Tulosta

Tutkimus:
SOLUJEN MORFOLOGINEN TARKASTELU (hematologin lausunto)

Luokitus:
Hematologia

Päivitetty:
28.5.2021

2643 • B -Morfo

Indikaatiot

Monet verenkuvaan vaikuttavat sairaudet, joissa numeerinen verenkuva voi olla normaali tai joissa luuydin ei ole affisioitunut, esim. mononukleoosi, DIC ja punasolujen muotopoikkeavuudet. Anemioiden, erityisesti hemolyyttisten anemioiden, etiologian selvittely. Malignit veritaudit, kun luuydintutkimus on kontraindisoitu tai sitä halutaan erityisesti välttää.

Fimlabissa ei ole käytössä erillistä pyyntöä Sézaryn soluille ja silloinkin pyydetään B-Morfo ja mielellään myös B-HemaFc. B-Morfo tutkimusta käytetään myös fragmentaatiohemolyysin tutkimiseksi.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Lääkärin lähete joko suoraan ATK- järjestelmään tai paperilähetteenä. Lähetteeseen tulee sisältyä selkeä kysymyksenasettelu.

Näytteenottopäivänä potilaasta tulee ottaa 3696 B -TVK Täydellinen verenkuva ja 2581 B -Retik Retikulosyytit.

Näyteastia

Tee 2 kpl laadukasta sivelyvalmistetta kapillaariverestä tai mahdollisimman tuoreesta (alle 2 h) EDTA-verestä (EDTA-putki (K2) 5/3 ml), vastasyntyneet EDTA-Microtainer-putkeen 0,5 ml. Suositellaan käytettäväksi EDTA-putkea, jossa antikoagulantti on kiinteässä muodossa. Objektilaseina käytetään Sysmex SP-Slides -laseja, joissa on katkaistut kulmat.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Otettaessa näyte TAYS:n ulkopuolelta, lähetetään 4 sivelyvalmistetta ja samana  näytteenottopäivänä otettua  kokoverta 3 ml, EDTA-putkessa.

Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

MGG-värjäys

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Viiteväli

Tutkimuksesta annetaan lausunto.