Tiedustelut
Erikoislääkäri, puh. 03 311 75358, 03 311 76012, tai 03 311 73276.
Indikaatiot
Tutkimus tehdään vain ruokamyrkytysepidemian etiologian selvittämiseksi useamman (3-5) potilaan näytteistä, ei yksittäisten potilaiden näytteistä.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Tutkimuksesta on sovittava etukäteen mikrobiologian laboratorion kanssa (numerot yllä). Yleislähetteeseen kirjataan epidemiaepäilyyn liittyviä tietoja, sekä pyytäjän yhteystiedot.
Näyteastia
Tehdaspuhdas, tiivis purkki.
Näyte
Ulostetta (n. 20 g) tiiviissä purkissa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Tiiviisti suljettu näytepurkki lähetetään muovipussiin pakattuna kylmäkuljetuksena (+ 4°C).
Menetelmä
Bakteeriviljely, jossa etsitään ruokamyrkytyksen aiheuttajia (Bacillus cereus, Clostridium perfringes ja Staphylococcus aureus). F-bakteeri, viljely 3 -tutkimuksen yhteydessä pitää tehdä aina myös F-bakteeri, viljely 1 -tutkimus (3442), joka asiakkaan tulee pyytää erikseen. Mikäli F-bakteeri, viljely 1-tutkimus on jo tehty lähettävässä laboratoriossa, tämä tulee ilmoittaa lähetteessä.
Tulos valmiina
2 – 5 vrk:n kuluessa.
Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista lauantaihin.
Tulkinta
Mikäli viljelytulos on positiivinen, vastataan bakteerilaji ja määrä. Negatiivinen tulos vastataan negatiivisena.
Löydöksiä verrataan potilaiden oireisiin ja taudin itämisaikaan sekä mahdollisiin löydöksiin elintarvikkeista.
Virhelähteet
Huoneenlämmössä säilytetty tai jäähdyttämättömänä kuljetettu näyte.
Tutkimuslyhenne | Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella | Akkreditoitu |
---|---|---|
3584 | F -BaktVi3 | Ei | |
3584 | F -BaktVi3 | Ei | |