Tulosta

Tutkimus:
MYOSIITTITUTKIMUS, vasta-aineet

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
27.5.2021

6414 • S -MyosAb

Johdanto

Myosiitit ovat harvinaisia tulehduksellisia autoimuunisairauksia. Noin 50%:lla potilaista esiintyy myosiittispesifisiä autovasta-aineita ja 30%:lla muita autovasta-aineita. Tiettyjen vasta-aineiden tiedetään liittyvän vaikeampiin taudinmuotoihin. Vasta-aineet voivat esiintyä yksinään tai useamman vasta-aineen paneelina.

Indikaatiot

Autoimmuunimyosiittien diagnostiikka

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4ml

Näyte

2 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilyy useita päiviä +4oC:ssa. Voidaan lähettää huoneenlämmössä.

Menetelmä

Lineblot. EUROLINE Myositis Profile (WB IgG). Testissä määritetään vasta-aineet seuraavia antigeeneja kohtaan: 
Mi-2a, Mi-2b, TIF1y, MDA5, NXP2,SAE1, Ku72/86, PM-Scl100, PM-Scl75, Jo-1, SRP, PL-7, PL-12, EJ-Ab, OJ-Ab, RO52(SSA)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viiteväli

Negatiivinen.

Tulos vastataan kvalitatiivisesti. Positiivisista tuloksista annetaan erillinen lausunto.

 

Tulkinta

Anti-Jo1 vasta-aineita löytyy noin 25%:lla polymyosiittipotilaista. Ns. anti-syntetaasi-syndroomaan liittyvät Jo-1 vasta-aineen lisäksi  PL-7 ja PL-12.
Kirjallisuuden mukaan anti-Mi-2 ovat spesifisiä dermatomyosiitille ja liittyvät usein hyvään prognoosiin. Mi-2 vasta-aineista määritetään kaksi eri isoformia (alpha ja beta), joista beta liittyy useammin kasvaimiin ja siten paraneoplastiseen ilmiöön.  Myosiittispesifisiä anti SRP vasta-aineita esiintyy n.5%:lla myosiittipotilaista. Vasta-aineet liityvät etenevään myopatiaan, joka vastaa hyvin kortikostereoidihoitoon.Anti-Ku vasta-aineita esiintyy SLE potilailla n 10%:lla ja heillä saattaa olla myös myosiitin tai skleroderman oireita noin 40%:lla.
Anti-PM-Scl vasta-aineita esiintyy noin 50-70%.lla niistä potilaista, joilla on ns. overlap syndrooma. Dermatomyosiittiin assosioutuvat TF1 gamma ( 14-31% :lla potilaista, liittyy suurentuneeseen syöpäriskiin), MDA5 (13-35% potilaista, vaikeat keuhko-oireet ja vähäiset lihasoireet)  ja SAE vasta-aineet. NXP5 vasta-ainemääritys on hyödyllinen erityisesti juveniilin polymyosiitti-dermatomyosiitti diagnostiikassa ja liittyy vaikeaan taudinmuotoon.