Tulosta

Tutkimus:
B12-VITAMIINI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
5.7.2018

1137 • S -B12-Vit

Johdanto

B12-vitamiinia eli kobalamiinia tarvitaan elimistössä foolihapon ja DNA:n valmistukseen. B12-vitamiinilla on myös keskeinen rooli mm. puna- ja valkosolujen muodostuksessa, hermoston toiminnassa sekä aineenvaihdunnassa. B12-vitamiinin lähteistä tärkeimmät ovat liha, kala, kananmuna ja maitotuotteet sekä tarvittaessa vitamiinilisät.

B12-vitamiini muodostaa mahan parietaalisolujen tuottaman sisäisen tekijän kanssa kompleksin, joka imeytyy ohutsuolen loppuosassa. Sisäisen tekijän puutos ja eri syistä johtuvat imeytymishäiriöt ovat tyypillisimmät B12-vitamiinivajeeseen johtavat tilat. Elimistön B12-vitamiinivarastot ovat suhteellisen suuret. Mikäli vitamiinin saanti vaikeutuu, kliinisen puutostilan kehittyminen voi kestää vuosia. Transkobalamiini II:een sitoutunut B12-vitamiini eli holotranskobalamiini on vitamiinin aktiivinen muoto ja kokonaispitoisuutta luotettavampi B12-vitamiinin puutoksen osoittaja.

Indikaatiot

B12-vitamiinin puutoksen selvittely.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se saadaan varmasti toimitetuksi perille näytteenottopäivänä. Eroteltu näyte säilyy 2 vrk jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

145 – 570 pmol/l

Tulkinta

B12-vitamiini on verenkierrossa joko transkobalamiiniin tai haptokorriiniin sitoutuneena ja vaihteleva haptokorriiniosuus vaikeuttaa kokonaispitoisuuden tulkintaa. B12-vitamiinin puutoksen diagnostiikassa aktiivisen B12-vitamiinin määritys (1142 S -B12-TC2) on luotettavampi tutkimus ja sitä tulee erityisesti käyttää tilanteissa, joissa kokonaispitoisuus ei riitä poissulkemaan puutosta.

Kokonaispitoisuus on matala etenkin pernisiöösissä anemiassa ja malabsorptiotiloissa (esim. ventrikkeliresektion jälkitila). Pitoisuuden laskua voi esiintyä myös kilpirauhassairauksien ja raskauden yhteydessä sekä ruokavalioon ja neuropatioihin liittyen. Kohonneita arvoja tavataan B12-vitamiiniterapian yhteydessä, kroonisessa myeloisessa leukemiassa, polysytemia verassa sekä joskus maksatautien ja munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä.

Lievästi alentuneita arvoja voidaan todeta myös ilman hematologisia muutoksia. Selvässä B12-vitamiinin puutoksessa pitoisuus on alle 100 pmol/l.