Tulosta

Tutkimus:
KUDOSNÄYTE, IMMUNOHISTOKEMIALLINEN TUTKIMUS

Luokitus:
Patologia

Käyttöönottopäivä:
16.10.2023

4191 • Ts-PAD-IH

Tiedustelut

Kanta-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 629 2134
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. (03) 629 2146

Pirkanmaa:
Tekniset ohjeet: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, histologian laboratorio, puh. (03) 311 75153
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, patologian toimisto, puh. 041 7316 325

Pohjanmaa:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (06) 213 2582
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. (06) 213 2581

Päijät-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 819 2439
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. 041 731 8838

Indikaatiot

Kudoksessa olevien antigeenien osoittaminen. Immunohistokemiallisia värjäyksiä käytetään erityisesti kasvainnäytteissä, kasvaimen alkuperän tai muiden ominaisuuksien selvittämiseen.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Immunohistokemiaa käytetään patologin harkinnanvaraisena lisätutkimuksena histologisten rutiinivärjäysten jälkeen. Menetelmää käytetään aina liittyneenä toiseen tutkimusnimikkeeseen, ei erillisenä tutkimuksena. Erillistä lähetettä ei tähän tutkimukseen ei tehdä, vaan spesifin immunovärjäyksen voi pyytää esimerkiksi nimikkeellä 23367 Pt-Kons-1.

Jos lähettävä lääkäri haluaa tehtäväksi spesifin värjäyksen, voi sen ilmoittaa jo kudosnäytteen lähetepyyntötekstissä. Palattaessa vanhoihin jo vastattuihin näytteisiin, immunovärjäyksen tarpeesta on aina keskusteltava tapauskohtaisesti patologin kanssa ja sovittava konsultaation pyytämisestä tai jatkolausunnon antamisesta.

Immunovärjäysvalmistuksen tekniikka on keskitetty Pirkanmaalle, Vaasassa on oma suppea valikoimansa.

Näyte

Tutkimus tehdään päänimikkeen tutkimuksen yhteydessä valmistetusta blokkimateriaalista tai jo arkistoiduista materiaalista. Sytologisissa näytteistä voidaan edetä immunohistokemiaan, jos solumäärä on ollut riittävän runsas solublokin valmistamiseen.

Fiksaatio

Näytemateriaali on oltava formaliinifiksoitua. Rajatummin tutkimukseen käy myös sytologinen, alkoholifiksoitu näyte. Osa vasta-aineista ei toimi alkoholifiksoidussa näytemateriaalissa.

Menetelmä

Immunoperoksidaasitekniikka.

Tulos valmiina

Immunovärjäykset valmistuvat 1-3 päivän kuluessa  patologin tilauksesta.

Tulkinta

Immunohistokemialliset tutkimukset ovat osa histopatologista tutkimusta ja lausutaan ko. kudosnäytteen lausunnon yhteydessä.

Immunohistokemia on harvoin yksinään diagnoosia määräävä. Patologi arvioi makroskopian, morfologian ja erityistekniikat kokonaisuutena lausunnnossaan. Immunohistokemialliset värjäykset laskutetaan tasahintaisesti ja kappalemääräisesti perusnäytteen hinnan lisäksi.

Virhelähteet

Puutteellinen tai epäoptimaalinen fiksaatio on tärkein virhelähde, myös kudoksen nekroosi tai autolyysi rajoittavat toisinaan tulkittavuutta. Sytologisissa näytteissä negatiivinen tulos on tiettyjen vasta-aineiden kohdalla epävarma löydös.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
4191 | Ts-PAD-IH Pirkanmaan keskuslaboratorio, Tampere FM4 Kyllä