ja osoitetaan spesifisellä koettimella.

Tulos valmiina

1-3 arkipäivää näytteen saapumisesta laboratorioon

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Positiivinen tulos on osoitus infektiosta.

Virhelähteet

Aikaisin luotettava ajankohta tippuri- tai klamydia-infektion osoittamiseksi on 5 vrk:tta altistumisen (suojaamaton seksi) jälkeen. Mikäli näyte on otettu alle 5 vrk altistuksesta ja tulos on negatiivinen, on kontrollinäyte perusteltu.     

Lisätiedot

Oireisen tippuripotilaan, ulkomailta tartunnan saaneen potilaan ja hoitoresistentin taudin kohdalla tulisi ensisijaisestä käyttää gonokokkiviljelyä (1506 -GcVi).

Epäiltäessä Lymphogranuloma venereumia (LGV), voidaan Chlamydia trachomatis -positiivinen näyte lähettää jatkotutkimuksiin ja selvittää onko kyseessä L-tyypin (LGV-infektiota aiheuttava) C. trachomatis. Tällöin hoitoyksikön tulee näytteenottoa suunniteltaessa olla yhteydessä molekyylilaboratorioon puhelimitse p. 03 311 76151. LGV-epäilystä on lisäksi hyvä ilmoittaa näytteen lisätiedossa tai paperilähetteellä.
LGV-taudin kliinisiä ilmentymiä voivat olla haavaumat genitaalialueella ja/tai rektaalisesti, sekä nivusimusolmukkeen lymfadenopatia ja mahdollinen haavauma.