Johdanto
Tutkimusta käytetään vatsatautiepidemioiden selvityksissä. Tutkimuksessa osoitetaan perinteisiä ruokamyrkytyksen aiheuttajia (Bacillus cereus, Clostridium perfringes ja Staphylococcus aureus), sekä Yersinia-lajeja. Yksittäisen potilaan kohdalla tutkimus ei yleensä ole perusteltu. Ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi tutkimus tulee pyytää useamman (3-5) potilaan näytteistä, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.
Tutkimusta ei tehdä, mikäli laboratoriolla ei ole täsmällistä tietoa indikaatiosta (tartuntatauteihin ja niiden torjuntaan liittyvän viranomaistahon, tai yersiniaepäilyssä hoitoyksikön, yhteydenotto mikrobiologian laboratorioon).
Tutkimus ei korvaa jo lopetettua F -BaktVi1-tutkimusta!
Tutkimuksen rinnalla tulee aina tilata myös tutkimus 23458 F -BaktNhO!
Indikaatiot
Vatsatautiepidemioiden, erityisesti ruokamyrkytysepidemioiden, viranomaislähtöinen selvittely. Tutkimusta EI tule pyytää yksittäisen, pitkäänkään ripuloineen potilaan tutkimuksena.
Ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi useamman (3-5) potilaan näytteistä, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
ATK-pyyntö tai yleislähete. Lisätietoihin tulee kirjata ehdottomasti epidemiaepäilyyn liittyviä tietoja, kuten mihin epidemiaepäilyyn liittyy, mahdollinen RYMY-koodi sekä pyytäjän yhteystiedot. Jokaiseen pyyntöön liittyen tulee infektiolääkärin, tartuntataudeista vastaavan lääkärin, epidemiologin, hygieenikkoeläinlääkärin tai muun tartuntatauteihin ja niiden torjuntaan liittyvän viranomaistahon olla yhteydessä mikrobiologian laboratorioon puhelimitse tai salatulla sähköpostilla.
Näytteitä säilytetään 7 vuorokautta ilman em. tietoja jonka jälkeen näyte hävitetään ilman tutkimuksen suoritusta (tutkimusta ei tällöin laskuteta).
Näyteastia
Tehdaspuhdas, tiivis purkki.
Näyte
Ulostetta (n. teelusikallinen) tiiviissä purkissa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Tiiviisti suljettu näytepurkki lähetetään muovipussiin pakattuna kylmäkuljetuksena (+ 4°C).
Menetelmä
Bakteeriviljely, jossa etsitään ruokamyrkytyksen aiheuttajia (Bacillus cereus, Clostridium perfringes ja Staphylococcus aureus) ja lisäksi kylmärikastuksella Yersinia-lajeja. Tutkimuksen yhteydessä pitää tehdä aina myös F -BaktNhO -tutkimus (23458), joka asiakkaan tulee pyytää erikseen.
Tulos valmiina
2 – 5 arkipäivän kuluessa tavallisten ruokamyrkytysten aiheuttajien osalta. Yersinioiden toteamiseksi kylmärikastusta jatketaan 2 viikon ajan, joten osa Yersinia-löydöksistä saattaa tulla myöhemmin.
Tulkinta
Mikäli viljelytulos on positiivinen ruokamyrkytystä aiheuttavan bakteerin suhteen, vastataan bakteerilaji ja määrä.
Tavallisten ruokamyrkytysten aiheuttajien osalta (Bacillus cereus, Clostridium perfringes ja Staphylococcus aureus) löydöksiä tulkitaan suhteessa potilaiden oireisiin ja taudin itämisaikaan sekä mahdollisiin löydöksiin elintarvikkeista, sillä viljelylöydös ei aina viittaa ruokamyrkytykseen. Kyseisistä löydöksistä ei tehdä rutiininomaisesti virulenssimääritystä.
Yersinia-löydöksille tehdään aina virulenssimääritys. Virulenssipositiivisia Yersinia enterocolitica ja Yersinia pseudotuberculosis -löydöksiä pidetään merkitsevinä. Virulenssinegatiivisten Yersinia-löydösten kliininen merkitsevyys on epävarma.
Virhelähteet
Huoneenlämmössä säilytetty tai jäähdyttämättömänä kuljetettu näyte.