Tulosta

Tutkimus:
KUDOSNÄYTE, IMMUNOHISTOKEMIALLINEN TUTKIMUS

Luokitus:
Patologia

Päivitetty:
12.3.2024

4191 • Ts-PAD-IH

Tiedustelut

Kanta-Häme:
Histologian laboratorio p. 03 629 2134
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 03 629 2146

Pirkanmaa:
Histologian laboratorio p. 03 311 75153
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 041 7316 325

Pohjanmaa:
Histologian laboratorio p. 06 213 2582
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 06 213 2581

Päijät-Häme:
Histologian laboratorio p. 03 819 2439
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 041 731 8838

Indikaatiot

Kudoksessa olevien antigeenien osoittaminen. Immunohistokemiallisia värjäyksiä käytetään erityisesti kasvainnäytteissä, kasvaimen alkuperän tai muiden ominaisuuksien selvittämiseen.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Immunohistokemiaa käytetään patologin harkinnanvaraisena lisätutkimuksena histologisten rutiinivärjäysten jälkeen. Menetelmää käytetään aina liittyneenä toiseen tutkimusnimikkeeseen, ei itsenäisenä tutkimuksena. Erillistä lähetettä ei tähän tutkimukseen ei tehdä, vaan halutun immunovärjäyksen voi pyytää esimerkiksi nimikkeellä 23367 Pt-Kons-1.

Jos lähettävä lääkäri haluaa tehtäväksi tietyn värjäyksen, voi sen pyytää kudosnäytteen lähetepyyntötekstissä. Pyynnön kohdistuessa jo vastattuihin näytteisiin, immunovärjäyksen tarpeesta on aina keskusteltava tapauskohtaisesti patologin kanssa ja sovittava konsultaation pyytämisestä tai jatkolausunnon antamisesta.

Näyte

Tutkimus tehdään päänimikkeen tutkimuksen yhteydessä valmistetusta blokkimateriaalista tai jo arkistoiduista materiaalista. Sytologisissa näytteistä voidaan edetä immunohistokemiaan, jos solumäärä on ollut riittävän runsas solublokin valmistamiseen.

Fiksaatio

Näytemateriaali on oltava formaliinifiksoitua. Rajatummin tutkimukseen käy myös sytologinen, alkoholifiksoitu näyte. Osa vasta-aineista ei toimi alkoholifiksoidussa näytemateriaalissa.

Menetelmä

Immunoperoksidaasitekniikka.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulos valmiina

2 vuorokauden kuluessa. Immunovärjäystulos lausutaan päänäytteen yhteydessä.

Tulkinta

Immunohistokemialliset tutkimukset ovat osa histopatologista tutkimusta ja lausutaan ko. kudosnäytteen lausunnon yhteydessä.

Immunohistokemia on harvoin yksinään diagnoosia määräävä. Patologi arvioi makroskopian, morfologian ja erityistekniikat kokonaisuutena lausunnnossaan. Immunohistokemialliset värjäykset laskutetaan tasahintaisesti ja kappalemääräisesti perusnäytteen hinnan lisäksi.

Virhelähteet

Puutteellinen tai epäoptimaalinen fiksaatio on tärkein virhelähde, myös kudoksen nekroosi tai autolyysi rajoittavat toisinaan tulkittavuutta. Sytologisissa näytteissä negatiivinen tulos on tiettyjen vasta-aineiden kohdalla epävarma löydös.