Tulosta

Tutkimus:
CHLAMYDIA TRACHOMATIS JA NEISSERIA GONORRHOEAE, NUKLEIINIHAPPO (KVAL)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Molekyylibiologia

Käyttöönottopäivä:
24.6.2021

1738 • -CtNgNhO

(muut kuin virtsanäytteet)

4816 • U -CtNgNhO

(virtsanäytteet)

1738 • -CtNgNhO

(muut kuin virtsanäytteet)

4816 • U -CtNgNhO

(virtsanäytteet)

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis- ja Neisseria gonorrhoeae -infektioiden diagnostiikka

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

ATK-pyyntö, bakteriologian lähete, tai yleislähete.Tutkimus on tilattavissa myös Fimlabin OmaLabra palvelussa.

Näyteastia

Cobas PCR Urine Sample Packet
Cobas PCR Media Dual Swab Sample kit

Näyte

Virtsanäyte
Näytteenottovälineet:
– Cobas PCR Urine Sample Packet
Ennen näytteen ottamista potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia. Alapesua ei tule suorittaa ennen näytteenottoa.
Näytteeksi otetaan n. 50 ml alkuvirtsaa puhtaaseen muoviastiaan. Alkuvirtsasta siirretään näyttenottopakkauksen pipetillä virtsaa pakkauksen putkeen, kunnes nestepinta on putkeen merkityn ikkunan puolessa välissä. HUOM! putkea ei saa täyttää liian täyteen.

Cervix, vagina-, nielu-, rectum-,näytteet
Näytteenottovälineet:
– Cobas PCR Media Dual Swab Sample kit
Puhdista cervix limasta ennen näytteenottoa paksummalla pumpulipuikolla. Ota näyte endocervixistä näytteenottopakkauksessa olevalla tikulla (Dual Swap pakkauksessa ohuempipäinen näytteenottotikku) kiertämällä tikkua n. 5 sekunnin ajan cervix-kanavassa. Vagina-, rektum- ja nielunäytteet otetaan Dual Swabia käytettäessä paksummalla vanupuikolla.
Näytteenoton jälkeen aseta tikku Cobas PCR Media Dual Swab paketin putkeen. Aseta tikku näytteenkuljetusputkeen huolellisesti varoen kontaminaatioita ja roiskeita.
Tikku katkaistaan putkeen ja jätetään sinne.

TAYS:n kantatalossa näytteenottovälineitä voi noutaa 1.krs:n poliklinikkalaboratoriosta. 
Kanta-Hämeen alueella näytteenottovälineitä voi tiedustella/tilata KHKS:n laboratorioyksikön Näytteiden vastaanotosta/lajittelusta, p. 03-6292275. 
Päijät-Hämeen alueella näytteenottovälineitä voi noutaa/tilata kliinisen kemian laboratoriosta, näytteiden vastaanotosta.
Keski-Suomen aluueema näytteenottovälineitä voi tilata Nova, näytteenottokeskuksesta 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Merkitse putki huolella ja lähetä laboratorioon. Näyteputkessa tulee olla vain yksi tarra, joka on asetettu siten, että viivakoodi on pystysuunnassa ja tarra on liimattu suoraan.
Näyte säilyy huoneen lämmössä. Cobas PCR Urine Sample Packet ja Cobas PCR Media Uni tai Dual Swab Sample Packet 12kk:tta.

Menetelmä

Nukleiinihappomonistus (polymeraasiketjureaktio, PCR), jossa näytteen mahdollisesti sisältämä klamydialle ja gonokokille spesifinen DNA-jakso monistetaan ja osoitetaan spesifisellä koettimella.

Tulos valmiina

1-3 arkipäivää näytteen saapumisesta laboratorioon

Viiteväli

Negatiivinen/Positiivinen

Tulkinta

Positiivinen tulos on osoitus infektiosta.

Lisätiedot

Oireisen tippuripotilaan, ulkomailta tartunnan saaneen potilaan ja hoitoresistentin taudin kohdalla tulisi ensisijaisestä käyttää gonokokkiviljelyä (1506 -GcVi).

Epäiltäessä Lymphogranuloma venereumia (LGV), voidaan Chlamydia trachomatis -positiivinen näyte lähettää jatkotutkimuksiin ja selvittää onko kyseessä L-tyypin (LGV-infektiota aiheuttava) C. trachomatis. Tällöin tulee näytteenottoa suunniteltaessa olla yhteydessä molekyylilaboratorioon puhelimitse p. 03 311 76151. LGV-epäilystä on lisäksi hyvä ilmoittaa näytteen lisätiedossa tai paperilähetteellä.
LGV-taudin kliinisiä ilmentymiä voivat olla haavaumat genitaalialueella ja/tai rektaalisesti, sekä nivusilmusolmukkeen lymfadenopatia ja mahdollinen haavauma.