Tulosta

Tutkimus:
BAKTEERI, VILJELY 3 (Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus)

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
23.11.2020

3584 • F -BaktVi3

Tiedustelut

Erikoislääkäri, puh. 03 311 75358, 03 311 76012, tai 03 311 73276.

Indikaatiot

Tutkimus tehdään vain ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi useamman (3-5) potilaan näytteistä, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimuksesta on sovittava etukäteen mikrobiologian laboratorion kanssa (numerot yllä). Yleislähetteeseen kirjataan epidemiaepäilyyn liittyviä tietoja, sekä pyytäjän yhteystiedot.

Näyteastia

Tehdaspuhdas, tiivis purkki.

Näyte

Ulostetta (n. 20 g) tiiviissä purkissa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Tiiviisti suljettu näytepurkki lähetetään muovipussiin pakattuna kylmäkuljetuksena (+ 4°C).

Menetelmä

Bakteeriviljely, jossa etsitään ruokamyrkytyksen aiheuttajia (Bacillus cereus, Clostridium perfringes ja Staphylococcus aureus).  F-bakteeri, viljely 3 -tutkimuksen yhteydessä pitää tehdä aina myös F-bakteeri, viljely 1 -tutkimus (3442), joka asiakkaan tulee pyytää erikseen. Mikäli F-bakteeri, viljely 1-tutkimus on jo tehty lähettävässä laboratoriossa, tämä tulee ilmoittaa lähetteessä.

Tulos valmiina

2 – 5 vrk:n kuluessa.

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista lauantaihin.

Tulkinta

Mikäli viljelytulos on positiivinen, vastataan bakteerilaji ja määrä. Negatiivinen tulos vastataan negatiivisena.

Löydöksiä verrataan potilaiden oireisiin ja taudin itämisaikaan sekä mahdollisiin löydöksiin elintarvikkeista.

Virhelähteet

Huoneenlämmössä säilytetty tai jäähdyttämättömänä kuljetettu näyte.