Tulosta

Tutkimus:
CYTOMEGALOVIRUS, NUKLEIINIHAPPO (KVANT), (RINNAKKAISTUTKIMUS, HUSLAB/TYKSLAB)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia, Molekyylibiologia

Päivitetty:
1.11.2023

17713 • P -CMVNh

Johdanto

Tutkimus on varattu niiden hematologisten potilaiden käyttöön, joilla on hoitoja myös HUS:ssa tai TYKS:ssä.

Tutkimusnumero 17713 ohjaa näytteen HUS:n laboratorioon.
Tutkimusnumero 27713 ohjaa näytteen TYKS:n laboratorioon.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Rinnakkaistutkimus 17713 P -CMVNh

Pirkanmaalla vain TAYS:an 10A:n ja hematologian pkl:n käyttöön potilailla, joilla on hoitoja sekä HUS:ssa että Tays:ssa. Muissa tapauksissa pyyntö on 4777 P -CMVNh.
Kanta-Hämeen alueella vain keskussairaalan hematologian osaston 6B ja hematologian pkl:n käyttöön potilailla, joilla on hoitoja HUS:ssa. Muissa tapauksissa pyyntö on 4777 P ‐CMVNh.
Päijät-Hämeen alueella vain Lahden keskussairaalan osaston 31 ja hematologian pkl:n käyttöön potilailla, joilla on hoitoja HUS:ssa. Näyte on ehdottomasti merkittävä päivystysnäytteeksi, jotta näyteputkeen tulostuu päivystysmerkintä. Muissa tapauksissa pyyntö on 4777 P ‐CMVNh.
Keski-Suomen alueella vain sairaala Novan Syöpätautien ja verisairauksien osaston ja vastaavan pkl:n käyttöön potilailla, joilla on hoitoja HUS:ssa. Muissa tapauksissa pyyntö on 4777 P -CMVNh.


Rinnakkaistutkimus
 27713 P -CMVNh

Pohjanmaan alueella käytettäväksi vain potilailla, joilla on hoitoja sekä VKS:ssä että TYKS:issä. Muissa tapauksissa pyyntö on 4777 P -CMVNh.

Näyteastia

6 ml  EDTA-putki

Pohjanmaa: 3 ml EDTA-putki

Näyte

2-3 ml EDTA-plasmaa
Päijät-Häme: Näyte tulee ottaa heti aamusta, että se ehditään käsitellä klo 9 kuljetukseen.

Pohjanmaa: 1-2 ml EDTA-plasmaa

 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Plasma täytyy erottaa 24 tunnin sisällä näytteenotosta. Erotetun plasman tulee olla tutkivassa laboratoriossa 5 vrk:n sisällä, jolloin säilytys ja kuljetus on +4 asteessa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Pohjanmaa: Plasman erottelu tulee tehdä mahdollisimman nopeasti, viimeistään 12 tunnin kuluttua näytteenotosta. Eroteltua näytettä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa tilapäisesti (1-3 vrk), pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Jos näyte pakastetaan, se on myös lähetettävä pakastettuna.