Tulosta

Tutkimus:
KUDOSNÄYTE, IMMUNOHISTOKEMIALLINEN TUTKIMUS

Luokitus:
Patologia

Käyttöönottopäivä:
8.9.2020

4191 • Ts-PAD-IH

Tiedustelut

Pirkanmaa:
Tekniset ohjeet: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, histologian laboratorio, puh. (03) 311 75153
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, patologian toimisto, puh. (03) 311 76559

Kanta-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 629 2134
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. (03) 629 2146

Päijät-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 819 2439
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. 044 719 5452

Indikaatiot

Kudoksessa olevien antigeenien osoittaminen. Immunohistokemiallisia värjäyksiä käytetään erityisesti kasvainnäytteissä, kasvaimen alkuperän tai muiden ominaisuuksien selvittämiseen.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Immunohistokemiaa käytetään patologin harkinnanvaraisena lisätutkimuksena histologisten rutiinivärjäysten jälkeen. Erillistä lähetettä ei tehdä.

Jos lähettävä lääkäri haluaa tehtäväksi spesifin värjäyksen, voi sen ilmoittaa jo kudosnäytteen lähetepyyntötekstissä. Palattaessa vanhoihin jo vastattuihin näytteisiin, immunovärjäyksen tarpeesta on aina keskusteltava tapauskohtaisesti patologin kanssa ja sovittava konsultaation pyytämisestä tai jatkolausunnon antamisesta.

Näytevalmistuksen tekniikka on keskitetty Pirkanmaalle.

Näyte

Tutkimus tehdään päänimikkeen tutkimuksen yhteydessä valmistetusta blokkimateriaalista tai jo arkistoiduista materiaalista. Sytologisissa näytteistä voidaan edetä immunohistokemiaan, jos solumäärä on ollut riittävän runsas solublokin valmistamiseen.

Fiksaatio

Näytemateriaali on oltava formaliinifiksoitua. Rajatummin tutkimukseen käy myös sytologinen, alkoholifiksoitu näyte. Osa vasta-aineista ei toimi alkoholifiksoidussa näytemateriaalissa.

Menetelmä

Immunoperoksidaasitekniikka.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Immunohistokemialliset tutkimukset ovat osa histopatologista tutkimusta ja lausutaan ko. kudosnäytteen lausunnon yhteydessä.

Immunohistokemia on harvoin yksinään diagnoosia määräävä. Patologi arvioi makroskopian, morfologian ja erityistekniikat kokonaisuutena lausunnnossaan. Immunohistokemialliset värjäykset laskutetaan tasahintaisesti ja kappalemääräisesti perusnäytteen hinnan lisäksi.

Virhelähteet

Puutteellinen tai epäoptimaalinen fiksaatio on tärkein virhelähde, myös kudoksen nekroosi tai autolyysi rajoittavat toisinaan tulkittavuutta. Sytologisissa näytteissä negatiivinen tulos on tiettyjen vasta-aineiden kohdalla epävarma löydös.